~ napisał(a): blazer to widzę że pozjadał wszystkie rozumy... Akwarium od roku a taki doświadczony że ho!
~Amphiprion napisał(a):blazer1983 napisał(a):~Amphiprion napisał(a):
Oświetlenie to, to "samoróba", zrobiona wg. opisu znalezionego kiedyś w necie. Żarniki sylvania 70W, 5600K, UV stop, (cena ok. 70 zł). Można użyć również żarnika Os-ram, 70W 5200K - trochę tańszy. Oprawa do żarników - z trzonkiem Rx7s.
Co do montażu całości musimy się zdzwonić, bo to za dużo pisania...
Zmoderowano 02.06.2013 godz.21:21 - powód: korekta (moderator)
A co to za filozofia??
Kupujesz zaplonnik elektroniczny w necie o odpowiedniej mocy i podlaczasz.
Najtaniej zrobic taka lampe z halogenu ogrodowego (czesto stosuje sie takie na zewnatrz budynku do oswietlania posesji).
Blazer, może dla Ciebie zrobienie takiej lampy to bułka z masłem, ale:
oprócz dławika, potrzebny jest jeszcze układ zapłonowy do lamp wysokoprężnych, kondensator rozruchowy, ponieważ nasz licznik prądu będzie traktował naszą lampę(70W) jak ok. 300W, przydał by się jeszcze, zważywszy na spadki napięci w naszej sieci, przekaźnik czasowy, który włączy zasilanie po ustawionym czasie i zabezpieczy lampę przed "gorącym startem", inaczej nasz żarnik nie pociągnie długo.
Przypominam, że żarnik HQI jest zasilany z zapłonnika napięciem 4500 V, dlatego montaż takiej lampy powinien wykonać ktoś, kto ma o tym chociaż trochę pojęcia.
Pozdrawiam.
Zastosowana autokorekta
~ napisał(a): dobra blazer zakoncz swoje madrosci
~ napisał(a): Dokładnie, ten portal ma to do siebie że nawet jak ktoś chce pomóc zaraz zostaje pojechany...
Dzięki Blazer za rady, jak wiesz, z elektroniką sobie radzę dość dobrze :-). Serdeczne dzięki za porady, jednak juz sobie załatwiłem fajne lampy "zespolone" z układem zapłonowym i żarniki Philipsa Low UV 5600K, teraz trzeba zmontować belkę z aluminium, podłączyć i czekac na efekty.
Nemo żabienica też już do mnie jedzie, serdecznie dziękuję za odpowiedź i porady
Bitek.pl
blazer1983 napisał(a):~ napisał(a): Dokładnie, ten portal ma to do siebie że nawet jak ktoś chce pomóc zaraz zostaje pojechany...
Dzięki Blazer za rady, jak wiesz, z elektroniką sobie radzę dość dobrze :-). Serdeczne dzięki za porady, jednak juz sobie załatwiłem fajne lampy "zespolone" z układem zapłonowym i żarniki Philipsa Low UV 5600K, teraz trzeba zmontować belkę z aluminium, podłączyć i czekac na efekty.
Nemo żabienica też już do mnie jedzie, serdecznie dziękuję za odpowiedź i porady
Bitek.pl
Ooo Wujek przechodzisz na Hqi :D brawo :)
Tylko wystrzegaj sie glonow :( Dopisane 03.06.2013r. o godz. 13:34:Co do pierwszego posta, ze akwarium mam od roku to mam juz pewne podejrzenia kto to taki :) wiem, ze ma tel w play i z niego wyslal posta lolDopisane 03.06.2013r. o godz. 13:35:Aaaa Wujek jak chcesz to moge Ci odsprzedac duze krewetki amano :)