To prawda co napisali koledzy
-niska jakość wody
-zbyt krótkie oświetlenie
-zbyt długie ośw.
-za duże podmiany lub za częste bo wtedy baniak się nieustabilizuje
-leki
-mała ilość roślin
-przekarmienie
-słaba filtracja
...to przeważnie powód występowania tego dziadostwa jak i innych nie chcianych porostów ;)
Nie widzę problemu ;)
...tylko jak będziesz kupować Otosy to już w sklepie zwróć uwagę czy są zdrowe bo są bardzo podatne na ospę. W zwalczaniu glonów są niezrównane ;)
Pozdro ;)
MANSON ty masz te cryptocoryny do lustra wody???????? :) jak ty to robisz podcinasz rozsadzasz?? Jaką masz proporcje oswietlenia do pojemnosci zbiornika?? U mnie karłowacieją rosną do polowy zbiornika i rozchodzą się na boki możliwe, że żabienice je zagłuszają...
Fakt. Crypto jest do lustra i tak jak mówiłem one lubją stare podłoże. Daję co 3 miechy tabletkę "Crypto" i to wszystko[pod korzeń]. Oświetlenie 12h,temp 28-29,ph6.3. -6.8[szyszki Olchy],raz wtygodniu podmiana 20%.
Co do oświetlenia to mam najzwyklejsze 2x30w.
...i ciekawostka :] U mnie Cryptocoryna zajechała Żabienicę haha! :]
ja na 240l mam 120W daje swietny nawóz mikro i makro elementy z akwarium net. wszystko rosnie swietnie i to bez co2 podłoze mam stare ale bazaltowe ok 70kg moze wiecej... tylko te crypto mogly by byc wieksze... A jak je pielegnujesz?? podcinasz czy samopas
~PANCZO napisał(a): DROGI KOLEGO PRÓCZ OTOSKÓW PROPONUJE KOSIARECZKI TEŻ POWINNY ZI DUZO POMOC
Jeśli Twoim problemem są tylko okrzemki, to kosiarki na nic się nie zdadzą. Kilerem okrzemkowym są otoski. Kosiarki zjadają krasnorosty i to tylko, kiedy są młode. Później wolą zwykły pokarm. Jeśli posiadasz jakieś mchy, też mogą w nich zasmakować. No i wiedz, że kosiarki bardzo szybko rosną.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.