~ napisał(a): PanM napisał(a): Ten domniemany " cud ' może jedynie skłonić tych bardziej wierzących do większej hojności na tacy.
Przyznam się, że logika PanaM połączona ze sposobem wypowiedzi jest dosyć ciekawym i nietypowym zjawiskiem.
A co do tacy - ma PanM z tym jakiś problem? Niech PanM na tacę nie daje. Nie ma obowiązku. Ale jak się do jakiejkolwiek organizacji należy, to zawsze się składki członkowskie płaci. Kościół też na utrzymanie musi mieć pieniądze - dlatego ja daję. Nie będę nieuczciwy i nie będę kosztów utrzymania świątyni przerzucał na innych zostawiając sobie na piwo.
Bardzo to szlachetne i wręcz ocierające się o poświęcenie.Żeby tak do końca wszystko na świątynię nie pozostawiwszy sobie nawet na piwo .
Podzielam jednak Pana pogląd .Przynależność zobowiązuje i nic komu do tego.
Ja jednak jeśli Pan i pozostali łaskawi są zauważyć tej kwestii nigdy nie podnosiłem .Nawet do głowy mi nie przyszło aby to komentować .
Jednak finansowanie kościoła i jego kapłanów z budżetu to już inna bajka.To obszar w który kościół coraz mocniej bez pardonu się wciska .Mało mu liturgii w świątyniach.Sięga co raz to dalej ingerując w decyzje świeckiej / przynajmniej w teorii / władzy.[img=1460653674_tjq9lyv.jpg]