Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Poezja. Wiersze ulubione.

5183
magnum44
11 listopada 2011r. o 22:02
Nie życzę sobie żebyście o mnie pisali.
I proszę wypowiadać się na temat poezji, a nie offtopować !!
Pozdrawiam :)

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5570
#De_Tourvel nieaktywny
11 listopada 2011r. o 22:07
Mówisz i masz ;) Nie irytuj się tak, bo zbrzydniesz :P:P:P

A żeby było w temacie to mój ukochany wiersz:

Jerzy Harasymowicz - 'W Górach'

W górach jest wszystko co kocham
Wszystkie wiersze są w bukach
Zawsze kiedy tam wracam
Biorą mnie klony za wnuka

Zawsze kiedy tam wracam
Siedzę na ławce z księżycem
I szumią brzóz kropidła
Dalekie miasta są niczem

Ja się tam urodziłem w piśmie
Ja wszystko górom zapisałem czarnym
Ja jeden znam tylko Synaj
na lasce jałowca wsparty

I czerwień kalin jak cyrylica pisze
I na trombitach jesieni głosi bór
Że jedna jest tylko mądrość
Dzieło zdjęte z gór

Piękny, można się zamarzyć.... :):):)

Żadna kobieta nie byłaby na tyle głupia, żeby zakochać się w facecie tylko dlatego, że on ma długie nogi! G. Garbo
4547
#Anonim4547 nieaktywny
11 listopada 2011r. o 22:54
casablanca napisał(a): pełen metafor? nie rozśmieszaj mnie. hehe... jak widzę nie masz pojęcia co to jest metafora?!

W szkole podstawowej moim polonistą był człowiek, który w genialny sposób potrafił zinterpretować każdy wiersz, nawet taki, który z pozoru wydawał się być zbitką bezsensownych słów. To on nauczył mnie, że poezji nigdy nie należy odczytywać dosłownie, nigdy nie wiadomo, kto jest podmiotem lirycznym w danym wierszu, chodziło mi o metaforę w tym sensie.

casablanca napisał(a): i bardzo mało czytasz poezji, albo wcale! Wypowiadasz się na temat, którego kompletnie nie znasz?!
Jakie masz prawo oceniać moją wypowiedź, skoro o poezji nie masz pojęcia? tylko pytam :]

A jeśli napiszę Ci, że właśnie siedzę z Szymborską, popijam sobie herbatkę i dyskutujemy sobie na temat roli poezji w dzisiejszym świecie, to zmienisz zdanie ? :)

casablanca napisał(a): przeiluzyrowana Iluzja... :]

Nie wiem co oznacza ten zwrot, ale podoba mi się, chyba nie chciałeś mnie obrazić ?:) Pozdrawiamy :)

PS I tak na marginesie :) Znam młodą osóbkę, która uwielbiała malować, eksperymentować z kolorami, z kształtem, jaj prace były inne od wszystkich, piękne w swojej prostocie. Jej pasja tworzenia skończyła się w chwili, kiedy na jej drodze stanęła Pani nauczycielka, która uznała, że jej prace co najwyżej można wyrzucić do śmieci, krytykowała wszystko co dziewczynka namalowała, ciągle kazała jej poprawiać, żeby wszystko zgadzało się z wizją nauczycielki. W efekcie dziecko straciło całą radość tworzenia. Farby leżą w kącie, nawet nie chce na nie patrzeć. Być może ta nauczycielka "zabiła" wielkiego artystę, być może odebrała tylko dziecku bez talentu radość z tworzenia prac , w które wkładało całe swoje serce. Jak by na to nie patrzeć, uznała, że ma do tego prawo, co uważam, jest najczęstszym błędem, jaki popełniają ludzie, którzy mienią się specjalistami w danej dziedzinie.
5570
#De_Tourvel nieaktywny
12 listopada 2011r. o 17:57
Lubię wiersze niebanalne :)

Miron Białoszewski
"Ach gdyby nawet piec zabrali..."
Moja niewyczerpana oda do radości

Mam piec
podobny do bramy triumfalnej!

Zabierają mi piec
Podobny do bramy triumfalnej!!

Oddajcie mi piec
Podobny do bramy triumfalnej!!!

Zabrali.

Została po nim tylko
szara
naga
jama
szara naga jama.

I to mi wystarczy:
szara naga jama
szara-naga-jama
sza-ra-na-ga-ja-ma
szaranagajama.

Dopisane 12.11.2011r. o godz. 17:57:

I jeszcze ten :D

Miron Białoszewski - Mironczarnia

męczy się człowiek Miron męczy
znów jest zeń słów niepotraf
niepewny cozrobień
yeń

Żadna kobieta nie byłaby na tyle głupia, żeby zakochać się w facecie tylko dlatego, że on ma długie nogi! G. Garbo
7029
#casablanca nieaktywny
12 listopada 2011r. o 23:18
Iluzja napisał(a):

A jeśli napiszę Ci, że właśnie siedzę z Szymborską, popijam sobie herbatkę i dyskutujemy sobie na temat roli poezji w dzisiejszym świecie, to zmienisz zdanie ? :)

casablanca napisał(a): przeiluzyrowana Iluzja... :]

Nie wiem co oznacza ten zwrot, ale podoba mi się, chyba nie chciałeś mnie obrazić ?:) Pozdrawiamy :)

