Do mimmma
Przychodnia OMEGA prowadzona jest przez dr nauk medycznych Pana Roberta Ziółkowskiego. Jest on specjalistą wysokiej klasy. Nie obrażaj go. Pracuje w największym szpitalu we Wrocławiu. Tak, jak powiedziała mi moja znajoma, która była tam operowana i dokonywała rozeznania, lekarz ten cieszy się uznaniem pod względem rozpoznawania chorób i prawidłowego leczenia.
Trudno jest mi zgodzić się z negatywną opinią wystawianą przez osoby mało kompetentne w przedmiocie leczenia - a często też inspirowane przez osoby trzecie.
Weż pod uwagę, że pisząc tak wydajesz o sobie negatywne świadectwo.
Tak czytam i sie zastanawiam czy to tych super komentarzy o dr Z. nie pisze jedna osoba. Słodko tu na Jego temat jak chol*ra. Szkoda, ze nikt juz nie pamieta tematu jak kobiety narzekały, jak 3/4 pacjentek miało "smiertlene" choroby.
Ja jak słysze na jego temat to az krew mi sie gotuje. Jego zdaniem nigdy nie bede miała dzieci i mam raka wszystkiego co tylko mozliwe...a fakt jest inny. Jestem zdrowa i za 3 miesiace spodziewam sie synka.
Ale ile sie przez niego napłakałam to tylko wiem ja ...
~dr n. med. Robert Ziółkowski niezalogowany 15 grudnia 2013r. o 13:50
Witam
Drogie Panie
Temat powraca, a był już przeze mnie komentowany.
Gabinet w Bolesławcu prowadzę od 2001 roku. Od początku porad badania cytologiczne były zlecane i są usługą zewnętrzną do dnia dzisiejszego. Początkowo zatrudniałem Panią Cytolog, ale w związku z ogólnopolskim trendem poprawy jakości i dokładności badań zaczęły być wysyłane do zewnętrznych pracowni cytologicznych prowadzonych przez kliniki histopatologii. Szkiełka wysyła się starannie zapakowane, drogą listowną przychodzą Wasze wyniki. Żadna tajemnica. Podjęcie takiej współpracy wymaga jednego telefonu do kliniki i wysłania z materiałami pacjentkek listu z danymi do faktury. Proste. A więc nie oceniam wyników cytologicznych sam. Kliniki posiadają wewnętrzne algorytmy kontroli ocen cytologicznych. Państwa zaniepokojenie wzbudziły oceny badań Zakładu Patomorfologii / Diagnostyki Nowotworów/ ze Szczecina. Zakład ten miał i ma doskonałą ocenę w całej Polsce. Ponieważ niepokoiłyście się zmieniłem pracownię na inną , o ogomnej renomie - Poznaniu.
W momencie nieprawidłowego wyniku musi nastąpić diagnostyka. Cytologia służy do diagnostyki zmian przednowotworowych i nowotworowych. Nie służy do diagnostyki infekcji. Jesli cytolog wskazuje na problem infekcyjny to należy go zdiagnozować. Diagnostyka lab. jest dość kosztowna, nierzadko zastosowanie leku stanowi 20% ceny wymazów. Diagnostyka i leczenie lub leczenie bez diagnostyki - to wybór pacjentki. Niestety nie jest tak, że wykonanie diagnostyki oznacza 100% diagnozę. Szczególnie diagnostyka chlamydii obarczona jest dużym błędem. Czyli można potwierdzić infekcję , ale można też otrzymać wynik dodatni przy braku infekcji, lub ujemny przy jej obecności. No i mamy problem. Im tańszy test tym gorszy. Komu więc wierzyć . Większość z Was wybrała lek i kontrolną cytologię po leczeniu, czyli drogę najbardziej skutecznę bez krążenia po pracowniach diagnostycznych. Tyle w tym temacie.
Sprawa nr 2 to kwestia dysplazji małego,średniego i dużego stopnia. Są to stany przednowotworowe, ale np I stopień CIN 1 wycofuje się w 80% sam nawet nbez leczenia. Podczas miesiączki nabłonki ulegają złuszczeniu, powierzchnia szyjki odbudowuje się nowymnabłonkiem i już po miesiącu kolejna kontrolna cytologia może być całkowicie prawidłowa. Ba jeżeli pobierze się wymaz z szyjki, która ma średnicę około 3cm z nieco innego miejsca, to też mamy szansę otrzymać inny wynik. I co teraz. Najlepiej od razu do internetu :)).
Cytologia od 80 lat istnieje i nie zmieniła się w zasadach oceny do dziś. Czyli ma dłuuugą brodę. Czyli jak się chronić przed zachorowaniem na raka szyjki macicy . Wykonać test na HPV , test na największą ilość serotypów , nie małyoszczędnościowy. Są takie testy na np 35 serotypów. Wynik pokazać lekarzowi a my powiemy co dalej.
I nie bójcie się, bo dadatni wynik oznacza jedynie że my jako lekarze musimy poświęcić Wam więcej uwagi , wykonać kolposkopię, może czasami przeprowadzić biopsję, a ta w godnych warunkach może być całkowicie bezbolesna. Wasz organizm w większośći przypadków sam zwalczy infekcję. Lakarz ma zadanie wyłapać jedynie te osoby u których nie wystąpiło samowyleczenie, bo statystyka jest nieubłagana i wskazuje na wyspowanie raka po 13 latach od zakażenia wirusem, gdy infekacja nie uległa samoistemu wycofaniu się.
Uf. Tyle wiedzy przed Świętami.
Nie bójcie się pytać , gdy czegoś nie rozumiecie. Jeśli czegoś nie zrozumiałyście podczas wizyty przyjdźcie na koniec przyjęć, wytłumaczę jeszcze raz.
Zbliżają się Święta Bożego Nardzenia.
Życzę Wam zdrowia, pomyślności w tych trudnych czasach oraz wiele spokoju i świątecznego wypoczynku.
dr n. med. Robert Ziółkowski
~pacjentka niezalogowany 15 grudnia 2013r. o 20:16
Witam. Poznałam doktora Roberts Ziółkowskiego w Szpitalu na Kamieńskiego we Wrocławiu. Wówczas uznałam,że jest to bardzo dobry i kompetentny lekarz. Poza tym interesował się swoimi pacjentkami. Później korzystałam jeszcze z usług tego lekarza w prywatnej klinice we Wrocławiu (Luxmed) i również nie zawiodłam się.Oceniam go bardzo dobrze i dziwią mnie tak negatywne opinie
Ja tam tez zawsze i do jakiego mi trzeba lekarza wolę prywatnie pójść bo po pierwsze nie dowierzam ,ze mnie tak na NFZ kto wyleczy a poza tym ,znacznie lepiej się czuję jak traktuje się mnie z uprzejmością ,rozmowa,wyjaśnienia itp,a to mam zawsze na prywatnej wizycie.Nie powiem,raz miałam taki przypadek pobierania wycinków przez pania ginekolog,nieprzyjemna rzecz mówiąć delikatnie,no i owszem pani doktor dobra mistrzyni w swym zawodzie ale co sie nasłuchałam,począwszy od plastra a skończywszy na kapciach,ze nie z tej strony leża.no takie tam,wolę chodzić prywatnie ,zawsze jest miło i z uśmiechem.Żle się czuję jak się mnie traktuje jak zło konieczne.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.