Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Bolesławiec spłonął w wielkiej bitwie, czy spalili go zwycięzcy?
~~Eryk niezalogowany
9 godz. 36 min. temu
Autor jest młodym człowiekiem i buja w obłokach. Rozmawiałem w latach osiemdziesiątych XX wieku z Niemcami, którzy tu mieszkali i to inaczej było. A tak jest jeżeli ktoś wierzy co napisano.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Ciemnoniebieski Ogórecznik niezalogowany
9 godz. 23 min. temu
~~Eryk napisał(a): Autor jest młodym człowiekiem i buja w obłokach. Rozmawiałem w latach osiemdziesiątych XX wieku z Niemcami, którzy tu mieszkali i to inaczej było. A tak jest jeżeli ktoś wierzy co napisano.

A tak konkretnie to co było inaczej?
~~Ognistoczerwona Mina niezalogowany
8 godz. 58 min. temu
~~Eryk napisał(a): Autor jest młodym człowiekiem i buja w obłokach. Rozmawiałem w latach osiemdziesiątych XX wieku z Niemcami, którzy tu mieszkali i to inaczej było. A tak jest jeżeli ktoś wierzy co napisano.

Ja też słyszałem od Pana Kowalskiego To samo co napisał Darek że Rosjanie spalili budynki kiedy niemki nie chciały wpuszczać do mieszkań rzucali granaty one powodowały pożary i zniszczenia tak poszła z dymem cała pierzeja Rynku znałem Panią którą jako 13 latke zgwałciło 12 ruskich kiedy matka chciała by ją wzieli za córkę usłyszała możemy cię zastrzelić ę
~~Złocisty Dereń niezalogowany
8 godz. 46 min. temu
a niemiaszki do czasu wkroczenia armii czerwonej
to prawdziwi niemcy i aniołowie
~~Krasny Enkiant niezalogowany
7 godz. 58 min. temu
Moim sąsiadem był mieszkaniec Olkusza, który w Gromadce w odlewni był na robotach. Opowiadał mi jak widzieli łunę nad Bolesławcem jeszcze z miesiąc jak front dawno poszedł dalej. Swołocz ruska paliła i grabiła co tylko się dało. To robactwo ruskie to gorsze od szarańczy.
~~TERESA niezalogowany
6 godz. 7 min. temu
kTOŚ wcześniej wspominał dr, Kłosowskiego, Doktor wałczył w w szeregach armii która podczas zmagań wjennych przechodziła przez Bolesławiec, Panu Józefowi bardzo spodobało się miasto nie zniszczone podczas wojny, Po powrocie z Berlina wrócił do Bolesławca , To nie było to same miastu które widział cześniej, było spalone zniszczone przez żołnierzy Armii Radzieckiej. Pozostał w mieście pracował w szpitalu bolesławieckim. Wiadomości te mam z osobistej rozmowy z doktorem.
~~Orzechowa Begonia niezalogowany
5 godz. 29 min. temu
~~Brązowozłoty Wrzos napisał(a):
Po pierwsze razem z Armią Czerwona było też Wojsko Polskie. Jak mi opowiadali Niemcy przed opuszczeniem tych terenów zakopywali częściowo swój dobytek, domy niszczyli. Zaraz jak front szedł na zachód grasowały bandy szabrowników którzy ci się dało wywozili do centralnych rejonów kraju, nawet z budynków wyrywali drzwi i okna a ruiny podpalali bo to wszystko niemieckie. W okolicznych wsiach gdzie jeszcze zostali Niemcy relacje między nimi a Polakami były różne. Były nawet morderstwa, a słaba władza polska nie potrafiła sobie poradzić. Na ludność cywilną napadali radzieccy żołnierze ale polscy bo w koszarach było ich sporo. Była zasada obrońca granic nie płaci za nic. Zapisywano że Ruscy nikt tego sprawdzał. Sąsiad mego dziadka przyłapał polskich żołnierzy na próbie kradzieży konia . Dostali rabusie szkole i ledwie uszli z życiem. Po latach to można sobie bajeczki pisać dla tych co nic nie wiedzą. Żeby tylko Ruskim przywalić.
Zgłoś do moderacji

Puknij się w dekiel . Szabrownicy owszem byli ale ich interesowały silniki, maszyny , mienie gospodarstwa domowego pozostawione przez Niemców itp. Ale powiedz mi jakie szabrownicy mieli możliwości i materiały, by np. całą dzisiejszą ulicę Mickiewicza zrównać praktycznie z ziemią? Pożar dachów to sprawił? Więcej wyobraźni. A Wojsko Polskie jak piszesz to nie mogło bez wiedzy kamandira ruskiego z wiatrówki wystrzelić.
~~Bolz niezalogowany
5 godz. 14 min. temu
To były tak zwane "ognie zwycięstwa" wzniecane prze sowietów.
Podobny los spotkał m.in. Legnicę, tyle tylko że tam od wielu lat
było to relacjonowane przez historyków.
Brawo panie Darku, to chyba pierwszy artykuł odsłaniający
prawdę o powojennych zniszczeniach Bolesławca.
Inna sprawa, że w Bolesławcu jest chyba ponad przeciętna
grupa przyjaciół sowietów. Mamy ciągłe rosyjski zaułek -
ulicę Feldmarszałka Michaiła Kutuzowa.
Może ten temat wziąłby pan na tapetę
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.