CZytanie Szymborskiej przy herbatce nie oznacza, że znasz się na poezji :) Do tego potrzebna jest wiedza, co charakteryzuje prawdziwą poezję, jak ją odróżnić od powszechnej grafomani. Może jestem zanadto szczery, ale nie będę w grafomani doszukiwał się geniuszu. Mam za sobą tysiące przeczytanych wierszy, zarówno znanych poetów, jak i tych początkujących... wystarczy mi rzut oka na tekst i już widzę, czy jest on coś wart... :) Mam za sobą 9 lat aktywnej pracy w analizie, wczytywaniu się w poezję, krytyce... nie mam "szabloników"! hehe... jeżeli się lubi poezję, jest się otwartym na każdy tekst, w czytaniu i analizie nie stosuje się żadnych schematów :) byłem znany z dużej życzliwości wobec początkujących, ale nie mam-nie miałem zamiaru nikogo oszukiwać skoro tekst przeczytany jest po prosyu marny.

Miałem nadzieję, że w związku z twoim oczytaniui dużą wiedzą o poezji pokażesz mi poezję, którą dostrzegłaś w "jestem zła" :> proszę, śmiało!
To będzie dopiero uzasadnienie twojego ataku na mnie i mój komentarz. Opowieści w stylu => ktoś kiedyś nie potrafił dostrzec geniuszu w prostocie?! co jeszcze? zniszczył czyjś talent? tak? wiesz? kiedy ktoś upublicznia swój tekst, żyje on dalej swoim życiem, tekst sam się powinien bronić... ponadto autor powinien dla własnego dobra być otwrtym na krytykę, i z tej krytyki powinien wyciągnąć jak najwięcej dla siebie, bez obrażania się... może się nie zgadzać z oceną komentarzem, ale niech spróbuje obronić swój tekst, w sposób merytoryczny... i tutaj moja uwaga do twoich wypowiedzi... otóż, w ani jednym momencie twoich komentarzy nie wykazałaś się wiedzą o poezji, nie podejmujesz dyskusji... dlatego myślę, że dalsza nasza rozmowa nie ma sensu, nie mam zamiaru tracić na nią czasu :) pozdrawiam

cynik - człowiek, co zna cenę wszystkich rzeczy, a nie zna wartości żadnej z nich...
5570
#De_Tourvel nieaktywny
12 listopada 2011r. o 23:30
Casablanca, nie bądź taki krytyczny. Skoro chcesz rozmawiać o poezji z osobami, które się na tym znają proponuję Literatkę we Wrocławiu lub spotkania w Nehringu lub jeszcze inne konferencje czy sympozja związane z tym tematem (btw. polecam konferencję o szaleństwie w poezji - w tym tygodniu na wydz. Filologii Polskiej UWr ;P), a tutaj powinieneś wziąć pod uwagę to, że nie wszyscy są na tym poziomie rozwoju co Ty w zakresie poezji (i pewnie nie tylko), ale przy okazji to, że każdy odbiorca jest indywidualnością i odbiera poezję na swój sposób. Nie każdy będzie rozczytywał się w Traktacie moralnym Miłosza czy w poezji Audena, Verlaine'a, Yeatsa, Hughesa, Plath czy paru innych co wybitniejszych - najlepiej w oryginale jeszcze. Nie na tym rzecz polega ;) U mnie na zajęciach mówią, że poezja powinna być bliższa ludziom, ale skoro nie dasz im interpretować jej po ichniemu to dalej będzie tylko towarem luksusowym ;/ Pozdrawiam filologicznie :)

7029
#casablanca nieaktywny
13 listopada 2011r. o 0:08
De_Tourvel napisał(a):
[...]
U mnie na zajęciach mówią, że poezja powinna być bliższa ludziom, ale skoro nie dasz im interpretować jej po ichniemu to dalej będzie tylko towarem luksusowym ;/ Pozdrawiam filologicznie :)

Bliższa ludziom? tak, też bym tego chciał, dlatego dałem początek temu tematowi :)

Poezja towarem luksusowym? hmm... a tutaj myślę, że nie jest to kwestia luskusu, ponieważ jeżeli ktoś tylko chce może bardzo łatwo po nią sięgnąć, choćby w sieci... nie trzeba za nią płacić :) łatwo też można odszukać ludzi, którzy tak samo jak my kochają poezję :) pozdrawiam

Dopisane 13.11.2011r. o godz. 00:08:

jeszcze na "I"?

Lilith

Jarosław Iwaszkiewicz

Cichy o marmur sandału zgrzyt,
Kadzidła welon i ambry woń.
Drży w siny płomień świecznika dłoń
Idzie Lilith... idzie Lilith...

O serce moje zgłodniałe, cyt!
To płatków kwietnych opada rój,
To kadzidlany ściele się zwój,

To wschodni śni się duszy mej myt
To płacze tęskny i zwiędły kwiat.
O czarny marmur sandału zgrzyt

Kroki tajemnic i szepty zdrad.
Rodzi się wonny i słodki byt,

cynik - człowiek, co zna cenę wszystkich rzeczy, a nie zna wartości żadnej z nich...
4547
#Anonim4547 nieaktywny
13 listopada 2011r. o 9:47
casablanca napisał(a): dalsza nasza rozmowa nie ma sensu, nie mam zamiaru tracić na nią czasu :) pozdrawiam

Ok :) Pozdrawiam :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza