Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Myśli Jana Pawła II
10114
#alter nieaktywny
22 czerwca 2013r. o 22:48
Patrzalski napisał(a):
Kto jest w stanie policzyć ile egzemplarzy biblii spalił sam kościół katolicki ? Ilu ludzi spłonęło za posiadanie biblii?
No cóż ,trudnej historii się nie naucza i stara nie pamiętać :)

Każdy ma takie autorytety ,jakie szanuje i lubi a nie jak napisałeś- zasługuje .

Powielasz obiegowe opinie. W temat trzeba się najpierw wczytać i dogłębnie poznać. O ile mi wiadomo problem wynika z czasów, kiedy wchodził druk. Tworzone były pierwsze kopie Biblii narodowych, kiedy nie były one wiernymi przekładami treści oryginalnych. W takim razie kopie Biblii, które nie były wiernym przekładem, nie można uznać za pełnoprawną Biblię.

"Z przeprowadzonej analizy tekstów źródłowych, nie może być mowy o zabranianiu wiernym czytania Pisma Świętego przez Magisterium Kościoła. W różnych okresach historii Kościół katolicki nakładał pewne ograniczenia na prywatną lekturę Biblii, głównie w tłumaczeniu na języki narodowe, ale czynił to z troski o właściwy przekaz objawionych w Biblii prawd wiary. Ograniczenia te nie zawsze miały charakter powszechny. Kategoryczny zakaz czytania Pisma Świętego odnosił się wyłącznie do tłumaczeń i wydań heretyckich oraz innowierczych. Powtarzanie obiegowej opinii o zabranianiu przez Kościół czytania Biblii bez tych istotnych uściśleń jest po prostu mijaniem się z prawdą."

Może podasz mi wiarygodne źródło z jakiego korzystałeś w temacie palenia ludzi z powodu czytania Biblii?! :)

Dopisane 22.06.2013r. o godz. 22:48:

A jednak kiedy człowiek sam dokonuje wyboru co do swoich autorytetów, sam odpowiada za konsekwencje. Wybiera w kontekście swoich poglądów, wykształcenia, życiowych doświadczeń. Więc? w tym sensie otrzymuje to na co sobie zasłużył :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
22 czerwca 2013r. o 23:42
Klika słów o "naszej/każdej religii"(...)

Zmoderowano 23.06.2013 godz.9:53 - powód: offtop ubliżający ludziom wierzącym (moderator)
9714
#BPM nieaktywny
23 czerwca 2013r. o 0:38
~ napisał(a): Klika słów o "naszej/każdej religii"

To jest link. Zrobiles kopiuj -wklej.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,193

Zmoderowano 23.06.2013 godz.9:54 - powód: dubel (moderator)
~ niezalogowany
23 czerwca 2013r. o 1:05
próba siania defetyzmu ? brawo :) tylko po co ?
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
23 czerwca 2013r. o 10:35
Po lekturze racjonalista .pl można dojść do przekonania , że prawdziwym jest twierdzenie o toczącym się kole historii. Moim jednak zdaniem , nie rzecz w tym, która z religii jest słuszna i prawdziwa , a to czy jej wyznawcy wyłapują cokolwiek z religijnego przekazu. Racjonalista.pl ( artykuł ) próbuje przekonać mnie , że nie warto wierzyć , bo wszystko to krętactwo kapłanów . Według tego , co wiem , z różnych źródeł, Mądra Książka faktycznie nie jest literalnym Słowem Stwórcy , wielokrotnie na przestrzeni wieków , przerabiana dla potrzeb sprawujących władzę. Była również na liście ksiąg zakazanych, i jakby tego nie tłumaczyły Łałtorytety Alter , to fakt pozostaje faktem. A już stwierdzenie : „Ale Bóg nie jest nawet źródłem miłości, lecz tylko źródłem życia; miłość nie jest bowiem darem, lecz owocem z wielkim trudem i mozołem osiągniętym w wyniku powolnego procesu ewolucyjnego życia, do tego owocem dość świeżym.” …powala z nóg. Miłość panowała w czasach opisywanych przez kochanego racjonalistę i panować będzie po wsze czasy, dopóki choć dwoje ludzi żyć będzie. A ponieważ Wszechświat tętni życiem , to i Miłość ma się nieźle , nie licząc tej nieszczęśliwej planety, aczkolwiek i tu widać przebłyski.

