~~Do falco zwanego "pochyla brzoza" napisał(a): a takze "obsesyjnym ...kowatym typem".
Nie wiem w co Pan walnął w dzieciństwie, ale skutki pozostały.
Zastosowana autokorekta
falco napisał(a): M21Panie falco , nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka , to i tylko to chciałem Panu przekazać . Czym się różnią ci niektórzy co mówią że - każdy " komuch " jest zły - od tych niektórych oceniających w ten sam sposób Wyklętych , tak Panie falco to jest klasyczna hipokryzja . Aparatczycy PZPR są w obu skłóconych partiach i dyskusja czy lepszy ten z PO np. członek KC PZPR Siemiątkowski , czy prowincjonalny prokurator Piotrowicz nie ma sensu . Ostatnie zdanie to wypowiedź w stylu tych co nie mając nic do powiedzenia wrzucają slogany , Pana do nich nie zaliczam , czyżbym się pomylił ?.
jak się ''pisze'' dzisiaj historię masz codziennie przykłady
dawny aparatczyk PZPR dzisiaj jest dla ...ów wzorem do naśladowania
ja nie bawię się w ''wyrywkową ''ocenę
dla niektórych każdy ''komuch'' jest zły ale już nie każdy ''wyklęty'' jest mordercą
dziwna wybiórczość z zagubioną gdzieś po drodze logiką
a może to właśnie klasyczna hipokryzja ...
dawni mordercy ale dzisiaj ''nasi'' więc są ''cacy''
nie chce już mi się o tym i o innych kryżych pisać
taplajcie się dalej w tym swoim bajorku skoro lubicie opary smrodu
Zastosowana autokorekta
falco napisał(a): chciałbym być poza tymi co kolokwialnie pisząc -''wrzucają wszystkich do jednego wora'' ale niekiedy tak się nie da czytając posty niektórych osób
nie raz pisałem że w otaczającej mnie rzeczywistości mam gdzieś obecną jak i przeszłą ''politykę ''
a że obecna jest równie tragiczna jak śmieszna pozwalam sobie niekiedy na pewne nadinterpretacje ;)
slogany?
sloganami dzisiaj podparte są wypowiedzi wszystkich partii
zarówno z prawa i lewa :D
tak głupich rządów i tak głupiej ,nieskutecznej w działaniach opozycji dawno nie obserwowałem...
a kilka z nich już za mną :D
jedyny ustój jakiego jeszcze nie zaznałem to jawna ,usankcjonowana ustawą anarchia
ale myślę że jeszcze trochę pożyję wiec .... :D
~~ napisał(a): PISdzielce twierdzą , że wszyscy wyklęci byli bohaterami i nie było wśród nich morderców, więc ten kto tak nie twiedzi, nie ma racji a więc nie jest prawdziwym Polakiem!Proszę przeczytać kto to są Wyklęci i w tym temacie się wypowiadać . Prawdą jest że po wojnie w lasach ukrywały się też bandy złodziei i morderców . Pana logika klasyczna pozwala na klasyczną mowę nienawiści , no cóż niektórych tylko na to stać . - wklejam po raz trzeci - ( Żołnierze wyklęci, żołnierze niezłomni, polskie powojenne podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne – antykomunistyczny, niepodległościowy ruch partyzancki, stawiający opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce. Określenie pochodzi od nazwy wystawy poświęconej powojennym oddziałom partyzanckim, którą w roku 1993 na Uniwersytecie Warszawskim przygotowała Liga Republikańska , a spopularyzował je w roku 1996 Jerzy Ślaski w książce pod takim tytułem.
Oprócz logiki klasycznej istnieje również PISdzielska logika! :)
falco napisał(a): myślę że to ukryty żal do życia za zbyt niski ''status życiowy'' z tamtego okresu ,jest dzisiaj ''motorem napędowym'' jego dzisiejszej ''walki'
M21W2 napisał(a):~~ napisał(a):Proszę przeczytać kto to są Wyklęci i w tym temacie się wypowiadać . Prawdą jest że po wojnie w lasach ukrywały się też bandy złodziei i morderców . Pana logika klasyczna pozwala na klasyczną mowę nienawiści , no cóż niektórych tylko na to stać . - wklejam po raz trzeci - ( Żołnierze wyklęci, żołnierze niezłomni, polskie powojenne podziemie niepodległościowe i antykomunistyczne – antykomunistyczny, niepodległościowy ruch partyzancki, stawiający opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR, toczący walkę ze służbami bezpieczeństwa ZSRR i podporządkowanymi im służbami w Polsce. Określenie pochodzi od nazwy wystawy poświęconej powojennym oddziałom partyzanckim, którą w roku 1993 na Uniwersytecie Warszawskim przygotowała Liga Republikańska , a spopularyzował je w roku 1996 Jerzy Ślaski w książce pod takim tytułem.
Liczbę członków wszystkich organizacji i grup konspiracyjnych szacuje się na 120–180 tysięcy osób. W ostatnich dniach wojny na terenie Polski działało 80 tysięcy partyzantów antykomunistycznych. Ostatni członek ruchu oporu – Józef Franczak ps. „Lalek” z oddziału kpt. Zdzisława Brońskiego „Uskoka” – zginął w obławie w Majdanie Kozic Górnych pod Piaskami (woj. lubelskie) osiemnaście lat po wojnie – 21 października 1963 roku. W praktyce jednak większość organizacji zbrojnych upadła na skutek braku reakcji mocarstw zachodnich na sfałszowanie przez PPR wyborów do Sejmu Ustawodawczego w styczniu 1947 i powyborczej amnestii, po której podziemie liczyło nie więcej niż dwa tysiące osób.