~katol napisał(a): ~edo napisał(a): Nie poznałeś GO i nie poznasz. Aż przejdziesz na drugą stronę. ON jest zbyt doskonały ażeby ludzie mogli go, ot tak , poznać.
Bardzo wiele ci się wydaje..Możemy go poznać w części, która jest dla nas wystarczająca. Całego poznamy w niebie, szkoda że większość nie chce do nieba. Ale możliwość ma każdy!
I wbij sobie do głowy, bo szkoda powtarzać. Boga możemy wyłącznie poznać dzięki Kościołowi, który założył Chrystus.
Gdyby nie Kościół, skąd i co wiedziałbyś o Bogu?
Powtarzasz formułki wyuczone na lekcjach katechizmu, wątpię, czy rozumiesz do końca to co piszesz ładnymi słówkami. A tak coś szczerze, od siebie, swoimi słowami nic już nie powiesz?. Wystrzegam się takich gorliwców jak Ty. Do wyznania wiary wystarczy mi dekalog, nie powiem że idealnie go przestrzegam, jestem tylko człowiekiem.
Gorliwcy, klepiący okrągłe formułki, są o krok od fanatyzmu. Za dużo przez fanatyków w przeszłości płonęło stosów - w imię o zgrozo, Chrystusa. A o niebo się nie martw. Do takiego , jak katolicy sobie te miejsce wyobrażają , nie mam ochoty iść. Wolę piekło. Ale, dla odmiany te, jakie sobie wy, wyobrażacie - te z lekcji katechizmu.