qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a): Qwax wiem że chłop mi radzi nie szczep się tak samo wiem że Ty masz podobne zdanie , wiem też że pandemie były , obecnie jest i będą w przyszłości .
Różni nas jedno , wy uważacie nie szczepić iść na żywioł i niech się dzieje co chce , ja natomiast uważam że pomimo pewnych niewiadomych co do szczepionki jest ona jedyną szansą na maksymalne ograniczenie pandemii .
Ależ ja nie mam zamiaru Ciebie zniechęcać do szczepienia!!
Co więcej, gorąco Cię zachęcam do tego bezpiecznego i sprawdzonego zabiegu.
Bo chyba zgadzasz się, że szczepionki są bezpieczne??
Nawet na stronie gov.pl piszą w sprawie Niepożądanych Odczynów Poszczepiennych po przyjęciu szczepionek:
"W Polsce NOP-y odnotowywane są średnio raz na 10 000 przypadków. Ryzyko wystąpienia niebezpiecznej reakcji anafilaktycznej (to silna reakcja po kontakcie z substancją uczulającą) występuje raz na 1 000 000 przypadków."
Niebezpieczna reakcja 1 na milion - to jak szansa wygrania w totka.
Więc chyba słusznie mówisz, że nie ma się czego bać, bo przecież rządowa strona by nie kłamała ;)
qwax_ napisał(a): A tutaj Z pewnością jest to tylko zbieg okoliczności, bo przecież szczepionki są bezpieczne i nie zabijają ;)
~~Burobrązowy Groszek napisał(a):qwax_ napisał(a): A tutaj Z pewnością jest to tylko zbieg okoliczności, bo przecież szczepionki są bezpieczne i nie zabijają ;)
Z mojej rodziny zostały zaszczepione dwie osoby mające więcej niż 80 lat.
W najbliższy wtorek druga dawka szczepionki.
Pewnie miały wielkie szczęście!!:D:D
qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a): Qwax wiem że chłop mi radzi nie szczep się tak samo wiem że Ty masz podobne zdanie , wiem też że pandemie były , obecnie jest i będą w przyszłości .
Różni nas jedno , wy uważacie nie szczepić iść na żywioł i niech się dzieje co chce , ja natomiast uważam że pomimo pewnych niewiadomych co do szczepionki jest ona jedyną szansą na maksymalne ograniczenie pandemii .
Nawet na stronie gov.pl piszą w sprawie Niepożądanych Odczynów Poszczepiennych po przyjęciu szczepionek:
"W Polsce NOP-y odnotowywane są średnio raz na 10 000 przypadków. Ryzyko wystąpienia niebezpiecznej reakcji anafilaktycznej (to silna reakcja po kontakcie z substancją uczulającą) występuje raz na 1 000 000 przypadków."
Więc chyba słusznie mówisz, że nie ma się czego bać, bo przecież rządowa strona by nie kłamała ;)
qwax_ napisał(a):qwax_ napisał(a):M21W2 napisał(a): Qwax wiem że chłop mi radzi nie szczep się tak samo wiem że Ty masz podobne zdanie , wiem też że pandemie były , obecnie jest i będą w przyszłości .
Tak jak się domyślałem - siedzisz cicho, panie M21 ;)
To dodam, że jeśli występuje 1 na milion ciężkich NOP-ów po szczepieniach (według stron rządowych), a zaszczepiono prawie 2 miliony Polaków, to statystycznie powinny być 2 ciężkie NOPy.
Tymczasem - według tych samych danych rządowych - ciężkich NOP-ów jest już grubo ponad 200, w tym 11 zgonów.
A te ciężki NOPy to np.:
- epizod niepamięci wstecznej. Nie pamięta co się z nią działo w tym dniu od godz. 08 do 14
- gorączka 38,0-38,4 C trwająca 2 doby, silny ból głowy, bóle kostno-mięśniowo, ból prawego podżebrza, powiększenie brzucha w obwodzie, tkliwość brzucha przy palpacji w rzucie wątroby, zaburzenia świadomości
- Wzmożone napięcie mięśniowe z brakiem możliwości poruszania palcami dłoni. Silny ból głowy, zawroty głowy. Upośledzona ostrość widzenia. Objawy trwały ok. 8 godzin. Następnie spadek temperatury do 35,3 st. C. Bóle mięśniowo-stawowe i zaburzenia widzenia do 12 godzin. Osłabienie i męczliwość przy wysiłku utrzymują się nadal.
- w 5 dobie po szczepieniu pacjentka zauważyła niedosłuch ucha prawego, rozpoznano niedosłuch spełniający kryteria nagłej głuchoty.
- udar mózgu z niedowładem lewostronnym
Inne powikłania dostępne na stronie:
https://www.gov.pl/web/szczepimysie/niepozadane-odczyny-poszczepienne
To na razie tyle w sprawie "bezpieczeństwa" tych szczepionek ;)