jegomosc napisał(a):
Kontrowersyjnie nie znaczy niesłuszne. Kontrowersyjne znaczy... budzące kontrowersje. A ta sprawa jest budzi:):):) tak więc dla mnie autor ma rację:)
~Patrzalski napisał(a): Calahan zadał pytanie :Z jednej strony sluszna uwaga, dzieki za spostrzezenie - moj blad, zle dobrane slowo. Z drugiej strony to pytanie tez jest na miejcu - dlaczego i po co? A w jakim celu i dlaczego powstalo PiS,PO,PSL,SLD nie pytam, bo nie ma tu raczej dyskutujacych osob ktore w tych partiach akytwnie sie udzielaja.
"I przy okazji tego tematu - Czy ktos zna odpowiedz, w jakim celu powstal Ruch Palikota?..."
Czy wiesz w jakim celu powstało PiS ,PO ,PSL,SLD,itp?
Uważam że rozsądniej było by zapytać dla czego ? a nie w jakim celu powstał Ruch Palikota>?
~Patrzalski napisał(a): Dla czego wybuchają rewolucje ? Znasz odpowiedź?Tak. Dlatego, ze ludzie sa albo oklamywani i uciskani, albo oklamuja i uciskuja.
~Patrzalski napisał(a):Tak, Polska jest krajem swieckim i czescia tego swiata.
Mogę się z Tobą zgodzić ,że krzyż to symbol zbawienia .Ale ten symbol jest związany z Twoim wyznaniem wiary ,i nie powinien wisieć w miejscu gdzie stanowi się prawo ,które ma obowiązywać wszystkich obywateli ,niezależnie od ich światopoglądu.
~Patrzalski napisał(a):Tak wlasnie jest.
Sam symbol zbawienia ,zostaje w tym przypadku zdewaluowany i służy jako narzędzie w politycznych gierkach.
~Patrzalski napisał(a): Ja jestem niewierzący ,ale uważam za świństwo "zagrywanie "sobie za pomocą symboli religijnych ,na uczuciach ludzi ,dla których takie symbole są czymś ważnym.
~Patrzalski napisał(a): Fajnie,że chociaż częściowo się ze mną zgadzasz ;)
Ja jestem niewierzący ,ale uważam za świństwo "zagrywanie "
sobie za pomocą symboli religijnych ,na uczuciach ludzi ,dla których takie symbole są czymś ważnym.
Niestety prawda jest taka ,że całej afery nie rozpoczął Palikot.
Od ponad 20 lat politycy wykorzystują religię dla własnej autopromocji.Hierarchia kościelna ,zamiast dać przykładnie po łapskach ,daje się wciągać do polityki ,czym sama sobie szkodzi.