Czemu ma służyć takie upowszechnianie wyników? Upokorzeniu uczniów? Napiętnowaniu nauczycieli? Szkół? Bo nie wierzę w intencje pt. dobro ogółu i obiektywny dostęp do informacji. Bolesławieckie szkoły już i tak są "zaszczute" walką o przetrwanie. Po co dokładać? Dobro uczniów jest najważniejsze w każdej z bolesławieckich placówek. Nikt nie ma złej woli, wszyscy pracują nad dobrymi wynikami. Z efektami bywa różnie, ale mierzenie wszystkiego statystykami wypacza sens nauczania. Dobra szkoła to nie tylko ta, w której są wysokie słupki. Dobra szkoła to taka, w której uczeń czuje się bezpiecznie, jest traktowany podmiotowo, uczony jest niewymiernych wartości, by stać się dobrym człowiekiem. Coraz bardziej niepokoi mnie sytuacja w szkołach, ale nie ze względu na "niskie słupki", tylko lęk przed nimi, który generuje irracjonalne momentami zachowania. Nie wszyscy muszą zdać maturę, ale wszyscy powinni móc znaleźć pracę po ukończeniu szkoły. Powinni być gotowi do odnalezienia się na rynku pracy (ewentualnie wcześniej do podjęcia nauki na studiach). Boję się, że gdy moje dziecko trafi do szkoły średniej, to nie będzie liczyło się ono jako człowiek, jako wartość sama w sobie, tylko jako "materiał do robienia słupków". Podobnie już dzieje się na niższych szczeblach nauczania. Nie chcę, żeby moje dziecko było w szkole tylko "dla słupków".
Może czas na zmiany kadrowe w tych szkołach , w których poległo na maturze z matematyki tylu uczniów? Jest takie powiedzenie "jaki pan taki kram", ktoś wcześniej weryfikował wiedzę uczniów, dopuszczając ich do egzaminu dojrzałości.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.