Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe domy!
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Obchody Narodowego Dnia Zwycięstwa w Bolesławcu
~Anonim niezalogowany
9 maja 2015r. o 10:24
a co wojna była i zakończyła się już ?- "MYŚLAŁEM ,że to tornado nad Polska przeszło i zostawiło tyle grobów na cmentarzach ..." jeszcze troche czasu i taka historię STWORZĄ noworządzący i tu rodzi sie problem kto był lepszy NIEMCY czy ROSJANIE?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~gość niezalogowany
9 maja 2015r. o 11:53
Mam ponad 60 lat,całe życie mieszkałem w Bolesławcu i dopiero teraz dowiedziałem się ,że pomnik II Armii LWP przy ul.Zgorzeleckiej to dwa krzyże.Pamiętam,że były to dwa miecze ale może jak je poświęcił kapelan to nastąpiło "cudowne przeistoczenie." :|
~Obserwator niezalogowany
9 maja 2015r. o 12:10
Hehe dobre dwa krzyże! !!!!!!!!! Trzeba wybaczyć dziadkowi Marczewskiemu widać niedowidzi staruszek. Tragedia i on mówi o sobie Redaktor. Pssssss bleeeee rzygać mi się chce jak widzę ten cały portal. ......
~majętny Stef niezalogowany
9 maja 2015r. o 12:28
Jagiełło dostał od zakonu dwa nagie krzyże, na zachętę.
Jagiełło powiedział że krzyży ci u nas dostatek ale i te dwa weźmie.
9 maja 2015r. o 12:47
Mam jeszcze pytanie do znawców historii.

II Armia Wojska Polskiego to formacja współpracująca z wojskami ZSRR.
Podobno 50% korpusu oficerskiego tej armii w 45 roku to byli obywatele ZSRR.
http://pl.wikipedia.org/wiki/2_Armia_Wojska_Polskiego

Mamy też ustawę o kombatantach, za Wikipedią -

"Według polskiej ustawy o kombatantach, kombatantami są osoby, które brały udział w wojnach, działaniach zbrojnych i powstaniach narodowych, wchodząc w skład formacji wojskowych lub organizacji walczących o suwerenność i niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej.

W świetle tej ustawy kombatantami nie są m.in. osoby, które:

kolaborowały z okupantem sowieckim w latach 1939-1941,
kolaborowały z okupantem niemieckim w latach 1939-1945,
pracowały w latach 1944-1956 w organach zwalczających organizacje oraz osoby działające na rzecz suwerenności i niepodległości Polski:
w NKWD lub innych organach represji Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.
w strukturach Urzędów Bezpieczeństwa, Służby Bezpieczeństwa i Informacji Wojskowej, a także nadzorujących je komórkach jednostek zwierzchnich,
w jednostkach organizacyjnych lub na stanowiskach związanych ze stosowaniem represji:
w organach prokuratury i prokuraturze wojskowej,
w sądownictwie powszechnym lub wojskowym,
w służbie więziennej,
dla organów bądź jednostek organizacyjnych PPR lub PZPR."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombatant

O jakich kombatantach mowa na tej tablicy pamiątkowej?
Rozumiem że kombatant to ten co przeżył wojnę. A gdzie podziękowania dla tych co nie przeżyli? Chyba mają większe zasługi?
Czy to wszystko nie jest fałszywe, tj. prawda IPNu ,ustaw i życia codziennego?
Może dobrze że nie było tam młodych bo nie musieli oglądać zakłamania władzy.

9 maja 2015r. o 12:53
I jeszcze jedno - pisze że kombatantem nie jest ten co współpracował z okupantem sowieckim od 39-41 roku.
Czyli ten co współpracował z sowietami od 42-45 roku nie jest zdrajcą.
No więc dlaczego różne Schetyny i IPNy twierdzą że byliśmy okupowani od 39 do 90 roku przez ZSRR a ZSRR w 45 nas nie wyzwoliła jak II Armia WP dowodzona przez obywateli ZSRR jest uznawana za bohaterów i wyzwolicieli?

Dlaczego miesza się młodym w głowach podając różne definicje?
9283
#Kazimierz Marczewski nieaktywny
9 maja 2015r. o 16:30
~Obserwator napisał(a): Hehe dobre dwa krzyże! !!!!!!!!! Trzeba wybaczyć dziadkowi Marczewskiemu widać niedowidzi staruszek. Tragedia i on mówi o sobie Redaktor. Pssssss bleeeee rzygać mi się chce jak widzę ten cały portal. ......

Szanowny Panie!

tu znajdzie Pan opis tego pomnika:http://www.polskaniezwykla.pl

Pozdrawiam serdecznie!
9176
kc
9 maja 2015r. o 16:54
Kazimierz Marczewski napisał(a): Szanowny Panie!

tu znajdzie Pan opis tego pomnika:http://www.polskaniezwykla.pl

Pozdrawiam serdecznie!

Panie Kazimierzu, jak zwykle zrobił Pan "kopiuj wklej" podpisując się nie pod swoimi słowami.

Nie wiem kto ten pomnik opisał i na jakiej podstawie, może poda Pan jakieś wiarygodne źródło, bo gołym okiem widać, że to są miecze, a nie krzyże.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Media Expert zaprasza
REKLAMA Manilift zaprasza