Czy ktoś ma aktualne na dzień dzisiejszy informacje ile w Bolesławcu jest prawdziwych żłobków??? Chodzi mi tylko i wyłącznie o żłobki nie o kluby dziecięce ponieważ to jest duża różnica. Żłobek to miejsce w którym dziecko może przebywać do 10 godzin i musi być zapewnione wyżywienie oraz jeden opiekun może zajmować się maksymalnie 8 osobową grupą. Mi wiadomo tylko o jednym Miejskim żłobku przy ulicy Z. Augusta.
Proszę o pomoc odnośnie placówek (żłobkach)
Dyskusji na temat złobków nie ma z jednego prostego powodu: w Bolesławcu złobków nie ma. Tragedia..... Zostaje nam niania za 1000zł, czyli jakieś 200zł na przeżycie.
Witam rozmówców. Problemem jest to, że Gmina Miejska Bolesławiec (Prezydent) nie ma obowiązku dotować pobyt dziecka w żłobku. Wyobraźmy sobie sytuację, że powstaje prywatny żłobek, w którym koszt pobytu dziecka pokrywa w 100% rodzic, a wtedy należy liczyć się z kwotą około 800 zł miesięcznie. Skąd taka kwota ?? Nie zapominajmy, że ustawa o opiece nad dziećmi do lat trzech ograniczyła liczbę dzieci przypadającą na jedną opiekunkę do 8 dzieci, również żłobek to miejsce, gdzie placówka ma obowiązek zapewnić wyżywienie dzieciom a do tego wszystkiego dochodzi fakt, że w żłobku pobyt dziecka trwa od 8 do nawet 10 godzin więc sami widzicie jaki jest wymagany personel. Wszystko to winduje koszt pobytu dziecka w prywatnym żłobku co niestety nie zachęca do otwierania takich placówek przez osoby fizyczne.
Sama chciałam dać dziecko do prywatnego żłobka ale odstraszyły mnie koszty.
W "Słoneczku" wzrosła opłata miesięczna, z powodu braku dotacji, to w ramach polityki prorodzinnej. Co do samej placówki, powiem tak, moje dziecko chodzi tam chętnie z uśmiechem a to chyba najlepsza rekomendacja.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.