Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Media Expert zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

PRL w Bolesławcu na zdjęciach - wrzucajcie!

~zacofany moher niezalogowany
23 października 2013r. o 21:03
~RRR napisał(a): Dolar z tamtych czasów to w PRL był całkiem inny dolar niż na świecie.

To był ten sam dolar. Choć czasami ten dobry PRL kradł mi także te dolary (zakaz posiadania!), później w swej dobroci wydawał w zamian tzw. bony PKO. I to rzeczywiście były już inne dolary.
~RRR napisał(a):
Aby dużo nie dywagować : flaszka wodki w Peweksie to był koszt ok.40 centów,a za 20 baksów żyło się cały miesiąc-oczywiście po sprzedaniu ich na czarnym rynku.

To przetłumaczę to teraz na język polski. Kazano mi pracować za kilka dolarów. Za pozostałą kwotę (powiedzmy tysiąc dolarów - na tyle teraz wyceniana jest moja praca) złodziej kupował mi wódkę, chleb i kiełbasę zwyczajną. Dopłacano też trochę do byle jakiego mieszkania i ogrzewania, ubrań itp. W sam raz tyle, bym nie umarł z głodu. Wszystko było marne, więc kosztowało niewielką część tej kwoty. Szczególnie, że za wykonanie tych rzeczy innych niewolników wynagradzano równie marnie. Co działo się z resztą zarabianych przeze mnie pieniędzy?
Za 20$ można było "żyć" na miarę PRL. Jednak za prawdziwe towary musiałbyś zapłacić już prawdziwe pieniądze. Dlatego nigdy nie miałem szetlandzkiego swetra, jeansów czy magnetowidu. O samochodzie nie wspominając. Rzeczywiście piękne czasy.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10897
#Anonim10897 nieaktywny
23 października 2013r. o 21:17
Zacofany Moherze , a może Ty po prostu nie umiałeś sobie radzić w życiu ??
Patrząc na "przekrój" społeczny w PRL-u , widać ,że ludzie mieli mieszkania , domki , samochody , (fon.) dżinsy , swetry szetlandzkie itd.itp... NIKT nie chodził goły , niedożywiony , bezrobotny. Był nawet przymus pracy !!
Pamiętaj o tym ,że PRL to lata powojenne , Polska odbudowywała się ze zniszczeń wojennych.Pamiętasz haso "Cały naród buduje swoją stolice" ??
Teraz , jak widzę stać Cię na moher. To drogi rodzaj wełny. Zapytałeś kogo dziś stać na zakup pół kilograma moherowej wełny ?? Odpowiem Ci - nie wszystkich...Bo spłacają raty złodziejskich kredytów. Bądź obiektywny ;(
9714
#BPM nieaktywny
23 października 2013r. o 21:58
PRL: czas kazamatow dla jednych - dla innych byl przeciez czasem awansow. czas podleglosci - czasem poczucia sily i wladzy, czas zadluzenia panstwa - czasem prosperity. Centralizm demokratyczny, ktory przez dziesiatki lat opieral sie na brutalnej przemocy i totalnym klamstwie, zastepowal demokracje. I nagle ten ustroj, stworzony dla dobra mas pracujacych, zniknal, wyparowal.
~normalny niezalogowany
23 października 2013r. o 22:11
~zacofany moher napisał(a): ... Kazano mi pracować za kilka dolarów. ...Za 20$ można było "żyć" na miarę PRL. .. Rzeczywiście piękne czasy.

Właśnie, może nie aż "piękne" ale po pierwsze nikt ci nie "kazał" pracować tylko miałeś pracy ile chciałeś i gdzie chciałeś. Po drugie dzisiaj żeby żyć "na miarę PRL" musiałbyś zarabiać przynajmniej 1000 dolarów na rękę. Pomyśl więc trochę zanim zechcesz oceniać PRL.
~zacofany moher niezalogowany
23 października 2013r. o 22:31
virgo napisał(a): Zacofany Moherze , a może Ty po prostu nie umiałeś sobie radzić w życiu ??

Rzeczywiście nie kradłem, jeśli o to pytasz.
Ktoś napisał:
Patrząc na "przekrój" społeczny w PRL-u , widać ,że ludzie mieli mieszkania , domki , samochody , (fon.) dżinsy , swetry szetlandzkie itd.itp...

Większa część niż obecnie?
Ktoś napisał: NIKT nie chodził goły , niedożywiony , bezrobotny. Był nawet przymus pracy !!

Żarty się ciebie trzymają. Ludzie wyrzuceni z pracy nie mieli za co żyć. Pracujący żyli często na granicy egzystencji. Niby skąd strajki co kilka lat, skoro było tak dobrze?
Na plantacji bawełny też istniał przymus pracy. Z tego samego powodu. Właściciele PRL dbali, by mieć kogo okradać.
~normalny napisał(a): Pomyśl więc trochę zanim zechcesz oceniać PRL.

Pomyślałem. Pracując teraz jestem okradany w mniejszym stopniu, niż wtedy. Stać mnie więc na więcej.
211
skorn
23 października 2013r. o 23:07
No i krytykując dzisiejszy system nie ryzykujesz, że natkniesz się na "nieznanych sprawców".

<i>
~ niezalogowany
24 października 2013r. o 0:17
~zacofany moher napisał(a): ... Ludzie wyrzuceni z pracy nie mieli za co żyć. ...

Przestań pisać bzdury. Taki kit możesz wciskać tym którzy tamtego okresu nie pamiętają albo ich na śwsiecie nie było. Ludzie byli "wyrzucani" z pracy głównie za pijaństwo, bumelki i kradzieże a i tak każdy z nich, jeśli tylko chciał, znalazł pracę nawet na drugi dzień czasem na tej samej ulicy.
~ niezalogowany
24 października 2013r. o 0:26
I tak wam te posty wyrzucą, bo nie na temat. Gdzie te zdjęcia?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza