Jezeli przekonacie mnie że warto kochać matkę alkoholiczke, pijaczke i prostytutke to może i ja Polskę pokocham.
Jak na razie lepszymi matkami są moje sąsiadki na zachód północ i południe :)
Patriotyzm powinno się rozliczac ilością koktaili mołotowa rzuconymi na glupie łby tych co kraj rujnują a nie bujaniem się z flagami.
Głupie łby też z flagami się bujaja, a jak jeszcze ci patrioci ufają watykanczykom to ja bym im nie ufał.
"Kiedy bolszewicy zajmowali Petersburg, samych oficerów carskich było kilkadziesiąt razy więcej. Mogli przepędzić czerwonych. Ale nikomu nie chciało się ruszyć ręką, białymi owładneła choroba, mieli wszystkiego dość, a już politycznego angażowania się najbardziej. Totalne zniechęcenie, marazm, bezwład strach i niepewność, niech będzie co będzie mam to w tyłku"
W Polsce mamy do czynienia z sytuacją analogiczną, kształtowania świadomości przez byt, zapominając, że na byt wpływa również świadomość.
~boleslawianin na emigracji niezalogowany 18 lutego 2014r. o 14:30
Zastanawia mnie co mial na mysli dziennikarzyna-autor tych slow :
"...promocja NOWOCZESNEGO patriotyzmu i ukazywanie milosci w NIETYPOWYCH I ZASKAKUJACYCH formach".
Mlodziez Wszechpolska promuje moim zdaniem klasyczny patriotyzm,taki "nowoczesny" panie autorze pan znajdzie u Kuby Wojewodzkiego (wsadzanie flagi Polski do odchodow) i u Jerzego Urbana (osobnika podajacego sie za Polaka a palacego i depczacego Polskie symbole).
Co do "nietypowych i zaskakujacych" form to z pana dziennikarza wychodzi jakis brukselkopodobny burak.Dla jednych to sensacje,dla drugich zaskoczeniem jest,ze mozna byc jeszcze w Polsce patriota !
Pisze to zza Oceanu gdzie amerykanscy i polscy patrioci wygwizdali by pana za te sensacje w stylu "nietypowych i zaskakujacych" form.
Wstyd mi ze moje miasto ukochane zanieczyszczane jest przez takie
cwiercinteligentne info.
Otóż Panie z emigracji, Panie Georg? Bardzo cieszę się że Pana poczucie Tożsamości i poczucia Narodowości jest na tak wysokim poziomie. Przebywając za oceanem zapomniał Pan że Patriotyzm w Polsce jest bardzo mocno zmartyrologizowany, zanurzony w cierpieniach, jakich nasz naród doświadczał przez ostatnie 300 lat. Brakuje w nim radości, entuzjazmu i pozytywnego przekazu. Patriotyzm to nie tylko pamięć o poległych i o doznanych krzywdach – choć jest to oczywiście bardzo istotne. Patriotyzm narodu, który chce dokonywać wielkich rzeczy, który odważnie i bez kompleksów chce rozwijać się we współczesnym świecie, musi w pierwszym rzędzie opierać się o promocję pozytywnych postaw, posiadać w sobie olbrzymi ładunek narodowej dumy, radości i optymizmu.
"Nowoczesny" "patriotyzm" wojewudzkiego czy urbana nie jest patriotyzmem, jest działaniem antypolskim, którego nie powstydziłby się ani nazista, ani sowieta ani reprezentant kraju który powstał w 1948r.
Nasz patriotyzm musi posiadać umiejętność zagospodarowania i twórczego przekształcania dzisiejszych trendów kulturowych. Nie można płynąć z prądem wszechobecnej popkulturowej papki, która prowadzi do utraty tożsamości i wyjałowienia kultury Narodu.
Z drugiej strony – nie można funkcjonować w oderwaniu od tego, czym żyje dziś społeczeństwo, jakie trendy w nim dominują. Kampania Kocham Polskę to próba „oswajania tygrysa” współczesnej kultury na rzecz promocji patriotycznych, narodowych postaw i wartości.
Jak mówi idea akcji.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.