~ napisał(a): ~ napisał(a): ~klucz-nick napisał(a): ~petent napisał(a): Mieszkańcy nie ponoszą kosztów przyłączenia do urządzeń kanalizacyjnych. Rada nie może obciążyć mieszkańców jednorazową opłatą za przyłączenie do urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych . Nie ma znaczenia,że opłata została określona jako ,,stawka"będąca elementem taryfy - Uznał Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach. Nasuwa się pytanie czy mieszkańcy Gminy Nowogrodziec nie powinni zaskarżyć Urzędu Gminy za naliczenie mieszkańcom kwot od 1100zł do 1300zł za przyłącza kanalizacyjne. Ponadto Sąd podkreślił ,iż zbiorowe zaopatrzenie w wodę i odprowadzenie ścieków jest zadaniem WŁASNYM GMINY.
więc co,ja mogę wystąpić do spółdzielni mieszkaniowej o zwrot?kasy pobranej w czynszu na poczet przyłączy?
Wśród was nie ma kompetentnych ludzi. Są tylko ziejący nienawiścią do Burmistrza, co wpierają normalnym ludziom jakieś idiotyzmy. We wszystkich Gminach w około pobrano takie opłaty zgodnie z obowiązującym prawem, tylko w naszej było to bezprawne.
Najpierw trzeba założyć sprawę Urzędowi Gminy, myślę że ktoś kompetentny się tym zajmie ,to jest bardzo duża kwota do zwrotu.
Pajacu i obrońco Relicha .
Wyrok WSA w Kielcach z dnia 6 sierpnia 2015r ,sygnatura akt II SA/Ke 581/15. Gmina Osiecznica brała 400 zł za przyłącze ale inwestycję robiła z funduszy własnych a nie unijnych.