Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Ustawa śmieciowa - dobrodziejstwo czy złodziejstwo?
~ niezalogowany
1 kwietnia 2013r. o 15:07
Coś jest nie tak z tymi opłatami.Ja otrzymałam pismo z gminy Nowogrodziec żebym sama zadeklarowała ile bedę płacić .Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą,i z tego co zrozumiałam powinnam płacić jako przedsiębiorca i jako lokator. Około 60 zł przedsiębiorca za 110l pojemnik i 15 zł jako lokator posesji . Zaznaczam ,że nie jestem w stanie napełnić tych pojemników,bo zawsze oddaję o połowy napełnione.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
41
#jegomosc nieaktywny
1 kwietnia 2013r. o 15:20
~ napisał(a): Coś jest nie tak z tymi opłatami.Ja otrzymałam pismo z gminy Nowogrodziec żebym sama zadeklarowała ile bedę płacić .Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą,i z tego co zrozumiałam powinnam płacić jako przedsiębiorca i jako lokator. Około 60 zł przedsiębiorca za 110l pojemnik i 15 zł jako lokator posesji . Zaznaczam ,że nie jestem w stanie napełnić tych pojemników,bo zawsze oddaję o połowy napełnione.

Przeczytaj sobie tekst który linkowałem...

www.djdowynajecia.pl
5413
#Przemyslaw nieaktywny
1 kwietnia 2013r. o 21:47
Niepokój budzą opłaty dla firm.Jednoznacznie wskazują na fiskalizm.

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
~-/- niezalogowany
2 kwietnia 2013r. o 9:26
Dzwoniłąm do MZGK i pan powiedział, że kubły będą po 3-4 zł. Czyli 4 kubły (w przypadku mieszkanców domków) i dodatkowe 12-16 zł co miesiąc
5413
#Przemyslaw nieaktywny
2 kwietnia 2013r. o 15:26
~-/- napisał(a): Dzwoniłąm do MZGK i pan powiedział, że kubły będą po 3-4 zł. Czyli 4 kubły (w przypadku mieszkanców domków) i dodatkowe 12-16 zł co miesiąc
>

Byłem osobiście po książeczkę opłat i uzyskałem odpowiedź że będą po 5 zł netto za sztukę.Różnica niewielka ale przy 4 kubłach uczyni około 25 zł .
Obecnie opłata wynosi 40 zł 10 groszy.
Więc po nowemu przy segregacji czteroosobowa rodzina zapłaci 44 + 25 = 69 .To niestety nie jest nieznaczna podwyżka to około 70 % drożej.
Tak myślałem od początku że za tą niby niewielką ceną kryje się jakiś mały podstęp.
Nie jest również dalej wiadomym jak dalece władze posuną się do segregacji.Co jeszcze będziemy musieli składować osobno .
Do rozstrzygnięcia pozostaje też fakt częstotliwości odbioru śmieci.
Skoro rodzina zapełniała tygodniowo jeden kosz to logicznym jest że nie zapełni teraz 4 lub 5 .Czy zatem będziemy płacili za usuwanie powietrza z pojemników ?
Segregacja zakłada wielość pojemników ale nie zakłada mniejszej częstotliwości odbioru .I właśnie to oraz opłata za pojemniki jest ukrytą znaczną podwyżką ceny za usługę wywóz śmieci.

~Człowiek niezalogowany
2 kwietnia 2013r. o 18:59
No proszę .Po co segregować .Cztery razy 15 zeta bez segregacji i już masz taniej.
5413
#Przemyslaw nieaktywny
2 kwietnia 2013r. o 21:33
Czy śmieci zmierzają w tym samym kierunku ?

rok temu za 160 zł można było kupić 19 metrów sześciennych wody a w tym roku już tylko 14 .to podwyżka ceny o 38 % .
Podatek od nieruchomości wzrósł o 42,5 %
To tylko rok do roku.

P S -- DO CENY WODY DOLICZANE SĄ OPŁATY ABONAMENTOWE I ZOSTAŁY TU UJĘTE.

~cłek ze wsi niezalogowany
2 kwietnia 2013r. o 21:43
~Człowiek napisał(a): No proszę .Po co segregować .Cztery razy 15 zeta bez segregacji i już masz taniej.

No właśnie. Lecz Przemysław tak się w tym "zakręcił", że nie potrafi sam policzyć. Nie segreguj (przecież nie ma takiego wymogu) a będziesz 9,- zł do "przodu"!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza