Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Torty (ciasta) na wesele

~Anna niezalogowany
29 lipca 2013r. o 21:01
blues napisał(a): Może przesadzasz z nazewnictwem: "dzieła artystyczne".o ile sie orientuję to wykonawcy tortów nie nazywaja tak swoich wypieków,a to ,ze masa czasem popęka ,to może być przyczyną nie "słabych" umiejętności artystycznych ,tylko użytych składników do ciasta,naturalna,nie oszukana masa marcepanowa jest delikatna i krucha ,natomiast ta ,która trzyma sie jak skała jest podróbą,składającą się z mąki i cukru pudru z odrobiną wody i olejku migdałowego,czyli osoba ,która zrobiła ci ciasto chciała wygodzić naturalnymi ,zdrowymi składnikami,a według Ciebie zaszkodziła.A koła łatwo mozna było przykleić odrobinę zwilżając i przykładając,ta masa się dobrze przylepia,choć lepiej gdyby ta osoba spięła patyczkami ,tylko wtedy byłby kłopot z krojeniem.No ,i raczej jak najmniej masy,kremu,i bez nasaczania bo to rozlużnia wyrób ale ludzie sami chcą dużo kremu a potem narzekają,z takim plackiem trzeba bardzo ostrożnie ,nawet przy wyjmowaniu z lodówki ,kazde drgnięcie moze popsuć konstrukcję.Najlepiej zrobić okrągły zwykły tort,mozna go szarpać,okręcać i nic się nie rozpadnie,no i "artyzm" jest pełny,równiutko,szablonowo,foremkowo.Tylko co to ma wspólnego z jakąkolwiek artystycznoscia? Czy kazałabyś Kossakowi rysować np dom od linijki ,żeby był równy?
Matejko tez miał "Bitwe pod Grunwaldem zrobić od linijki ?;D Przeciez tam jest tak "nierówno" , taki chaos i nieporzadek
.:P Tobie podoba się od linijki i szablonu i dla Ciebie to jest ładne ,ale nie ma w tym zdolnosci artystycznych za grosz tylko technika wykrojenia ,wycięcia itp.Są rózne gusty

i niektórzy umieja tylko wykroić foremką,natomiast ręcznie .jak przyjdzie coś ulepić ,to wychodzą brzydkie pokraki,choć wokół ładniutkie prościutkie szlaczki i wzorki wyciśnięte specjalnym wałeczkiem i foremkami.Sama taki możesz zrobić z łatwością,wałki i foremki kupisz na allegro za grosze.Powodzenia:}

No i to jest konkretna, rzeczowa odpowiedź. Widać, że Pani się na tym zna i "w tym siedzi". Ale cóż, nie ma Pani tu z kim dyskutować, bo tamta kobieta woli wylać swoje żale i wszystkie torty nazwać brzydkimi. Gratuluję :)

Zmoderowano 10.09.2013 godz.19:51 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
16 września 2013r. o 20:59
~aaa napisał(a):
torcikowobc.blogspot.com

A te torty to owszem uważam że są zrobione profesjonalnie. Powodzenia życzę w robieniu tortów ;-)

Dziękuję Ślicznie za dobre słowa..są bardzo budujące :)
~aagaa niezalogowany
16 września 2013r. o 21:14
blues napisał(a): Rzeczywiście urocze :D Gotowce każdy potrafi postawić na placku i wycisnąć foremkami wzorki na gotowej masie,za to te robione ręcznie ,to śmiech na sali,nie dość ,ze podpatrzone ,to nieudolne kulfony ,ten "spidermann" mnie powalił,ja się pytam co to jest? To dopiero artyzm,dziecko 6-cio letnie lepiej by ulepiło postać .

