Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Cud w kościele św. Jacka w Legnicy?
~Do : falco niezalogowany
14 kwietnia 2016r. o 8:22
Kilka słów wyjaśnienia:
- Wyobraź sobie, że jedziesz na wspaniałą wycieczkę, u celu której masz po prostu raj na ziemi. Ale po drodze autobus się psuje, pasażerowie zachowują się nieprzyzwoicie i ich zachowanie budzi twój sprzeciw. Czy rezygnujesz z dojechania do celu? Raczej nie. Albo starasz się coś zmienić, albo po prostu przeczekujesz podróż ciesząc się na myśl o celu.
- Kościół na tym świecie to organizacja ludzka, z ludzi się składająca i w związku z tym są w nim wszystkie normalne przypadłości ludzkie. W tym i takie jak abp. Paetza. Ludzie Kościoła mówią, że jest to "Święty Kościół grzesznych ludzi". Albo, jak powiedział znany niemiecki kaznodzieja katolicki "Wiecie, czemu wierzę w Kościół? Ponieważ ten chlew nie upadł przez dwa tysiące lat!" Co bez Bożej pomocy nie udało by się. Proponuję poczytać o historii chrześcijaństwa i Kościoła. I generalnie trochę o filozofii religii i skutkach społecznych walki z Bogiem. Sporo czasu może to zająć, ale jak się chce wypowiadać na jakiś temat, to warto wiedzieć o czym się mówi, a nie bazować na fragmentarycznych wiadomościach z gazet i internetu. Lem kiedyś powiedział, że nie zdawał sobie sprawy, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie wszedł do internetu. Z wypowiedzi na tym forum można dosyć bezbłędnie odczytać, że poziom wiedzy o chrześcijaństwie u większości piszących jest praktycznie żaden.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~liber78 niezalogowany
14 kwietnia 2016r. o 8:34
Takich cudów było już na całym świecie wiele. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby porównać DNA i odpowiedzieć na pytanie, czy należą do jednej osoby.
Cudów nie ma, cudaczni są ludzie.
~ niezalogowany
14 kwietnia 2016r. o 8:38
~ napisał(a): Jak jesteś niewierzący i powiesz o tym głośno to odrazu w oczach katolików jesteś zerem. To właśnie walce wierzący katolicy mają zawsze najwięcej do powiedzenia i to właśnie oni szydza z innych wiar itp. Poza tym większość katolików to jest tylko na papierze bo przecież kościół to mistrz manipulacji i już od malutkiego poprawia statystyki chrzcac małe niczemu nieświadome dzieci które z góry zakłada się że będą wierzyć w Boga chociaż nie rozumieją nawet co to jest wiara czy kto to jest Bóg. Klapy na oczy i zostań katolikiem. A przecież wiara chyba nie jest na pokaz!! Wiara się nie gra w różne gierki polityczne itp?

Jakieś dziwne rzeczy - nie słyszałem, żeby katolicy mówili o niewierzących, że są zerem. Natomiast nawet w tym wątku na forum mogę przeczytać jaki to ze mnie ....... z powodu mojej wiary.
I kolejna sprawa - wyobraź sobie, że jesteś ojcem/matką. O ile nie jesteś rodzicem patologicznym to jest oczywiste, że chcesz jak najlepiej dla swojego dziecka. W różnych aspektach życia. Ja jako wierzący ochrzciłem swoje dziecko w moim głębokim przekonaniu o tym, że jest to dla niego bardzo dobre. Nie ma obowiązku chrztu i to nie Kościół jest inicjatorem tego sakramentu dla poprawy statystyk. To rodzice są inicjatorami. A że dziecko nie jest jeszcze świadome wagi tego sakramentu? No to jest akurat normalne, że rodzice a nie dzieci decydują w najważniejszych dla dziecka sprawach. Nie tylko wiary, ale każdej. Nie dziecko decyduje o tym co dla niego dobre, a rodzice. Nie dziecko decyduje czy pójdzie do przedszkola, czy będzie żywiło się tylko słodyczami, itd. itp.
~ niezalogowany
14 kwietnia 2016r. o 8:41
~liber78 napisał(a): Takich cudów było już na całym świecie wiele. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby porównać DNA i odpowiedzieć na pytanie, czy należą do jednej osoby.
Cudów nie ma, cudaczni są ludzie.

Muszę sprawdzić, jak jest z DNA. Ale na pewno we wszystkich przypadkach jest ta sama, rzadka grupa krwi AB.
2900
#falco nieaktywny
14 kwietnia 2016r. o 9:53
22.255
myślisz że ja o istnieniu i poczynaniach kościoła dowiedziałem się ''z gazet i internetu''?
błędne myślenie ale co tam
to samo odnośnie tego czy wierzysz w to czy inne bo nie jest moją sprawą to, co czy to ty czy kto inny wierzy za to interesujące w pewnym stopniu jest dla mnie kto wam wierzącym KAŻE w coś wierzyć nad wyraz często pokazując jak do kwestii wiary sam podchodzi
tłumaczenia kleru że księża to też ludzie jest zrozumiałe ale dlaczego nigdy nie usłyszałem ani nie przeczytałem że ten czy inny przedstawiciel kleru jest zboczeńcem ?
kiedy czytam że klecha nie molestował a tylko mając ''zdolności terapeutyczne próbował leczyć dotykiem'' to zastanawiam się jaki idi.o.ta to pisze i do kogo kieruje takie słowa ;)
i tu powstaje zasadnicze pytanie
czy piszący tutaj jako zadeklarowani katolicy ludzie ,potrafią zrozumieć to że ''wiara'' to nie bezkrytyczne postrzeganie słów plebana tylko coś co nie musi być brane w obronę tu na forum w tak demonstracyjny sposób jak czynią to tu poszczególne osoby...
to raczej wzbudza śmiech i politowanie bo jestem wręcz przekonany o tym że 70-80% z tych katolików forumowych jest takimi jak ja to określam ''fasadowymi''
dlatego nie dziwcie się że ludzie widząc kler wciskający swoje ''macki'' w każdą sferę życia, burzą się niekiedy w niewybredny sposób wyrażają swój sprzeciw...
wy postępujecie bardzo często w podobny sposób ;)

jak miałka musi być wiara tych którzy w słowach krytyki KK ,polskiego kleru ,zaraz zaczynają doszukiwać się ''ataku na wiarę''?
i ta śmieszna ''argumentacja'' :D
''obrażasz moje ...''
przecież nie piszę do jakiegoś ''iksa'' czy ''igreka'' tylko kpię sobie z klechów i ich legend o ''Jonaszach'' czy ''cudach''

bo w ramach ''wolności słowa'' mam prawo pisać ,że to tylko legendy tak jak wy w imię ''wolności wyznania'' macie prawo do wiary w np.''krzewy gorejące''

howgh :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
14 kwietnia 2016r. o 10:43
Falco, chyba nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Oczywiste jest dla wszystkich, w tym dla katolików, że wśród kleru jest dużo złych ludzi. Jak w całym społeczeństwie, z którego kler się wywodzi. I nie pisz, że nie znasz przykładów pokazania i ukarania kapłanów za ich zboczone skłonności ( patrz google). Inną sprawą jest, że w mediach jak się znajdzie okazja, to się temat księdza pedofila mocno rozdmuchuje. O innych przypadkach pedofilii jakoś cicho. Też google i statystyki ukaranych w przekroju zawodowym są pomocne ( w Polsce i na świecie). Nie kler tam dominuje.
Ale postępowanie nielicznych księży i osób deklarujących się jako wierzące nie jest podstawą do oceny wartości wiary chrześcijańskiej. Skłonny jestem twierdzić, że księża źle postępujący są to księża, którzy wiarę utracili. I traktują swoje działanie jako zwykły zawód, dzięki któremu zarabiają na chleb. Ale z powołaniem nie ma to już nic wspólnego.
Poza tym nie oczekuj, że wierzący katolicy będą od razu świętymi. Człowiek jest grzeszny ze swojej natury i całe życie musi się poprawiać. Chrześcijanie mają wzór do naśladowania, ludzie odrzucający chrześcijaństwo i Boga wzoru nie mają. Stąd też zaczynają sami ustanawiać co jest, a co nie jest dobre. Jak jesteś oczytany, to zapewne wiesz co mówił na ten temat Nietzsche. Brak wiary w Boga określał jako"śmierć Boga". I wyciągał z tego logiczne wnioski. Jego wnioski filozofowie określają jako zastąpienie poprzedniego fundamentu dla ludzi fundamentem otchłani. Mało kto sobie zdaje sprawę, że właśnie obecny świat jest na takim fundamencie otchłani budowany. Powoli, ale skutecznie, zastępuje się świat stałych wartości światem płynnej magmy bez wartości. Każdy sam ustala, co dla niego jest dobre. Dzisiaj jeszcze funkcjonują ludzie, którzy zostali według starych wartości wychowani, ale za dwa-trzy pokolenia wszystko będzie zbudowane na bezwartościowej magmie. No i będziemy mieli jak w Mad Maxie czy innych podobnych filmach. Fajny świat?
2900
#falco nieaktywny
14 kwietnia 2016r. o 11:24
przyznam że nie wszystko czytałem więc być może zagubiłem główny wątek poprzednich wypowiedzi ale kompa traktuje jako nie tylko zródło ''klikania ''
również na nim pracuję ;)
dlatego częściej czytam dopiero wieczorem poszczególne wypowiedzi...

Nietzsche?..to ten co to pisał o ''odrazie do kościoła i trucizny'' ;)

wpadnę tu pózniej i poczytam bo teraz obowiązki

"bierz życie z każdym oddechem..."
14217
#Matyjak nieaktywny
14 kwietnia 2016r. o 13:01
No, rzeczywiście ciekawe. Jakby można tak jak już ktoś wyżej napisał wziąć i porównać materiał genetyczny, bo takich cudów eucharystycznych na świecie to było wiele. Wtedy byłby to 100% dowód, jeżeli np. w kilku miejscach na świecie byłoby to samo DNA.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Metrohouse zaprasza
REKLAMA Media Expert zaprasza