Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

10557
#Preczzkomuna nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 15:35
Ale nikt mu nie każe pracować u pracodawcy, który go wykorzystuje, prawda? Alter poczytaj co to jest kapitalizm bo nie ogarniasz. W kapitalizmie nie ma podatku dochodowego. Pracownik zatrudnia się za płacę jaka mu odpowiada i na umowę jaka mu odpowiada. Sam odkłada pieniądze i ubezpiecza się w firmie jakiej chce. Państwo go nie grabi z jego zarobionych pieniędzy. W kapitalizmie działa konkurencja. Więc jeśli pracownik jest źle traktowany w jednej firmie to idzie do drugiej. W kapitalizmie nie da się sztucznie utrzymać płac na zawyżonym poziomie. Pracodawcy się rozwijają to i pracownicy zaczynają zarabiać więcej. Pamiętaj, że to dzięki ich pazerności są zyski i są lepsze płace. Jeśli by nie było zysków nie byłoby inwestycji. Jeśli daje zlecenie by w w 24h pomalować mi płot ale bez umowy, na czarno, to dobrze czy źle? Jest to wykorzystanie pracownika przez pracodawcę?

Dopisane 25.06.2013r. o godz. 15:35:

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~PreczzNapoleonem niezalogowany
25 czerwca 2013r. o 16:08
Czysty kapitalizm to taka sama fikcja jak czysty komunizm,dzisiejszy kapitalizm przeistoczył się w swoją wyższą formę korporacjonizm gdzie dominują monopole,korporacje,wyzysk ,chciwość bogatych i coraz to większa nędza całej reszty,niszczona jest klasa średnia oraz mały biznes.Polecam wywiad z jednym z największych ekonomistów na świecie byłem sekretarzem stanu USA dr Paulem Craigiem Robertsem https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2x8kTWByEfg
10897
#Anonim10897 nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 16:30
Zamieściłam poniżej urywek , moim zdaniem ,ciekawego artykułu.Warto zapoznać się z całością tekstu. Szczególnie polecam by zapoznali się Ci , którzy mają jedne określenie dla tego co było - komuna...

"Przede wszystkim jednak, PRL skompromitował samo pojęcie „lewicy”, na długie lata przypinając doń skojarzenia z zamordyzmem, brakiem swobód obywatelskich i politycznych, monopolem państwa na myślenie i inicjatywy życia zbiorowego, z niedoborami gospodarki i lekceważeniem tego samego „szarego człowieka”, którego wyniesiono na sztandary i do propagandowych haseł. Z takiego względu upadek „realnego socjalizmu” oznaczał bezwzględny triumf rozmaitych odmian prawicy w polityce, a ideologii konserwatywno-liberalnej w sferze szeroko pojętej kultury i etosu zbiorowego. Nawet ci z dawnych dysydentów, którzy przed rokiem 1989 odwoływali się do tradycji lewicy niekomunistycznej – a czyniła tak znaczna część środowiska KOR-u i sporo osób z pierwszej „Solidarności” – błyskawicznie zamienili się w orędowników liberalizmu gospodarczego i dzikiego kapitalizmu lub dla odmiany, wskutek wspomnianej dominacji ideologicznej, zawędrowali w szeregi prawicy, nie chcąc pozostać na marginesie życia publicznego. Odwoływanie się do idei lewicowych było źle widziane (również za sprawą kompromitujących rządów postkomunistów), niemodne i skazywało na porażkę.

Sytuację taką skwapliwie wykorzystała prawica. Dziś w sferze idei święci ona triumfy, a z „bitwy o pamięć” wyszła jako hegemon. Polski dyskurs publiczny nie jest – co byłoby zrozumiałe i pożądane – antykomunistyczny. On jest na wskroś antylewicowy. Wpływ na to ma m.in. właśnie brak ciągłości myśli lewicowej i jej nieobecność w debacie publicznej, jako inspiracji czy punktu odniesienia. Po roku 1989 nie tylko nie udało się nawiązać zerwanych nici, ale wręcz ów problem się pogłębił. „Moda” na prawicę i liberalizm ekonomiczny skutkuje m.in. dalszą nieobecnością tradycji lewicowych w obiegu publicznym"

http://lewicowo.pl/nasza-misja/
10557
#Preczzkomuna nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 17:08
"błyskawicznie zamienili się w orędowników liberalizmu gospodarczego i dzikiego kapitalizmu lub dla odmiany, wskutek wspomnianej dominacji ideologicznej, zawędrowali w szeregi prawicy, nie chcąc pozostać na marginesie życia publicznego."

„Moda” na prawicę i liberalizm ekonomiczny skutkuje m.in. dalszą nieobecnością tradycji lewicowych w obiegu publicznym"

Dobre żarty :) Kuźwa ten dziki kapitalizm nas opętał szczególnie w służbie zdrowia i edukacji. Haha jeszcze takich bzdur nie czytałem. Kogo nazywasz prawicą? Kaczyńskiego, Tuska ? Dobre żarty. Przy okrągłym stole ustalono by prawica nigdy nie doszła do władzy. Poszli na ugodę z komunistami. Teraz zajmują najważniejsze stołki w polityce i gospodarce.

Prawica rządzi? Przymus ubezpieczeń, edukacji, wysokie podatki i podatek dochodowy to pomysły prawicy? Nie. Nawiasem mówiąc pomysł socjalisty Adolfa Hitlera.
10114
#alter nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 17:39
Preczzkomuna napisał(a):
Prawica rządzi? Przymus ubezpieczeń, edukacji, wysokie podatki i podatek dochodowy to pomysły prawicy? Nie. Nawiasem mówiąc pomysł socjalisty Adolfa Hitlera.

Preczzkomuna, wiesz? coraz bardziej mnie zaciekawiasz swoimi teoriami! najpierw je przemyślę, wtedy się odniosę :)

Ale już mogę napisać, że polityka to chyba jest Ci obca? Raczej nie jest dla Ciebie zanadto ważna? Chciałbyś generealnie, aby pracodawca, kapitalista, jak szlachcic na swojej zagrodzie decydował o wszystkim? :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
10557
#Preczzkomuna nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 17:45
Nie pracodawca, polityk, czy pracownik a RYNEK ;)
Nie jestem politykiem, trochę poczytałem i się wymądrzam ;D Taki już ze mnie człowiek. :D
10897
#Anonim10897 nieaktywny
25 czerwca 2013r. o 21:15
PRECZZKOMUNĄ napisał ; "Przymus ubezpieczeń, edukacji, wysokie podatki i podatek dochodowy to pomysły prawicy? Nie. Nawiasem mówiąc pomysł socjalisty Adolfa Hitlera. "...

Nie znasz faktów - przymus ubezpieczeń to "pomysł" żelaznego kanclerze , czyli Otto von Bismarcka .Wprawdzie Niemiec , ale nie ten...jeszcze poczytaj , poucz się :D
211
skorn
25 czerwca 2013r. o 23:51
http://www.rp.pl/artykul/17,1023441-Rolnik-zabil-sie--bo-nie-wytrzymal-starcia-z-urzednikami.html

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza