Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
"Odtajniamy" sprawozdanie powiatowego pełnomocnika Rządu RP!
~~pinio65 niezalogowany
19 stycznia 2025r. o 7:09
21.02.1946
Józef Drobik do Powiatowego Aprowizacji i Handlu w miejscu, za zgodność z oryginałem Referent działu ogólnego J. Wasowski.
W nocy z 16 na 17 bieżącego miesiąca około godziny 1-ej na mieszkanie zajęte przeze mnie wraz z rodzina w czasie mojej nieobecności (bylem w gminie Kleszczowa celem spisu ludności na terenie tamtejszej gminy). Czterech sowieckich żołnierzy dokonało napadu rabunkowego na moja szkodę. Według opowiadania mojej żony wyżej wymienieni żołnierze wyważywszy zamek w drzwiach wtargnęli do mieszkania i pod groźbą użycia broni nakazali żonie i córce zachować się jak najciszej i nie stawiać najmniejszego oporu, następnie dwóch z nich przyłożywszy lufy pistoletów do skroni, jeden żonie, drugi córce, dalsi dwaj wynosili na podwórze wszystko co przedstawiało dla nich jakąś wartość z wyjątkiem mebli i naczyń kuchennych itp. Wskutek powyższego rabunku zabrano mi: 3 garnitury ubrań męskich, 2 palta i całą bieliznę męską, 4-ry płaszcze damskie, 13 kompletów damskich i wszystką bieliznę damską i dziecinną, 2 płaszcze dziecinne, wszystką pościel składającą się z 3 pierzyn, sześciu poduszek, siedem prześcieradeł i 12 poszew rezerwowych, 2 zegarki złote, jeden
ręczny damski i jeden kieszonkowy, z palców żonie mojej zdjął pierścień i obrączkę złota, jedną parę butów męskich, trzy pary butów damskich i jedną parę dziecinną. 1.800 zł gotówkę i wiele innych rzeczy o których nie jestem w stanie już w tej chwili sobie przypomnieć a których brak da się odczuć dopiero po pewnym czasie, gdy będą potrzebne. Wszystkie wyżej wymienione a zrabowane rzeczy były moim dorobkiem kilkunastoletniej pracy i oszczędności a po zrabowaniu których znaczę siebie skrajnym nędzarzem. Zaznaczam, że w sąsiedztwie zajmowanego przeze mnie domu mieszka Niemiec i kilka młodych Niemek i tu jest miejsce schadzek żołnierzy sowieckich i tenże Niemiec względnie Niemki są według mojego mniemania inicjatorami tego rabunku i innych popełnionych w sąsiedzkich miejscowościach jednak nieudanych. Wrogie nastawienie tegoż Niemca do wszystkiego co Polskie jest bardzo jaskrawe i niemal widoczne i jego odnoszenie się do ludności polskiej tu osiedlonej dopięło tego, że już dwie rodziny polskie były zmuszone przesiedlić się do innej miejscowości i to li tylko wskutek obaw przed tym Niemcem, względnie przed sowieckimi żołnierzami przez niego nasyłanych. Wobec powyższego prosiłbym o interwencje władz administracyjnych i usuniecie wrogich nam elementów z naszego sąsiedztwa, gdyż w tych warunkach życie nasze staje się z dnia na dzień nieznośniejszym i coraz to niebezpieczniejsze. Podejrzenia moje o intrygach powyższego Niemca uzasadniam tem, ze napadu dokonali żołnierze sowieccy dobrze obznajomieni rozkładem mojego mieszkania, jak również wiedzieli, ze jestem nieobecnym o czem mógł poinformować tenże Niemiec, który o tem wiedział a jednego z tych żołnierzy córka moja widziała jak szedł kilka dni przedtem do domu tegoż ...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~pinio65 niezalogowany
19 stycznia 2025r. o 7:10
06.04.1946
Wójt Gminy Gromadka (Grzmiąca) donosi do Starostwa Powiatowego w Bolesławcu.
Na terenie gminy w dalszym ciągu są napady, rabunki itp. We wsi Krzyżowa żołnierze Armii Czerwonej, strasznie niszczą opuszczone domy, zabierają okna drzwi a dzieci niemieckie rozbijają piece i niszczą instalacje elektryczna. We wsi Nowa Kuźnia żołnierze Armii Czerwonej zabrali wszystko siano, ziemniaki i całymi dniami jeżdżą i wszystko zabierają.