Pooglądałem sobie swego czasu jeden z wielu intrygujących wykładów Dawkinsa , fascynujący człowiek . Dwie godziny potrafi przekonywać o nieistnieniu Boga , a przyparty do muru pytaniem : czy Wszechświat rządzi się przypadkiem ? uznaje istnienie Projektującej Inteligencji, i choć nie nazywa Jej Bogiem , to z pokrętnej logiki Dawkinsa pozostają tylko niedomówienia .
Hawking , twierdzący do tej pory , że Wszechświat „ wybuchł „ ponieważ nie miał innego wyjścia , ostatnimi czasy , jak słyszałem zmienił nieco zdanie , i Jego pewność nieistnienia Stwórcy straciła na wierze. A i Kolega Patrzalski w wielu kwestiach przyznaje mi rację.

alter napisał(a): A jednak kiedy człowiek sam dokonuje wyboru co do swoich autorytetów, sam odpowiada za konsekwencje. Wybiera w kontekście swoich poglądów, wykształcenia, życiowych doświadczeń. Więc? w tym sensie otrzymuje to na co sobie zasłużył :)

Dokładnie . Bułhakow , ustami bodajże szatana mówił : Każdemu będzie dane to w co wierzy"

Ta ja wolę Miłość Stwórcy i reinkarnację , zamiast feudalnej służby papiestwu.

Miłej niedzieli Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
23 czerwca 2013r. o 11:24
"Feudalnej służby papiestwu"... A to dobre panienko :) Brawo za mądry wybór :*
10114
#alter nieaktywny
23 czerwca 2013r. o 11:37
Pannazdzieckiem napisał(a): Według tego , co wiem , z różnych źródeł, Mądra Książka faktycznie nie jest literalnym Słowem Stwórcy , wielokrotnie na przestrzeni wieków , przerabiana dla potrzeb sprawujących władzę. Była również na liście ksiąg zakazanych, i jakby tego nie tłumaczyły Łałtorytety Alter , to fakt pozostaje faktem.

Ta ja wolę Miłość Stwórcy i reinkarnację , zamiast feudalnej służby papiestwu.

Mądra Książka opiera się na zapisach z czasów bezpośrednio po Chrystusie. Jedynie próby jej interpretacji trwały i trwają do dzisiaj, i trwać będą. PAnna jeżeli już piszesz, że była zakazana, napisz przez kogo i kiedy :) bo trochę tak chaotycznie zestawiasz fakty.

Wiara jest autonomicznym wyborem wiernych nie feudalizmem. Poczytaj co to jest feudalizm :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
9984
#gover nieaktywny
23 czerwca 2013r. o 11:45
alter napisał(a): Sedno to właśnie wartości, również te zawarte w "Myślach JP II". Sedno to ataki ignorantów na te wartości. NA co czy w realu, czy też w sieci mojej zgody nie ma. Zawsze też będę występował przeciw takim ignorantom, nieukom i głupcom. Zawsze też będę nazywał ich po "imieniu".

Zbyt czesto mialkosc naszego swiadectwa, kompromis, strategia, poprawnosc, ludzki strach.... nie pozwalaja aby chrzescijanskie poslanie i wartosci chrzescijanskie swiecily pelnym blaskiem. Chrzescjanstwo nie jest miodem tego swiata, jest sola, ktora pali i piecze w jego ranach. Chrzescjanstwo mialo byc kuracja radykalna, a stalo si tylko lekiem, ktory ssie stosuje przy przeziebieniach i bolach glowy.
Chrzescijanin jest albo czlowiekiem paradoksu, albo tylko czlowiekiem banalnosci.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza