Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Metrohouse zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

4669
#Shakur nieaktywny
5 czerwca 2013r. o 15:38
@UP fajna półka :D

Mam do oddania za darmo 4 małe sadzonki Ceratopteris thalicroides. Są naprawdę małe, mają jakieś 2-3 cm, po prostu pływają mi w akwarium po odczepieniu od dużych roślinek. Jeśli ktoś ma chęci i lubi ładne, zielone roślinki niech da znać :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
3943
#FRANCA nieaktywny
5 czerwca 2013r. o 19:28
Witam,mam pytanko,jakie roślnki nadają się dla skalarów ?? I gdzie w Bolesławcu najlepiej kupować roślinki ??
10895
#bitek.pl nieaktywny
5 czerwca 2013r. o 19:46
Skalary nie niszczą roślin więc każda z nimi się utrzyma. Jeśli chodzi o "pasowanie" to niewątpliwie pasuje do nich żabienica amazońska gdyż żyją mniej więcej w tej samej rzece, pasują kryptokoryny, ludwigie, lotosy, wąkrotka białogłowa, cabomba... No wszystkie. Pytanie tylko jest o oświetlenie, te ryby krzywdy roślinom nie zrobią a słabe światło owszem. Gdzie kupić w Bolesławcu? No wyboru wielkiego nie masz - Psia Kość albo Rekin.
Pozdrawiam

Zmoderowano 05.06.2013 godz.20:21 - powód: korekta po zgłoszeniu (moderator)

serwis notebooków - www.bitek.pl
~ niezalogowany
5 czerwca 2013r. o 20:22
ma ktos krewetki do odsprzedania?
~Aga niezalogowany
6 czerwca 2013r. o 7:40
Moje akwarium po kolejnych poprawkach.[img=1370497174_gvt7hsk.jpg]
[img=1370497237_3vwalxj.jpg]
10895
#bitek.pl nieaktywny
6 czerwca 2013r. o 9:30
Ładne! Tylko gdzie... Ryby... :-)

serwis notebooków - www.bitek.pl
~Aga niezalogowany
6 czerwca 2013r. o 9:58
Tam jest 25 ryb, które za dwa lata będą miały 20-25 cm. Teraz to same niewybarwione małolaty ;)
2820
#k1p nieaktywny
6 czerwca 2013r. o 17:10
~k1p napisał(a): Jestem w trakcie walki z glonami - krasnorostami.
Robię tak:
- wymiana 1/3 wody dwa razy w tygodniu
- Co2 w płynie (kupiłam za 30 zł w Rekinie)
- napar z zielonej herbaty (2 łyżeczki na 250 ml wody) raz dziennie
- ograniczenie ruchu wody w akwa do minimum
Można wpuścić molinezje lub kosiarki, które żywią się glonami - u mnie niestety z racji obsady jest to niemożliwe :-( Glonojady zjadają glony, ale bardziej intensywnie, gdy są młode. Starsze osobniki wolą resztki jedzenia z podłoża.
Po miesiącu glony straciły kolor i nie pojawiają się nowe.
Nie restartowałam zbiornika.
Fotka zrobiona około tygodnia temu. Już jest dobrze, więc wyobraźcie sobie, jak było wcześniej.[img=1369210531_ymnya40.jpg]
Najważniejsze: trzeba być wytrwałym i systematycznym.

Miałam rację! Po dwóch tygodniach moje akwarium wygląda tak:
[img=1370530801_ynhoigu.jpg]

Rośliny pięknie rosną, wszystko robi się jaśniejsze. Krasnorosty odpadają i nie pojawiają się nowe:
[img=1370531110_dukmyjp.jpg]

Była to ostatnia próba walki z glonami przed restartem akwarium i chyba tego uniknę :-)
Poza tym, mam do oddania jedną dużą żałobniczkę, jakby ktoś chciał, tel. 793775245
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza