Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

~ niezalogowany
3 czerwca 2013r. o 9:08
blazer to widzę że pozjadał wszystkie rozumy... Akwarium od roku a taki doświadczony że ho!
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8971
#blazer1983 nieaktywny
3 czerwca 2013r. o 11:09
~ napisał(a): blazer to widzę że pozjadał wszystkie rozumy... Akwarium od roku a taki doświadczony że ho!

Nie wiem skad masz takie informacje ale jestes w bledzie, a oswietlenie to chyba bardziej podchodzi pod elektryke niz pod akwarystyke.

Dopisane 03.06.2013r. o godz. 10:38:

~Amphiprion napisał(a):
blazer1983 napisał(a):
~Amphiprion napisał(a):
Oświetlenie to, to "samoróba", zrobiona wg. opisu znalezionego kiedyś w necie. Żarniki sylvania 70W, 5600K, UV stop, (cena ok. 70 zł). Można użyć również żarnika Os-ram, 70W 5200K - trochę tańszy. Oprawa do żarników - z trzonkiem Rx7s.
Co do montażu całości musimy się zdzwonić, bo to za dużo pisania...
Zmoderowano 02.06.2013 godz.21:21 - powód: korekta (moderator)

A co to za filozofia??
Kupujesz zaplonnik elektroniczny w necie o odpowiedniej mocy i podlaczasz.
Najtaniej zrobic taka lampe z halogenu ogrodowego (czesto stosuje sie takie na zewnatrz budynku do oswietlania posesji).

Blazer, może dla Ciebie zrobienie takiej lampy to bułka z masłem, ale:
oprócz dławika, potrzebny jest jeszcze układ zapłonowy do lamp wysokoprężnych, kondensator rozruchowy, ponieważ nasz licznik prądu będzie traktował naszą lampę(70W) jak ok. 300W, przydał by się jeszcze, zważywszy na spadki napięci w naszej sieci, przekaźnik czasowy, który włączy zasilanie po ustawionym czasie i zabezpieczy lampę przed "gorącym startem", inaczej nasz żarnik nie pociągnie długo.
Przypominam, że żarnik HQI jest zasilany z zapłonnika napięciem 4500 V, dlatego montaż takiej lampy powinien wykonać ktoś, kto ma o tym chociaż trochę pojęcia.
Pozdrawiam.

Czy ja pisalem cokolwiek o dlawiku??
Jesli kupujesz uklad zaplonowy dedykowany do lampy HQI to to jest wszystko co potrzeba zeby taka lampa dzialala, a zabezpieczenie jej przed goracym startem mozna dac ale nie jest to niezbedne.
Ja pojecie mam i dlatego wiem, ze nie jest to wielka filozofia. Wystarczy podlaczyc doslownie kilka kabelkow, a kabelki, ktore oryginalnie sa przy trzonku od zarnika sa przystosowane do takiego napiecia. Mozna ewentualnie dodatkowo zastosowac koszulke izolacyjna dla wiekszego bezpieczenstwa.
Jesli ktos mial by z tym jaki kolwiek problem to nie widze przeszkod w udzieleniu pomocy :)

Dopisane 03.06.2013r. o godz. 11:09:

Dla potwierdzenia tego co napisalem oto link:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/zaplonnik-elektroniczny-p-2244.html

Oczywiscie na alledrogo mozna kupic taki zaplonnik duzo taniej.
Ja kupilem za jakies 70zl o...m. Na obudowie jest tez schemat jak to podlaczyc wiec nie jest to problem. Trzeba tylko miec na uwadze, ze dlugosc przewodow wysokonapieciowych czyli od zaplonnika do zarnika nie powinna byc dluzsza niz 1,5m
Wiec najlepiej zaplonnik umiescic jak najblizej zarnika, najlepiej w obudowie lampy.

Zastosowana autokorekta

~ niezalogowany
3 czerwca 2013r. o 12:36
dobra blazer zakoncz swoje madrosci
8971
#blazer1983 nieaktywny
3 czerwca 2013r. o 13:04
~ napisał(a): dobra blazer zakoncz swoje madrosci

Smieszny jestes i na dodatek nie masz odwagi zeby sie podpisac
~ niezalogowany
3 czerwca 2013r. o 13:29
Dokładnie, ten portal ma to do siebie że nawet jak ktoś chce pomóc zaraz zostaje pojechany...
Dzięki Blazer za rady, jak wiesz, z elektroniką sobie radzę dość dobrze :-). Serdeczne dzięki za porady, jednak juz sobie załatwiłem fajne lampy "zespolone" z układem zapłonowym i żarniki Philipsa Low UV 5600K, teraz trzeba zmontować belkę z aluminium, podłączyć i czekac na efekty.
Nemo żabienica też już do mnie jedzie, serdecznie dziękuję za odpowiedź i porady
Bitek.pl
8971
#blazer1983 nieaktywny
3 czerwca 2013r. o 13:35
~ napisał(a): Dokładnie, ten portal ma to do siebie że nawet jak ktoś chce pomóc zaraz zostaje pojechany...
Dzięki Blazer za rady, jak wiesz, z elektroniką sobie radzę dość dobrze :-). Serdeczne dzięki za porady, jednak juz sobie załatwiłem fajne lampy "zespolone" z układem zapłonowym i żarniki Philipsa Low UV 5600K, teraz trzeba zmontować belkę z aluminium, podłączyć i czekac na efekty.
Nemo żabienica też już do mnie jedzie, serdecznie dziękuję za odpowiedź i porady
Bitek.pl

Ooo Wujek przechodzisz na Hqi :D brawo :)
Tylko wystrzegaj sie glonow :(

Dopisane 03.06.2013r. o godz. 13:34:

Co do pierwszego posta, ze akwarium mam od roku to mam juz pewne podejrzenia kto to taki :) wiem, ze ma tel w play i z niego wyslal posta lol

Dopisane 03.06.2013r. o godz. 13:35:

Aaaa Wujek jak chcesz to moge Ci odsprzedac duze krewetki amano :)
~Amphiprion niezalogowany
3 czerwca 2013r. o 14:02
blazer1983 napisał(a):
~ napisał(a): Dokładnie, ten portal ma to do siebie że nawet jak ktoś chce pomóc zaraz zostaje pojechany...
Bitek.pl

Ooo Wujek przechodzisz na Hqi :D brawo :)
Tylko wystrzegaj sie glonow :( Dopisane 03.06.2013r. o godz. 13:34:Co do pierwszego posta, ze akwarium mam od roku to mam juz pewne podejrzenia kto to taki :) wiem, ze ma tel w play i z niego wyslal posta lolDopisane 03.06.2013r. o godz. 13:35:Aaaa Wujek jak chcesz to moge Ci odsprzedac duze krewetki amano :)

Panowie, po co te nerwy. Nie chciałem nikogo "pojechać", tylko uczulić, że przy takiej majsterce gdzie jest wysokie napięcie i woda trzeba naprawdę uważać.

Podaję linki z których kiedyś skorzystałem budując oświetlenie...

http://ilkus.pl/~triamond/default.htm

http://www.holenderskie.pl/?m=5/a/58

PS. Łukasz, mam dla Ciebie krewetki...
~ niezalogowany
3 czerwca 2013r. o 14:10
zamienię krewetki na gupiki
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza