Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

lubię/nie lubię księzy i kościoła-tu sie kłóćcie do woli!!

2951
#Anonim2951 nieaktywny
20 stycznia 2013r. o 10:31
hemi napisał(a): Tu możecie sie kłócic do woli na temat koscioła itp spraw dotyczacych wiary,księży itd.

W pierwszej kolejności, zmień TYTUŁ hemi : )
Przecież nie mogę "SIĘ KŁÓCIĆ" na temat kościoła, wiary i księży jeżeli mam do wyboru tylko opcje zaproponowane przez Ciebie : )

Pozdrawiam

Zmoderowano 20.01.2013 godz.10:34 - powód: Autokorekta (Hegemon)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~antyklerykał niezalogowany
20 stycznia 2013r. o 20:04
Też nie cierpię kleru i też nie mam zamiaru się kłócić
~:D niezalogowany
20 stycznia 2013r. o 22:46
~sjux napisał(a): Ksieza czy jak kto woli panowie w kieckach zrobili sobie z kosciola spolke zoo!na mszy nie ma nic innego jak dajcie na dach bo popsuty albo cos trzeba znow kupic moje dziecko szlo w 2012 do 1 komuni sw nie dosc ze ksiadz zdoil nas na przygotowaniach czyli swiece ksiazeczki rozance lancuszki obrazki itp to na koniec trzeb bylo sie sciapnac dla jego mosci po 150 zl na prezent razy 70 dzieci prose rozwiazanie po drugi zmuszal dzieci i rodzicow do chodzenia na dziwne msze w okresie zimowym i to puzna poranie zameldowanie sie w kosciele bylo rownoznaczne z niedopuszczeniem do sakramentu wiekszosc dzieci znienawidzila ksiedza i kosciol to jest katolicyzm??presja naciskani i pieniadze!!co to jest?????

Zdoił za świecę i książeczkę ? :D :D :D
Trzeba było samemu zrobić , nie byłoby dojenia :D :D :D :D
A teraz już wypuść powietrze , bo będzie i za pogrzeb doił jak się udusisz :D :D :D
~zuzka niezalogowany
20 stycznia 2013r. o 23:19
Helol.Tak krawiec kraje jak mu materialu staje.Jak sobie pozwalamy tak mamy.Nic mniej ani nic wiecej.Tylko samemu to sobie mozna w nosie podlubac.Dlaczego rodzice sie nie sprzeciwili Nie tak daleko za zachodnia granica ksiadz,pastor,pop,imam i kazdy inny przedstawiciel wyznania jest PRACOWNIKIEM -funkcjonariuszem z normalna pensja wyplacana co miesiac.Prawie w kazdym "czynnym kosciele" czy zborze jest cennik uslug tyle slub (25 e),tyle pogrzeb, tyle konfirmacja.Place tam podatek od wyznania (wcale nie maly) i wiem co mi z tytulu tego ze sie zadeklarowalam przysluguje (sakramenty swiete i nikt mi ich nie odmowi) bo ma takie widzimisie.Nie tylko mnie mojej rodzinie rowniez.Ksiadz czy pastor ma czesto pod opieka 6 i wiecej kosciolow i jest SAM .Zarabia dostaje pensje i placi podatki jak kazdy normalny czlowiek .A symboliczna taca(Niemcy jak wiedza ze za cos juz raz zaplacili to robia to b.niechetnie drugi raz)przewaznie wystarcza na zakupu kwiatow na oltarz.No i a my? :/
~Katolik niezalogowany
21 stycznia 2013r. o 8:20
~sjux napisał(a): na mszy nie ma nic innego jak dajcie na dach bo popsuty albo cos trzeba znow kupic moje dziecko szlo w 2012 do 1 komuni sw nie dosc ze ksiadz zdoil nas na przygotowaniach czyli swiece ksiazeczki rozance lancuszki obrazki itp to na koniec trzeb bylo sie sciapnac dla jego mosci po 150 zl na prezent razy 70 dzieci prose rozwiazanie po drugi zmuszal dzieci
Ktoś napisał:

Ło ludzie! Dzięki takim wpisom jak ten powyżej jestem już przekonany, że świat to jedna wielka wiocha, a sjux jest zdaje się jej sołtysem. Normalnie chiwilami powątpiewam w człowieka.

Czyż to nie szczyt hipokryzji. Skoro Kościół komuś nie pasi to czego zwyczajnie się ktoś z niego nie wypisze i wówczas mamusia z tatusiem będa mieli spokój, a i dziecko bedzie mogło pograć w niedzielę dłużej na komputerze.
Sjux nie kuma, że Kościół nie jest obowiązkowy. Ani święta, ani komunia, ani wiara. Gdyby było to obowiązkowe to rozumiem, że byłoby to coś nie tak. Ale ludzie - skoro już gdzieś przynależycie z własnej nieprzymuszonej woli to nie plujcie chociaż na własne gniazdo, bo jedynie się poniżacie.

