Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ruch Palikota w Bolesławcu
2900
#falco nieaktywny
25 października 2011r. o 18:34
...ile?... :) ...przypomnij...

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
983
#Calahan nieaktywny
25 października 2011r. o 20:50
~ napisał(a): Calahan, "jedynie słuszna droga" już była... Może to Twoja droga, ale akurat nie moja. Zobacz: Jezus jest tylko jednym z proroków w islamie. Buddyzm - najstarsza filozofia świata (piszę tak celowo, gdyż to dużo więcej niż religia) każe dążyć do samodoskonalenia.
Tak, to moja droga - i nie narzucam jej nikomu (ale zachecam), kazdy ma prawo uwierzyc w oferte Boza i z niej skorzystac, lub Boga odrzucic i poniesc tego konsekwencje. A co do Buddyzmu - czy Buddyzm daje pewnosc Zbawienia? Czy jakakolwiek filozofia, albo religia daje Zbawienie? Oczywiscie, ze nie. Daje ja Pan Jezus Chrystus. Czy Buddyzm mowi o najwiekszej potrzebie ludzkosci - potrzebie przebaczenia grzechow i upamietania? Pan Jezus nie jest prorokiem, tylko Zbawicielem kazdego czlowieka ktory chce miec zywot wieczny :).

~ napisał(a): A ty chcesz coś narzucać? Jakim prawem?
Przyjacielu, ale co ja Ci narzucam?:)...

~ napisał(a): I dlatego Palikot wygrywa. A "klęczniki" odpadną. Wiesz, kiedy? Kiedy kościół kat. będzie uczciwie opodatkowany, kiedy wierni zdeklarują formalnie, że chcą oddać kilka procent swoich dochodów. I to będzie prawdziwy test dla tzw. "katolików". I czekam na wynik na poziomie 30%. Tyle w temacie.
Ciekawe. Nie wiem jak bedzie u Katolikow, wiem, ze u Chrzescijan niezaleznie od denominacji, ktorzy opieraja sie na Bibli i Chrystusie i trwaja w Nim poprzez Ducha Swietego ten test juz od 2000 lat zdawany jest pozytywnie :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~ niezalogowany
25 października 2011r. o 22:40
RPP

proponuje obejrzec to:
&feature=related

a teraz ten film...szczegolnie ten ;) :

&feature=player_embedded

jestem za tym aby dopuścić RPP do rządzenia. Myślę, ze po 4 latach skończą jak samoobrona :D
525
#MX nieaktywny
25 października 2011r. o 23:00
Calahan napisał(a): kazdy ma prawo uwierzyc w oferte Boza i z niej skorzystac, lub Boga odrzucic i poniesc tego konsekwencje.

Boża - oferta, niewiara - konsekwencje. brzmi bezstronnie, ale tylko z perspektywy zagorzałego katolika, czyż nie? skoro Bóg chce przygarnąć również tych niewierzących, dlaczego miałby grozić konsekwencjami? nie powinien stale zabiegać o "zbłąkane owieczki", nie powinien walczyć o przyciągnięcie do siebie niewiernych?:)

a teraz już poza off-topem, nie mieszajmy "Bożej oferty" z tematem o pieniądzach jakie wpływają od Państwa do Kościoła, bo tu chodzi o racjonalne wydatki. co do kwestii krzyża nie mam zdania, jest mi obojętne czy wisi w sejmie czy nie, nie kłuje mnie to w oczy, ale jestem w stanie zrozumieć niezadowolenie mniejszości, której to przeszkadza.

Dopisane 25.10.2011r. o godz. 23:00:

~obywatel napisał(a):
MX napisał(a): [...] Ktoś powie, że zna Księży, którzy żyją skromnie, są oddani pasji, ludziom - OK, ale jaki to jest procent (a może promil?) całości?

Opierasz się na jakiś danych statystycznych? a może to tylko mniemanie? a może podasz przykłady tych luksusów? no dalej! choćby w Bolesławcu?! hmm? w każdej parafii? no kto ma te luksusy?! i tak na marginesie, co to są dla ciebie luksusy?

obywatelu:) czy na prawdę jesteś aż tak zaślepiony? :| miałem proboszcza, drwił z ludzi, obrażał ludzi, wypominał z ambony niskie monety na tacy, robił problemy tym, którzy nie sprostali finansowo "cennikowi usług na gębę", a wybudował nowy dom przy parafii, kupił nowe auto z salonu klasy średniej wyższej z dobrym wyposażeniem w mocnej wersji silnikowej, minęło kilka lat zmienił auto (znów nowe) na klasę premium.. czy na prawdę było mu tak niezbędne? Nie dalej jak wczoraj oglądałem dokument o pewnym księdzu, skromnym, który pomaga wychodzić z nałogów ludziom uzależnionym od narkotyków i alkoholu w zamkniętym ośrodku. On sam, zapytany, czemu nie wybrał drogi takiej jak inni księża odpowiedział szczerze (nie cytuję dokładnie) "- bałem się luksusów, bałem się, że przywyknę do bogactw, do drogich samochodów, najnowszych gadżetów, technologii, dużych pieniędzy i że mnie to pochłonie bardziej niż to co obecnie robię - pomagam potrzebującym w żyjąc ubogo. " Wiele innych przykładów jest, wystarczy się rozejrzeć, bez względu na to czy jest to niespełna 40tysięczne miasto czy 100 domowa wieś..
983
#Calahan nieaktywny
26 października 2011r. o 1:23
MX napisał(a):
Calahan napisał(a): kazdy ma prawo uwierzyc w oferte Boza i z niej skorzystac, lub Boga odrzucic i poniesc tego konsekwencje.