Trzy dni wcześniej kiedy to zabroniłem im zabierania, chcieli mnie zastrzelić, gdyby nie MO z Modłej to by mnie rozstrzelali. Wczoraj i przedwczoraj żołnierze z jednostki 75259A zabierali meble meble i inne urządzenia. W nocy z 2 na 3 kwietnia we wsi Lwowiec zabrali 2 krowy z 5 na 6 bieżącego miesiąca 2 krowy ze wsi Nowa Kuźnia. W dniu 5-go kwietnia wysyłałem zebrane rzeczy do szpitala to żołnierze sowieccy też chcieli wszystko odebrać, ledwo je obroniliśmy. Do Bolesławca niebezpiecznie jechać przez las bo napadają i rabują. Do wioski Osla niebezpiecznie jechać, w lasach napadają i strzelają. Od 3 dni w około palą się lasy, nie wiadomo z jakiej przyczyny. Wieczorem 4-go kwietnia wsi Osla nie daleko lasu spaliły się 2 gospodarstwa.
Praca na terenie gminy jest bardzo ciężka i niebezpieczna wobec czego proszę obywatela Pełnomocnika o spowodowanie u władz sowieckich wstrzymania ich żołnierzy od tych wybryków. A nasze władze o to aby zwiększyły Posterunki Milicji Obywatelskiej ponieważ pomimo najszczerszej chęci, pomocy udzielić nie mogą ze względu na szczupły stan liczebny a ich pracownikom wydali krótką broń. Przy czym nadmieniam, że o ile władza nie udzieli nam pomocy w tych lasach to moralnie jestem przekonany, że w gminie nie pozostanie ani jeden pracownik.
~~pinio65 niezalogowany
19 stycznia 2025r. o 7:11
08.04.1946
Burmistrz Bolesławca M. Zejdz (w/z z-ca. Burmistrza, sekretarz L. Wiśniewski) do Komendanta Garnizonu Armii Czerwonej przez Urząd Pełnomocnika Rządu na Obwód 36 w Bolesławcu.
Jak stwierdzili pracownicy Miejskiej Stacji Pomp i Filtrów wodnych, żołnierze W.P. i Armii Czerwonej stacjonujący na terenie miasta , niszczą ogrodzenie otaczające stacje, rozbierając go na opal, co jest niedopuszczalne, ze względu na to, że całość ogrodzenia ma wielkie znaczenie w zabezpieczeniu inwentarza stacji.
Oprócz tego, niektórzy żołnierze urządzają strzelaninę w pobliżu stacji, denerwując personel obsługujący pompy. Przyjmując pod uwagę ważną role, jaką odgrywa stacja pomp w zaopatrzeniu miasta w wodę, proszę niniejszym o wydanie zarządzenia wzbraniającego żołnierzom garnizonu wspomnianych wyżej wykroczeń.
Podpisano: sekretarz L. Wiśniewski, Burmistrz M. Zejdz
Dopisano: Komendantowi Garnizonu Wojsk Radzieckich w Bolesławcu
Powyższe przesyłam do wiadomości i proszę o interwencję gdyż podobne postępowanie żołnierzy pozbawi miasto wody.

12.04.1946
Pełnomocnik Rządu R.P. w Bolesławcu Obwód Nr. 36 mgr. Bieniaszek do Pełnomocnika Rządu R.P. w Lubiniu (Lubieniu).
Ciągle napływają doniesienia o aktach grabieży na terenach wiosek Krzyżowa, Nowa Kuźnia, które to sąsiadują z wioskami podległymi obwodowi w Lubiniu.
W tym celu wczoraj w towarzystwie władz sowieckich i po zbadaniu sprawy skonstatowaliśmy, że grabieży tych dopuszcza się ludność polska nie z mojego obwodu, zajeżdżając furmankami do wyżej wspomnianych wiosek i silą zabierają meble i urządzenia Niemcom tam zamieszkałym i wywożą do swoich wiosek. Natomiast wojska radzieckie rozkwaterowane w lasach w sąsiadującym z moim obwodem zabierają drzwi i okna z budynków i grabią tutejszą ludność, terroryzując bronią, gdzie miały wypadki akty postrzelenia jak i i zabicia jednego z podległych mi funkcjonariuszy M.O.
Ponieważ teren ten stal się dla spokojnych obywateli bardzo niebezpiecznym, przeto proszę , abyśmy wspólnymi silami doprowadzili do tego by raz na zawsze wszelkie takowe akty zakończyć. W tym celu proszę o zakazanie ludności polskiej zamieszkałej w obwodzie graniczącym z moim rabowania przedmiotów ludności cywilnej w moim obwodzie.
Również proszę porozumieć się z władzami sowieckimi w celu uniknięcia podobnych wypadków, jakie dotychczas miały miejsce. Sądzę, że władze te będą przychylne, podobnie jak w moim obwodzie wykazując jak daleko zależy im na współpracy z nami. Proszę traktować sprawę jako bardzo pilną.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!