Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Na szlachetnej paczce

~ niezalogowany
29 grudnia 2014r. o 11:55
A dobrodziejowi na tacę ile sypneliście? :|
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Papuga niezalogowany
29 grudnia 2014r. o 12:52
~klucz-nick napisał(a): nie dawałem nie daję i nie będe dawał na WOŚP i moja rodzina też nie daje.

Twój wybór. Ja dawałam, dam teraz i będę dawać na WOŚP !! I moja rodzina też :P
41
#jegomosc nieaktywny
29 grudnia 2014r. o 20:20
Klucz-nick'u mam cię za ogarniętego gościa wiec pochylę się na chwilę nad twoim postem. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania... ale fajnie, jeśli poparłby je jakimiś argumentami. A widzę, że chyba nie do końca wiesz o czym mówisz.

~klucz-nick napisał(a): nie chciał bym się wtrącać ale ta cała szlachetna paczka to pic na wodę fotomontaż wybielanie się odkupywanie poczucia winy przez władzę

Szlachetna Paczka to akcja oddolna - władza jako taka nie bierze w niej udziału. Tj. każdy może zrobić paczkę i rokrocznie robi to m.in. prezydent RP (a w tym roku również Papież Franciszek), ale to nie władza organizuje tą akcję, to nie władza ją realizuje i to nie władza za nią odpowiada. Robią to przede wszystkim zwykli ludzie, w przeważającej wielkości zupełnie anonimowo (chyba, że mają ochotę się tym pochwalić - nie mam nic przeciwko). Ciężko więc bezpośrednio łączyć Szlachetną Paczkę z "władzą".

~klucz-nick napisał(a): rozdawanie ryb,prawdziwością było by rozdawanie wędek ,ale nie na pustyni,a w republice bananowej właśnie się rozdaje ryby

To darczyńcy biorący udział w akcji decydowali co chcą (i co mogą) ofiarować. Oczywiście, były to "ryby" czyli żywność, ubrania czy sprzęty domowe, ale też i "wędki" bo kilku darczyńców oferowało stypendia dla dzieci czy nawet pracę. Oprócz tego nie zabrakło książek, przyborów szkolnych itp. które w rezultacie mają ułatwić naukę.

Co więcej w naszym projekcie udział biorą rodziny, które "rokują", które na miarę swoich możliwości starają się swój los zmieniać. Kiedy rozwiąże się kilka ich problemów mogą rozwinąć skrzydła... jednocześnie otrzymują pomoc, która nie należy im się "z urzędu". Dostają prezent, od konkretnych ludzi, dopasowany do ich potrzeb. Mają dług do spłacenia... i to na pewno działa na wielu motywująco. Nikt nie twierdzi, że to zadziała w 100% rodzin... ale w pewnej części na pewno.

~klucz-nick napisał(a): Krzysztof to nawet żebyś pięć stron napisał ,jak to pięknie jest pomagać to nigdy nie będziesz miał racji.

Nie myl proszę "twojego przekonania" z "racją". Pięknie jest pomagać - to szczera prawda. Pięknie jest w pomocy pomagać... i pięknie jest też mądrą pomoc otrzymywać. Taką, która nie stygmatyzuje, która nie sprawia, że człowiek czuje się jeszcze gorzej... a wprost przeciwnie. Motywuje, daje radość i wzruszenie oraz motywuje, by jeszcze mocniej wziąć się za siebie (o ile to możliwe).

Tak na koniec - to jest forum dyskusyjne, służy wymianie myśli i opinii. Jeśli klucz-nicku chcesz mnie przekonać do swoich racji poszukaj argumentów, chętnie się nimi wymienię.

A co do WOŚP to proszę - nie łączcie wszystkich dużych, zorganizowanych akcji charytatywnych w jedną całość. Szlachetna Paczka bardzo mocno różni się do WOŚP. Przede wszystkim tym, że lokalne sztaby SP nie przyjmują od nikogo pieniędzy.

www.djdowynajecia.pl
~nA zimno niezalogowany
29 grudnia 2014r. o 21:00
jegomosc napisał(a): .... kilku darczyńców oferowało / ,,,,,,,,, / nawet pracę. Oprócz tego nie zabrakło książek, przyborów szkolnych itp. które w rezultacie mają ułatwić naukę.

Zlikwidować urząd pracy , straż miejską obciąć wydatki w urzędach , obniżyć podatki i po sprawie.
zOBACZCIE JAK DROGIE SĄ KSIĄŻKI DO NAUKI I JESZCZE OWATOWANE.
Wszystkie akcje dobroczynne uaktywniają się w okolicy świąt.Dobrze napisał tu kolega że to chęć oczyszczenia sumienia wobec biednych.

Zmoderowano 30.12.2014 godz.20:57 - powód: błąd cytowania (moderator)
~mir.ko niezalogowany
29 grudnia 2014r. o 21:26
póki nie ma partii czy ruchu mogacego testować [bez gwarancji powodzenia] te 'plany' ludzie będą sobie pomagać paczkami i fundacjami
~klucz-nick niezalogowany
30 grudnia 2014r. o 15:08
Krzysztof mojego toku rozumowania w moim autystycznym świecie już nic nie zmieni,ale twój post wiele wniósł na temat tej jednorazowej pomocy jak wcześniej myślałem,skoro jednak sprawa wygląda tak jak ją naświetliłeś to życzę powodzenia.aczkolwiek dobrze jesteś poinformowany i wiesz dobrze tak jak ja że mogę mieć po części rację. :)
~klucz-nick niezalogowany
30 grudnia 2014r. o 15:19
jegomosc napisał(a): Klucz-nick'u mam cię za ogarniętego gościa wiec pochylę się na chwilę nad twoim postem. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania... ale fajnie, jeśli poparłby je jakimiś argumentami. A widzę, że chyba nie do końca wiesz o czym mówisz.

.
zawsze wiem co mówię i jestem odpowiedzialny za to. zdania nie zmieniam ty chyba nigdy nie byłeś biedny głodny spragniony,ty nie wiesz co to bieda nie moc,to państwo tym ludziom ma pomagać i nie raz w roku co dziennie ,a co do władzy to masz przykład który sam napisałeś że prezydent dał paczke żenada.czytaj między wierszami i przestań oglądać tv włącz myślenie.powodzenia.
~art niezalogowany
30 grudnia 2014r. o 15:46
jegomosc napisał(a):

Szlachetna Paczka to akcja oddolna - władza jako taka nie bierze w niej udziału. Tj. każdy może zrobić paczkę i rokrocznie robi to m.in. prezydent RP (a w tym roku również Papież Franciszek), ale to nie władza organizuje tą akcję, to nie władza ją realizuje i to nie władza za nią odpowiada. Robią to przede wszystkim zwykli ludzie, w przeważającej wielkości zupełnie anonimowo (chyba, że mają ochotę się tym pochwalić - nie mam nic przeciwko). Ciężko więc bezpośrednio łączyć Szlachetną Paczkę z "władzą".

Dziwi mnie ,gdyż zarówno wy jak i p. się lansujecie na akcji.
a ,może tak-
Kiedy dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.? (Mt 6,2-4) [...]"

Zmoderowano 30.12.2014 godz.20:58 - powód: błąd cytowania (moderator)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza