Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Spada liczba mieszkańców Bolesławca

~ niezalogowany
27 listopada 2013r. o 17:37
Ech, a do czego tu wracać?

Choć miasto zajmuje w moim sercu szczególne miejsce, choć oko cieszy, że rodzinne miasto tak wypiękniało ostatnimi laty, i zawsze z dumą mówię, że pochodzę z Bolesławca, myśl o powrocie tu po studiach wzbudza we mnie tylko niechęć. Ba, nawet trochę lęk przed odcięciem od świata. Już nawet moja babcia narzeka, że w tym mieście nie ma co robić, a co dopiero młodzi ludzie.

Owszem, chwali się, że co jakiś czas do miasta przyjeżdżają kabarety, wystawiane są przedstawienia, grane koncerty. Ale to od święta, a na co dzień?

Filmy zwykle wchodzą do kina z opóźnieniem, w dodatku do wyboru mamy raptem 5-6 tytułów, w tym dwa dla dzieci/młodzieży.

Na basen można iść... No można, ale ile razy można iść na basen?

Języka innego niż angielski lub niemiecki też się człowiek za bardzo nie pouczy.

Nie bardzo jest gdzie się ubrać, do wyboru są głównie bazarki albo byle jakie odzieżowe.

Nie ma gdzie wyjść - nowe lokale szybko padają, stare, od lat te same, zwyczajnie obrzydły. Miasto po 18.00 wymiera, czasami strach wieczorem przejść przez Rynek, jest tak późno.

Nie ma pracy , zwłaszcza dla ludzi o wysokich kwalifikacjach, którzy nie aspirują do pracy w sklepie, na produkcji czy w banku.

Nie mówię już nawet o ludziach mieszkających pod Bolesławcem, którzy mogą w ogóle zapomnieć np. o kinie, jeśli nie mają samochodu, bo ostatni autobus odjeżdża jeszcze w trakcie seansu.

Kocham to miasto, chętnie przyjeżdżam, ale po tygodniu pobytu najzwyczajniej mam dość.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
27 listopada 2013r. o 17:49
Masz w 100% racje.

Zmoderowano 27.11.2013 godz.22:46 - powód: topposting (moderator)
~ niezalogowany
27 listopada 2013r. o 17:59
potwierdzam ;(
4900
#Bobrzan nieaktywny
27 listopada 2013r. o 22:31
nie dziwie sie ze ludzie z tad uciekaja
~ niezalogowany
27 listopada 2013r. o 22:47
Powrót ludzi po studiach do Bolesławca wiąże się z ich degradacją. ;(
~Odwierty niezalogowany
28 listopada 2013r. o 8:44
Wiem z dobrych źródeł że dwie spółki wydobywcze zainwestują dużo pieniędzy w tej dekadzie. Zarobią firmy podwykonawcze, usługi, handel....

zobaczyta ;)
~mieszkańcy to my? niezalogowany
28 listopada 2013r. o 8:47
Ktoś z ratusza,wydaje się,nie ma pomysłu na miasto.Wypalenie zawodowe i koleiny w myśleniu perspektywicznym,dają znać o sobie.Efektem tego jest migracja z Bolca i powolne wyludnienie. Na ulicach prym wiodą emeryci ,renciści,budżetówka...
~smutny z tego powodu niezalogowany
28 listopada 2013r. o 9:11
Niestety to prawda. Też kocham to miasto ale spada ono na dno. Potencjał może ma spory ale rzeczywiście - kwestia kina choćby...aby obejrzeć to co chcę - muszę jechać do Lubina, Zgorzelca bo tutaj mogę obejrzeć tylko to co mnie proponują...
Pracy nie ma, rozwoju brak - coraz mniej ludzi na ulicach z młodego pokolenia, którzy mają jakiekolwiek ambicje i coś sobą reprezentują.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza