Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 14:07
cemoi07 napisał(a): ja,
zamieścił to zdjęcie z podpisem 1932-33
- na 99,9% nie jest to Bunzlau. Mnie to wygląda, ale nie jestem tego już tak pewien, na Bluecherpltz i n Breslau.[img=1334102060_9kxzoik.jpg]Dopisane 11.04.2012r. o godz. 02:03:Sorry, dobrze myślałem, a co innego napisałem, teraz jestem na 100% pewien, to tak zwany Tippelmarkt an der Neumarkt in Breslau (targ ceramiczny na Nowym Targu we Wrocławiu)Dopisane 11.04.2012r. o godz. 02:08:zdjęcia wypędzanych Niemców zdają się też nie pochodzić z Bolesławca, ale nie jestem w stanie pokazać skąd, i tu na 99% przekonany jestem co do mojej wątpliwości

Ja znalazłam to zdjęcie z podpisem,że jest to rynek w Bolesławcu
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 14:19
cemoi07 napisał(a): zdjęcia wypędzanych Niemców zdają się też nie pochodzić z Bolesławca, ale nie jestem w stanie pokazać skąd, i tu na 99% przekonany jestem co do mojej wątpliwości

Tobie się wszystko zdaje :) ,zdjęcie pochodzi z historycznego portalu, oto źródło tych fotografii: http://dzieje.pl/content/pierwsze-powojenne-lata-cz-4
~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 14:31
~ napisał(a):
cemoi07 napisał(a): zdjęcia wypędzanych Niemców zdają się też nie pochodzić z Bolesławca, ale nie jestem w stanie pokazać skąd, i tu na 99% przekonany jestem co do mojej wątpliwości

Tobie się wszystko zdaje :) ,zdjęcie pochodzi z historycznego portalu, oto źródło tych fotografii: http://dzieje.pl/content/pierwsze-powojenne-lata-cz-4
to ze portal jest rzekomo "historyczny" nie znaczy ze podpisy sa prawdziwe ;)

btw. czytales notke zanim zaczales kopiowac fotki?

Copyright © PAP SA 2011 Materiały redakcyjne, fotografie, grafy, zdjęcia i pliki wideo pochodzące z serwisów PAP stanowią element baz danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A z siedzibą w Warszawie, i chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Z zastrzeżeniem przewidzianych przez przepisy prawa wyjątków, w szczególności dozwolonego użytku osobistego, ich wykorzystywanie dozwolone jest jedynie po zawarciu stosownej umowy licencyjnej. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 15:35
Koniec XIX-wieku, Dom Handlowy Rosenthal-a w miejscu obecnego Baru Mlecznego (róg Sierpnia 80 i Mickiewicza)[img=1334151287_37k5zzx.jpg]
~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 15:46
pomyłka - Rynek , zachodnia pierzeja, w głębi ulica B.Prusa - dzisiaj po odbudowie są tam arkady z wmurowana tablica przypominająca zastrzelonego na służbie w latach 90-tch policjanta ,sierż.A. Chełkowskiego
~Mariusz niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 16:51
Ta sama fota bez napisu na niej[img=1334155862_vgmgoqo.jpg]
~ja niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 17:05
Lata 1970-1980 ul.Bielska[img=1334155567_il7gjgr.jpg]

Dom Dziecka gdzieś w Bolesławcu na przedwojennej pocztówce [img=1334155716_9etsgk5.jpg]

Gospoda (gasthaus) w Bolesławcu.[img=1334155807_s0vd6rh.jpg]

Kamienice w Bolesławcu, prawdopodobnie przy ul. Asnyka. Na pierwszym planie siedziba mistrza kołodziejskiego Julisa Hitzigera.[img=1334155882_w6ls2h9.jpg]

Gdzieś na obrzeżach Bolesławca, budynek jak opisano na aukcji, w którym mieściła się cigarettenfabrik.[img=1334155931_j2ipyzz.jpg]

Katolicki dom zakonny (Katholische Schwesternhaus) w Bolesławcu[img=1334155989_rktvonl.jpg]

Osiedle domów jednorodzinnych w Bolesławcu. [img=1334156379_htaggkl.jpg]
~ niezalogowany
11 kwietnia 2012r. o 17:11
Oglądając stare fotografie Bolesławca, odnosi się wrażenie , że kiedyś nasze miasto tętniło życiem typowym dla ośrodka wysoko zurbanizowanego .Obecnie przypomina zadbane miasteczko o charakterze wiejskim , zarówno z klimatem , jak i obyczajami/ nie obrażając ludzi z wsi/.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy
REKLAMA Manilift zaprasza