Boża - oferta, niewiara - konsekwencje. brzmi bezstronnie, ale tylko z perspektywy zagorzałego katolika, czyż nie? skoro Bóg chce przygarnąć również tych niewierzących, dlaczego miałby grozić konsekwencjami? nie powinien stale zabiegać o "zbłąkane owieczki", nie powinien walczyć o przyciągnięcie do siebie niewiernych?:).
Bardzo slusznie zauwazasz :). I wlasnie tak Bog robi, problem w tym, ze ludzie nie chca korzystac z Bozej oferty (przewaznie maja wypatrzony obraz Boga, swiata czy Bibli). Do konca zycia doczesnego trwa Boze zabieganie o kazdego - pozniej czlowiek ponosi kosekwencje swojego wyboru... Mowie to z punkt widzenia nowo narodzonego chrzescijanina, akurat nie katolika.

MX napisał(a): Ktoś powie, że zna Księży, którzy żyją skromnie, są oddani pasji, ludziom - OK, ale jaki to jest procent (a może promil?) całości?
No coz... Chcialbym wierzyc, ze nie tylko promil, ale lepiej wyglada jednak sprawa wsrod pastorow :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
2900
#falco nieaktywny
26 października 2011r. o 6:14
...bez urazy ale właśnie ludzie typu ,,Calahan,,skłaniają mnie do popierania Palikota...ich postawy to moim zdaniem balansowanie na krawędzi fanatyzmu i oszołomstwa...nic mnie nie przekona że ,,czarne nie jest czarne,, i to dosłownie... :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~Przemysław niezalogowany
26 października 2011r. o 7:23
falco napisał(a): ...bez urazy ale właśnie ludzie typu ,,Calahan,,skłaniają mnie do popierania Palikota...ich postawy to moim zdaniem balansowanie na krawędzi fanatyzmu i oszołomstwa...nic mnie nie przekona że ,,czarne nie jest czarne,, i to dosłownie... :D

Ruch Palikota nie chce budować konfliktów .Nie chce narzucać nikomu przymusowej ideologii .Jednak zaprasza do pojednania i szukania tego co nas łączy .Sprawy światopoglądowe oraz orientacje seksualne to najbardziej osobiste odczucia każdego człowieka .Niech takimi pozostaną .Niech każdy ma prawo do wiary w to co chce oraz do kochanie kogo chce .Ani jedno ani drugie nie czyni zła .Dlatego więc nie ma potrzeby tworzenia wokoło tych tematów stanu napięcia i podwyższonych emocji.
Pozdrawiam wszystkich.
4362
#Phineas nieaktywny
26 października 2011r. o 8:37
~Przemysław napisał(a):
Ruch Palikota nie chce budować konfliktów .Nie chce narzucać nikomu przymusowej ideologii .Jednak zaprasza do pojednania i szukania tego co nas łączy .Sprawy światopoglądowe oraz orientacje seksualne to najbardziej osobiste odczucia każdego człowieka .Niech takimi pozostaną .

Tylko właśnie jest to tak, że Pan Palikot te konflikty buduje. Czy nie jest narzucaniem komuś przymusowej ideologii poprzez np finansowanie in vitro lub aborcji z podatków ludzi, którzy uważają to za nie etyczne i idące w konflikcie w ich wiarą. A właśnie takie pomysły roją się w głowie tego biznesmana. Choć ten sam Palikot jeszcze kilka lat temu był ultra-katolikiem. Był do kiedy przestało mu to się opłacać.

~Przemysław napisał(a): zaprasza do pojednania i szukania tego co nas łączy .Sprawy światopoglądowe oraz orientacje seksualne to najbardziej osobiste odczucia każdego człowieka

No więc właśnie. Skoro są to tak bardzo osobiste odczucia każdego człowieka to czego członkowie RPP tak mocno obnażają się swoją osobistą sferą życia? Biedroń to przykład zawodowej ofiary losu, który lansuje się wyłącznie na swojej zaburzonej seksualności. A czy normalny człowiek tak się zachowuje? Czy normalny poseł lub ktokolwiek inny zamęcza ludzi o tym jak wygląda jego intymny świat. Przecież to zwyczajnie śmieszne.

Nie pisz, że Palikot zaprasza do pojednania. Bo pojednanie nie polega na wyzywaniu ludzi od "palantów", od nawoływania do apostazji, od nie tolerowania odczuć społeczeństwa np w sprawie żałoby po katastrofie smoleńskiej.
Palikot to sprytny biznesmen robiący wodę z mózgu, jadący na anty-klerykalizmie. Gra na swoich wyborcach jak na pianinie.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza