Niewątpliwie nt.doboru tematu do filmu można dyskutować,ale zrozumiale jest,że reżyser,którego babcia była Żydówką (zginęła w Auschwitz) stara się z własną historią uporać.Tylko wg mnie robi to kiepsko. "Pianista"to był film! "Ida"najnormalniej mnie zanudziła (nie temat). Jako 14-latek reżyser wyjechał z Polski,stad może jego dystans do tego "a co Polacy na to powiedzą".Nadal podtrzymuję,że film jest słaby,to zdjecia go wyróżniają.Moją oryginalną. Idę z Empiku bez żalu oddam w dobre ręce.
~majętny Stef niezalogowany 23 lutego 2015r. o 14:53
Co to znaczy że film zachwycił świat? Przecież te filmy wybiera określona grupa ludzi.
Jest ich tylu co ludzi we wiosce pod Bolesławcem a i tak nie wszyscy głosowali na ten film i równie dobrze mogło to być pół wioski "ekspertów".
Oni raczej wybrali film który ma nam się odgórnie podobać a nie taki który nam się faktycznie podobał.
Zresztą czy Chińczycy i Hindusi go widzieli że cały świat się nim zachwyca?
Pewnie Rydzyk ich urobił i nie oglądali.
"...oscarową galę zapamiętamy jako wielki sukces polskiego kina. Po raz pierwszy w historii obraz z naszego kraju, "Ida" Pawła Pawlikowskiego, został nagrodzony Oscarem dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. Tę noc będziemy długo pamiętać!".
Warto było nie przespać nocy. Gratulacje dla Pawła Pawlikowskiego.
#antykomercjalista nieaktywny 23 lutego 2015r. o 15:20
..No to teraz będą mogli wszędzie śmiało pisać na świecie całym, że obozy koncentracyjne były polskie a zadaniem podstawowym podziemia niepodległościowego było zabijanie ich...a władza nasza będzie mogła w swoich służalczych wypowiedziach ustosunkowywać się do tegoż faktu (ale BEKA !) :D
Film oskarka dostał bo był wyjątkowo poprawny politycznie ot co. Dla mnie jako fana kina nagroda ta, te cały oskarki, nie jest żadnym wyznacznikiem porządnej kinematografii. A swoją drogą ciekawe kto złożył zamówienie na taki filmik :P :D
hejthejthejt :P
...Ale synowie ziemi nocą się zgromadzą
śmieszni karbonariusze spiskowcy wolności
będą czyścili swoje muzealne bronie
przysięgali na ptaka i na dwa kolory...Z.H.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.