A więc pisze Pani o moim blogu :) oczywiście wszelkie słowa krytyki przyjmuję na klatę, bo nierzadko się zdarza że wykonane przeze mnie figurki odbiegają od oryginału :D jednak skoro Pani jest tak uzdolniona zapraszam do pokazania kilku swoich tortów...może też ocenimy i napiszemy kilka kąśliwych komentarzy :D Korzystam z foremek...a raczej wykrawaczek i się tego nie wypieram. Jednak większość moich tortów jest robiona/ modelowana ręcznie......w sumie to nie wiem po co się tłumaczę :D Ważne że wszystkim smakuje i udało mi się nie jedną niespodziankę zrobić :)
Co do masy..Wcale Pani się nie dziwie która jest zła, że jej koła od torta odpadły ....nie powinno mieć to miejsca. Tak powinny być przytwierdzone, aby się to nie stało. Oczywiście zgadzam się że tego typu dekoracje są kruche, łamliwe...jednak są różne typy mas...model past, flower past, mexican past i zwykła do obkładania tortu..czyli lukier plastyczny. Każda ma swoje zastosowanie...więc nie mydlmy oczu że odpadło a klientka mogła sobie sama dokleić...oczywiście mogła..ale nie powinna. Po to zamówiła tort aby sama przy tym nie musiała robić.
a teraz z niecierpliwością czekam na pojechanie mojej osoby...bo niczego innego nie można się spodziewać po tym forum :D
~ssss niezalogowany
16 września 2013r. o 21:22
To czyli jaki jest kosz takiego tortu na 18-stke , m.w. 30 cm srednica ??? nie wiemn ile kg
~aagaa niezalogowany
16 września 2013r. o 21:27
Przynajmniej u mnie jest to zależne od pracochłonności. Zawsze warto podrzucić mi kilka zdjęć i wówczas mogę podać szczegóły. Najlepiej do mnie napisać bezpośrednio : torcikowobc.blogspot.com
Pozdrawiam
~ niezalogowany
18 września 2013r. o 11:37
Macie rację i nie macie.W cukierniach np za byle jaki placek tez nazywany tortem ,uszprycowany śmietana z aerozolu i kawałkami jakichś mandarynek czy kulkami winogronu trzeba zapłacić na pewno od 60 zł w górę,ja na przykład robię torty różne,jedne lepsze ,drugie gorsze,ważne ,ze ze zdrowych ,naturalnych składników ,no i za 3 kg tort ok50 zł,to myślę,że warto ,a za takie cuda to trzeba zapłacić ciężką forsę,są ludzie których stać,żeby sie pokazać ,no i przeważnie na wesela cudeńka sie przygotowuje ale jak często ?Za to czesto ludzie chcą zjeść placek nie koniecznie szałowo ustrojony ale normalny ,zwykły za to smaczny i przygotowany na bazie naturalnych składników pochodzenia wiejskiego a nie na ten przykład z gotowców z "plastiku"Nie wszystko co piękne to zdrowe [cos za coś],no i nie dla kazdego ważna jest dekoracja więc po co jezeli ktoś chce tanio i smacznie.Wystarczy.Gusta sa różne.Mozna robic cuda na kiju ,czemu nie ,tylko dla kogo
? A właściwie to nie rozumiem skad te ataki? Niech sobie ludzie robia jak potrafia co komu do tego,każdy robi jak umie a złośliwe zazdrosnice wyszukuja najmniej udany placek i wylewają swój jad,po co jedna z drugą drwisz? Może ktoś sobie zyczył ,zeby tak to ciasto wyglądało,,nie każde ciasto jest tortem choć ma okragły kształt.Czemu sie tak pienicie? Coś boli?To przykre ,ale najczęściej te osoby ,które same nic nie umieją ,wykpiwaja i ośmieszają innych bo tylko to im najlepiej wychodzi.
~ niezalogowany
18 września 2013r. o 12:05
Coś mi sie zdaje ,że jad cię zalewa,przecież "ta pani" [skad wiesz ,ze nie pan?] ,nie nazywa swoich wypieków "artystycznymi".Wyrażnie jest napisane ciasta i torty i ani słowa o artystyczności.

A tak na marginesie to ty jesteś nie tylko do "bani" ,ale całkiem do niczego ze swoim paskudnym atakowaniem bezpodstawnie osoby ,której nie znasz.
~aagaa22 niezalogowany
19 września 2013r. o 7:37
~znawca tortów napisał(a): Więc torty artystyczne czyli dopieszczone w każdym calu niech nazywają się TORTAMI ARTYSTYCZNYMI a reszta tortów jak tej Pani która się tu reklamuje niech się nazywa tortami do Bani.

Zgadzam się... ale co w tortach artystycznych jest takiego niezdrowego? Ja osobiście wykonuje swoje torty z składników wiejskich? robię idenetycznie jak obłożony kremem..wyjątkiem jest obłożenie go lukrem plastycznym i zrobienie jakiejś dekoracji. A lukier plastyczny? co w nim takiego niezdrowego? składa się z żelatyny, wody i cukru pudru...więc nie rozumiem ;/ Lukier też można robić samemu...niekoniecznie trzeba kupować..

"Cuda na kiju, czemu nie, tylko dla kogo "......otóż tendencje się zmieniają i coraz więcej osób che te cuda na kiju. Można mieć zarówno ładnie udekorowany tort jak i smaczny.
I proszę się najpierw doinformować jak taki tort smakuje przed wygłaszaniem opinii ;)

Zmoderowano 20.09.2013 godz.20:45 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA Villaro zaprasza