~mieszkaniec rynku niezalogowany 14 lutego 2014r. o 22:39
Mieszkam na Rynku i mam serdecznie dosyć wybijania godziny przez zegar na ratuszu. Rozumiem w dzień.. Ale początkowo, po remoncie, zegar po godzinie 22 wybijał tylko kwadranse i pełne godziny (czyli max 4 uderzenia) a godziny już nie wybijał. Wtedy była cisza i spokój. A od niedawna z powrotem zegar wybija nie dość, że 4 kwadranse to jeszcze konkretną godzinę. Kto to w ogóle zmienił?! I dlaczego codziennie o 21:11 leci hejnał? Co za idiotyzm! Mam powyżej uszu tego nocnego wybijania godziny!
Rozumiem narzekających na bicie dzwonów. W końcu to nie są już czasy średniowiecza, gdy nikt nie miał własnego czasomierza. W zasadzie wystarczyło by bicie od 9 rano do 22 wieczorem.
Na marginesie - całe dzieciństwo i wczesną młodość (do matury) przeżyłem w Bolesławcu 100 m od wieży kościelnej, na której codziennie o 6 rano biły dzwony. Nigdy tego nie słyszałem ...siła przyzwyczajenia :)
Mieszkam w Rynku i wcale mi ten zegar nie przeszkadza. Porównując moje wcześniejsze miejsca zamieszkania jest tu i tak bardzo cicho. Decydując się na zamieszkanie w centralnym punkcie miasta powinniśmy zdawać sobie sprawę z pewnych elementów które tam występują. Jeśli komuś "nie pasi" to na prowincje - tylko czy te piejące koguty, ćwierkające ptaszyska, bzyczące robactwo nie będzie wam przeszkadzać?
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.