amgen napisał(a):
Tyldo, Ty na forum chcesz pobierać korepetycje z religii? Trzeba było uczęszczać na lekcje religii a w kościele uważnie słuchać ewangelii w okresie bożonarodzeniowym - tam była o tym mowa. Korepetycje, to nie są tanie rzeczy. Kup lub pożycz Biblię lub Pismo św i poczytaj a wszystkiego się dowiesz.
Amgen , niestety będziesz zmuszony przyznać że więcej jest potwierdzonych źródeł historycznych na temat faraonów którzy żyli 4-5 tys lat wcześniej , niż o naarodzinach Jezusa.
Ewangelie które każesz czytać to zaledwie książeczki broszurki , okrojone przez cenzurę kościoła na długo przed inkwizycją . Naprawdę uważasz że ewangelie przybliżą nam pobyt na ziemi Jezusa . Żył 33 lata a Jego życie zostało opisane na kilkunastu kartkach ? W ewangeliach jest to co Kościół chce żeby było . To co nie służy interesom kościoła jest w najlepszym razie pomijane , kiedyś było niszczone.
Może to drastyczne porównanie , ale kościół niczym się nie różni od Adolfa H.("Bóg z Nami") czy Józefa S . którzy zabijali miliony ludzi w imię swoich ( jak uważali słusznych ) idei . Kościół w czasach krucjat mordował ludzi na skalę masową (trzeba wziąć pod uwagę że wtedy na ziemi gęstość zaludnienia była bardzo mała). Do tej pory przeprosili za inkwizycję , która też pochłonęła mnóstwo istnień ( i to katolików) .
Trzeba wierzyć , ja wierzę głęboko . Ale nie jestem ślepą owcą w ogólnym pędzie . Kościół i wiara to dwa odrębne pojęcia . Kościół niestety bardzo często wykorzystuje wiarę do swoich potrzeb . I niestety nagina historię .
Ps. Chodzę regularnie (i często) do kościoła . Ale nie po to by mi ksiądz interpretował pismo święte , albo słowa Jezusa tak jak to on sobie wyobraża . Chodzę tam bo chcę się pomodlić . Nie wiem czy mogę się określić mianem katolika , chyba jednak bardziej identyfikuję się z pierwszymi wyznawcami naszej wiary - Chrześcijanami .