~Angela napisał(a): ... Miasto pustoszeje ,skoro ludzie nie mają pieniędzy to siedzą w domu.
Dokładnie , trzeba dać ludziom pieniądze , choćby w ramach BDP. Nie ma innego wyjścia :)
~s napisał(a): ... Chyba sobie jaja robisz, i ty sie bierzesz za dyskusje o gospodarce :D
A kto powiedział , że ja znam się na gospodarce? Ja nawet matury nie mam, gdzież mi tam serwować gotowe rozwiązania , tak , jak to Przymuś robi. Myślę sobie jednak, że kwota … powiedzmy 1000 PLN na twarz w ramach BDP fantastycznie wpłynęłaby na popyt wewnętrzny i rozruszałaby zmarazmowaną gospodarkę. Pieniądze , choćby nawet fiducjarne wpompowane w gospodarkę z najniższego , czyli ludzkiego pułapu , nie w banki ( tak , jak to się robi obecnie w Grecji ) oznaczają w zasadzie natychmiastowy skok do przodu i szybko nabiorą wartości przez ludzką pracę. Jestem pewien , że ludzie mądrze je zagospodarują. Młodzi założą rodziny i inwestować będą w swoje życie i potomstwo, ze spokojem patrząc w przyszłość. A wyobrażasz sobie Skorniku ile firm powstanie , szczególnie w usługach ( ZUS z głowy :D ) , a bom w budownictwie ( Kaczor może się schować z milionami mieszkań wyborczej kiełbasy :)) ?
Miłość zwycięży :)
Preczzkomuna napisał(a):
W dalszym ciągu jest to zabieranie Wiśniewskiemu i dawanie Kowalskiemu ;) jak takie coś nazwiesz?
Zwyrodniałym kapitalizmem, czyli najdłuższą drogą do socjalizmu. Nie ma innego wyjścia. Przykro mi. :)
A co w tym złego ( zabieranie = opodatkowanie)?
Po co komu torebka za 2400 , albo pralko-lodówka za 12 tys? Po co Kulczykowi cztery odrzutowce, albo Jasiowi – Krzysiowi Bieleckiemu akcje KGHM-u za 1,5 mln PLN ? Przecież nie zje tego , ani nie przepije. Narkomani mamony ( nie wolno kląć ) mać :D
Uważasz , że teraz jest lepiej, kiedy Jonson, Schmit i Kowalski zapierdzielają na kłamców Obamę , Merkel i Tuska , kłamców – cerberów stojących na straży nabitej kabzy Rockefellerów, Wartburgów i Rothschildów ? Przy czym Obama, Merkel i Tusk nie mają prawa do kreacji i kontroli pieniądza. Jonson, Schmit i Kowalski również takiegoż prawa nie posiadają.
( Nie wolno kląć ) mać, taka to sprawiedliwość i demokracja :D.
Obaj jesteśmy chyba zgodni co do tego , że eurokołchoz powstał w celu scentralizowania władzy nad Europą , Czwarta Rzesza. Karmi się nas chemią i iluzoryczną demokracją . skorzystajmy więc ze strzępów wolności , jakie nam zostały. Tak , jak pisał Mastalerek, niech cwaniacy z eurokołchozu kombinują , jak zapewnić Europejczykom godziwy byt , za to biorą kasę, a jak nie , to na szczaw. :)
I tu jest główny ból tej niby demokracji. Eurokratów ze stołków nie pogonimy , nie mamy takiej władzy, ale możemy domagać się od nich realizowania naszej woli. Masowo podpisując petycję BDP. :)
Pytanie główne jednak brzmi , czy Jesteś pewien , że liberalizm , którym nas omamili lepszy jest dla ludzkości , niż zdrowy rozsądek ? :)
Idę poszukać jakiej szturmówki i ruszam w pochód pierwszomajowy … po knajpach. Tej rzeczywistości na trzeźwo oglądać się nie da. :) W wyniku działania mechanizmów „ wolnorynkowych „ , jak słusznie zauważyła Angela , małych przytulnych knajpek nie ma ci u nas , są lokale do wynajęcia na knajpki, dużo się więc nie nałażę. Gdyby byłby program BDP, byłyby też knajpki.:)
Miłego dnia Wam życzę :)