Ja jestem praktykującym katolikiem i to co widzę w polskim kościele bardzo mi odpowiada. Gdy mam kasę do chetnie dam na tacę, gdy nie mam to nie dam. Wiem, że żaden ksiądz nie będzie miał prawa wyrzucić mnie z Kościoła ponieważ jestem biedny. Ja naprawdę zastanawiam się skąd tyle tego jadu w stosunku do duchownych. Składki to sprawa naturalna niezależnie od tego czy jest to Kościół prawosławny, katolicki czy choćby muzułamński meczet. Tak to już jest, że prąd kosztuje, świece kosztuja, alby kosztują itd itd. Gdy dach się psuje to wiadomym jest, że się go remontuje, aby koszty nie były jeszcze większe. Nie myślcie jak dzieci, dość tej naiwności!
Mojej koleżanki córka gdy była u komuni św. miała odwagę powiedzieć księdzu, że nie ma ani grosza bo oboje z mężem stracili pracę. Ksiądz bez najmniejszego problemu wszystko sfinansował ze składek parafian. Oczywiście zrobił to po ufnie, aby nie uszanować czyjąś prywatność.
Kościół też po to bierze, aby pomagać. Myślicie, że z czego finansowane są stołówki dla ubogich, współfinansowane domy dziecka, domy samotnych matek, hospicja, misje i długo by jeszcze wymieniać? Naprawdę - jeśli komuś Kościół Katolicki nie odowiada to przecież można spokojnie się wypisać. Jak Stalinowi wiara zaczęła kolidować z poglądami to się z niej wypisał. Jak Palikotowi nagle wiara przestała się opłacać to również przestał chodzić do kościoła i nawet zapomniał, że miał ślub kościelny, ochrzczone dzieci czy, że wydawał niegdyś katolickie pismo... Więc ludzie - droga wolna, wolny wybór.
~ niezalogowany
21 stycznia 2013r. o 9:33
dobrze napisane.nic dodać.
~ niezalogowany
21 stycznia 2013r. o 10:31
~:D napisał(a):
~sjux napisał(a): Ksieza czy jak kto woli panowie w kieckach zrobili sobie z kosciola spolke zoo!na mszy nie ma nic innego jak dajcie na dach bo popsuty albo cos trzeba znow kupic moje dziecko szlo w 2012 do 1 komuni sw nie dosc ze ksiadz zdoil nas na przygotowaniach czyli swiece ksiazeczki rozance lancuszki obrazki itp to na koniec trzeb bylo sie sciapnac dla jego mosci po 150 zl na prezent razy 70 dzieci prose rozwiazanie po drugi zmuszal dzieci i rodzicow do chodzenia na dziwne msze w okresie zimowym i to puzna poranie zameldowanie sie w kosciele bylo rownoznaczne z niedopuszczeniem do sakramentu wiekszosc dzieci znienawidzila ksiedza i kosciol to jest katolicyzm??presja naciskani i pieniadze!!co to jest?????

A teraz już wypuść powietrze , bo będzie i za pogrzeb doił jak się udusisz :D :D :D

Łooo matko- dobre-z tą świecą i książeczką-przecież chyba zawsze tak było,że na to się składało poza tym ta kasa nie idzie dla księdza tylko na wymienione wyżej rzeczy,no i kolega wyżej miał świętą rację,że jak Cie to tak bardzo bolało to faktycznie trzeba było sobie samemu zrobić-papier drukarka i jedziesz.... Masakra,ale ludzie mają podejście do tych spraw,no z tym prezentem dla księdza to akurat masz rację,bo to lekkie przegięcie,ale wszystko inne to normalna procedura komunijna.
No więc teraz kilka głębokich oddechów i już się tak nie zapowietrzaj,bo faktycznie niedługo możesz być zmuszona do zapłaty za pogrzeb-tzn nie Ty ,bo Cb już nie będzie na tym świecie POZDRAWIAM- życzę dużo spokoju i mniej nerwów :D :D :D
~BRONKA BIEDRONKA niezalogowany
21 stycznia 2013r. o 10:36
~ napisał(a):
~:D napisał(a):

Łooo matko- dobre-z tą świecą i książeczką-przecież chyba zawsze tak było,że na to się składało poza tym ta kasa nie idzie dla księdza tylko na wymienione wyżej rzeczy,no i kolega wyżej miał świętą rację,że jak Cie to tak bardzo bolało to faktycznie trzeba było sobie samemu zrobić-papier drukarka i jedziesz.... Masakra,ale ludzie mają podejście do tych spraw,no z tym prezentem dla księdza to akurat masz rację,bo to lekkie przegięcie,ale wszystko inne to normalna procedura komunijna.
No więc teraz kilka głębokich oddechów i już się tak nie zapowietrzaj,bo faktycznie niedługo możesz być zmuszona do zapłaty za pogrzeb-tzn nie Ty ,bo Cb już nie będzie na tym świecie POZDRAWIAM- życzę dużo spokoju i mniej nerwów :D :D :D
:P
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza