~ napisał(a): fobiak napisał(a): uspokujcie sie nieuki kultura balkanska jest nasza kultura czy wam sie podoba czy nie. spoleczenstwo miasta i powiatu na rok 1947 to ok. 48% polakow z terenow polski, ok. 48%polakow z jugoslawii i ok. 2% ukraincow (tzn. tez polakow o innym wyzaniui i jezyku). po ruszeniu przemyslu ten stosunek sie zmienil glownie w miescie.
przestancie sr.c w swoje gniazdo. nieuki. balkan to moja kultura z ktorej jestem dumny, choc moi przodkowie nic z nia wspolnego nie mieli.
I dlatego takim bucem jesteś!
Ha,ha,ha,ha ,ha ,dobre :D
Powiem tak:Moi rodzice różnym zrzadzeniem losu przyszli na
świat w byłej Jugosławii,jednak moją kulturą nie jest kultura bałkańska tylko polska w każdym znaczeniu tego słowa,nie zamierzam celebrować cudzych zwyczajów ponieważ rodzimy folklor i tradycja bardziej zasługuje na uwagę niż cudza i nie ważne kto gdzie się urodził.Pytanie do "fobiaka": Czy jak kura zniesie jajko w chlewie to koniecznie musi się z niego wylęgnąć prosię?
Kultura bałkańska nie jest polską kulturą,nie jest "nasza" ,jest bałkańska i tyle ,takie sr,,,e się nad serbskimi klimatami budzi niesmak .