~SamotnaMatka niezalogowany 12 listopada 2012r. o 21:51
Witam, jestem samotna Mama, rozstalam sie z moim dotychczasowym partnerem, ojcem naszego dziecka. jakie mam szanse w boleslawcu na przezycie? na znalezienie przedszkola, pracy i mieszkania. czy samotnym matkom naleza sie jakies swiadczenia? jestem sierota, nie moge liczyc na wsparcie rodziny:(
Powiem ci, ze odrazu ci wspolczuje...w naszym pieknym kraju srednio pomaga sie w takich sytuacjach, czesto, zeby dostac podstawowe swiadczenie wymagaja jakiegos zaswiadczenia, jesli nie doniesiesz na czas(np akt urodzenia dziecka) to zasilek za biezacy miesiac zostanie wstrzymany- w ty matko polko, kombinuj! Chory kraj, a politycy dziwia sie, dlaczego w Polsce kobiety nie chca rodzic dzieci....
Otwiera sie galeria, moze tam beda wolne etaty, i ile juz, po znajomosci, nie obsadzone. Ze zlobkiem moze byc problem ale jakos samotna matka masz chyba pierszenstwo dostac miejsce dla dziecka. Trzymaj sie dziewczyno i powiedzenia zycze.
W wieżowcu,poszukaj p.Niemiec,tam zajmują się tez osobami w cięękiej sytuacji...a co do przedszkola to dzieci samotnych rodziców mają pierszeństwo do przyjęcia,ale musisz pracować...
powodzenia!!!
jakie masz szanse?
bliskie zeru więc zabieraj brzdąca z tego grajdołka i czmychaj jak najdalej...
w większym mieście masz większe szanse na wszystko to co wymieniłaś ...
Radzę z doświadczenia, jeśli mieszkanie chcesz wynająć, to najlepiej dwupokojowe i z jakąś koleżanką,, jeżeli nie masz takiej to poszukaj w ogłoszeniach na bolcu. Ja trafiłam na złotą współlokatorkę, zawsze mogę na nią liczyć, jest serdeczna i pomocna, mieszkamy już razem przeszło pół roku, a to zawsze łatwiej we dwie, opłaty na pół, czynsz również.
A na co możesz liczyć od państwa? Cóż, smutne, ale prawdziwe...z MOPSu możesz dostać zasiłek (68zł/miesięcznie), ew. jesli nie pracujesz dostaniesz również okresowy (3 miesiące), talony na zakupy i żywność. Ale to wszystko oczywiście nie zaspokaja podstawowych potrzeb Twoich i dziecka, i papierów jest co nie miara...
Zatem, życzę dużo siły!
Zmoderowano 13.11.2012 godz.21:08 - powód: podwójny post (sentinel)
Wszystko zależy od tego jaką jesteś osobą, jeśli siądziesz i będziesz się nad sobą użalać to z pewnością nie dasz sobie rady. Ja od 6 lat sama wychowuję dziecko i też nie miałam pomocy nawet w opiece nad synkiem ale dałam radę, teraz mój synek ma 9 lat i bardzo mi pomaga ale tak go wychowałam, niestety musiał szybciej dorosnąć skoro my daliśmy radę to wiem, że każdy sobie w takiej sytuacji poradzi. Weź się w garść a na bank dasz radę:)
to makabryczne ale w tym kraju jestes w beznadziejnej sytuacji.
to co ci rzuca z mops-u to ochłapy
rodziny nie masz...
a alimenty jak? mozesz liczyc? a jacys znajomi,przyjaciele?
Na dwie rzeczy nie ma lekarstwa: na śmierć i na bezczelność
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.