~Zacofany moher napisał(a): Ktoś napisał:
Z Wikipedii: Za początek PRL de facto uważa się 22 lipca 1944 – dzień ogłoszenia Manifestu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego (Manifest PKWN
Co wy z tą Wikipedią? Wyrocznia jakaś, czy co?
Do 1952 obowiązywał w ogromnej części porządek ustrojowy przedwojennej Rzeczypospolitej. Państwo nazywało się Rzeczpospolita Polska, miało prezydenta itd. W 1952 została uchwalona nowa konstytucja i dopiero ona wprowadziła nową nazwę państwa: Polska Rzeczpospolita Ludowa i organ "zbiorowego prezydenta", czyli Radę Państwa. W tym sensie PRL istnieje od 1952 roku.
Jednak zgodzę się z tym, że 1944 może być uznany za pewną cezurę, choć istniała jeszcze wtedy Armia Krajowa, a świat uznawał rząd londyński za prawowity rząd polski. Zresztą ostatnie oddziały walczące zbrojnie z komunistami zlikwidowano w latach 60.
ten, kto jest naiwny moze sie powolac na wikipedie, historykow z ipn. 2 lata temu wikipedia pisala inne bzdury na temat prl-u ale oni sobie tam zmieniaja info jak ja skarpetki. zreszta mam u nich tez bana.
"polska ludowa" to bylo ugrupowanie polityczne, bylo rowniez takie wydawnictwo, nazwa ta nie miala nic wspolnego z prl-em. prl to bylo nowe panstwo, ktoremu sie przypina nowa geneze, nowet tradycje bo jak to tak, przeciez prl- nie mogl sobie o tak powstac z niczego. prl mozna przypisac rok 1948, 1945, 1944 a najlepiej juz 1943 od konferencji teheranskiej.
to, ze polacy nie przepadaja za zjednoczeniem potwierdaja targowice, rozbiory, polska sanacyjna, II ws, okres powojenny, okres solidarnosci i czasy dzisiejsze.
jedynym takim okresem, w ktorym polacy odczuwali zjednoczenie byl okres prl-u.
czytajac ulotki powojenne podziemia, nikt w tym czasie nie myslal o ustoju komunistycznym czy nawet socjalistycznym, wyjatkiem byla wasilewska. zarowno pps sl, psl jak i wierni londynowi, mowili o demokracji. dlatego okres 1945-1945 jest okresem demokracji. nie wierze rowniez w falszowanie referendum 3xtak bo gdyby to referendum powtorzono dzisiaj to wynik bylby podobny. te idee nie byly takie zle i nie wiem dlaczgo, zgnojony narod powojenny mialby glosowac inaczej. zreszta dowodow na falszowanie nie ma zadnych. o falszowaniu referendum i falszowaniu wyborow mowilo juz podziemie przed wyborami. tak samo jak sie mowilo o zamachu na kaczynskiego juz w dniu katastrofy na tym portalu.
okres 1948-1956 to okres stalinizmu w tym czasie tez powstaje nowe panstwo prl.
nie mam zamiaru wychwalac prl-u, tak chcialy zyc tamte 2 pokolenia i nalezy to akceptowac, zreszta wyboru zadnego nie mieli, a do ich osiagniec bo my sie nawet nie umywamy.
gdybym nie zobaczyl fotek z bolca, jak ruscy odgruzaja miasto to bym w to nie uwierzyl. ale duzo jest tu takich, ktorzy nawet po obejrzeniu w to nie uwierza.
tu taki lineczek nie na temat
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/prl-byl-taki-kraj
Dopisane 24.07.2011r. o godz. 17:54:
1945-1945*** byk
1945-1947