Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
8 czerwca 2022r. o 8:13
Horus napisał(a): Kryzys widać między innymi w seminariach. Młodych mężczyzn chętnych wstąpić na ścieżkę kapłaństwa jest coraz mniej. ''

dlaczego? czyżby zaczęli wątpić w sens ''pójścia w kamas ...sutanny''?;D

Dlaczego? Odpowiadałem ci już nie raz. To twój "sukces" i tobie podobnym. Nie każdy młody człowiek zniesie choćby oskarżanie o pedofilię. A tacy jak ty głęboko zaszyli w ludzkiej świadomości związek ksiądz->pedofil i pedofil->ksiądz. Tak więc nawet jak któryś czuje sens, to nie czuje w sobie dość siły by kopać się z koniem. Lewactwo opanowało większość mediów. Gdy ktoś spróbuje przekazać jakąś prawicową treść, zaraz kończy się banem. Piorą nam mózgi na każdym kroku.
Dziś jeszcze korzystamy z dobrodziejstw etyki chrześcijańskiej, więc owoce lewicowości jeszcze tak nie bolą. Ale jak sam zauważyłeś, świadomych katolików jest coraz mniej. A gdy zaniknie etyka chrześcijańska, społeczeństwo poczuje co to jest "dyktatura proletariatu". Mnie o tym uczono w szkole, mogłem też zaobserwować te same mechanizmy w czasach komuny. Ale wtedy był Kościół, który słaby bo słaby, ale jednak miał jakiś głos, który przypominał o godności ludzkiej.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8 czerwca 2022r. o 8:37
Komuna się z ludźmi nie będzie szczypać. Będą chcieli ci dać szprycę, to ją dostaniesz i nawet nie piśniesz. Władza przecież wie lepiej. Uzna że utrzymywanie starych dziadów obciążą społeczeństwo, to dostaniesz zastrzyk z trutką i po problemie. Któryś wymyśli ze jest nas za dużo to wysterylizują według jakiegoś klucza połowę kobiet i kolejny "problem" rozwiązany. A że powoli cofną na swoimi metodami do epoki kamienia łupanego, to już całkiem inna historia. Popatrz sobie co potrafi robić dzisiejsza lewicowa młodzież. Niczego konstruktywnego nie stworzą. Najchętniej by byli obrońcami przyrody, influencerami , czy innymi niebieskimi ptakami. A robić qrde nie ma komu!
~~Brunatna Runianka niezalogowany
8 czerwca 2022r. o 21:27
no ,nie tytuń posądził horusa o (sukces)
ależ ty człowieku masz wyprany ten w głowie
co ja piszę
ty nie masz
jesteś jedynej ,słusznej sprawie oddany (ale raczej łaacha drzesz)
9 czerwca 2022r. o 7:00
Nie, "nie drę łacha". Przedstawiam ci punkt widzenia zwykłego, szarego katolika, takiego sprzed 100 lat. Bo ja jestem "starej daty". Wiele się przez te sto lat zmieniło w naszym myśleniu. Trochę na dobre, trochę na gorsze. Ale generalnie bilans jest kiepski. A najsmutniejsze jest to, że takie myślenie jak moje, nie mieści ci się w głowie i poczytujesz je za żart.
22258
#Horus nieaktywny
9 czerwca 2022r. o 8:26
czyli twoje ''myślenie'' zatrzymało się na dosyć odległych czasach...;D
ale jak widzisz świat i myślenie ludzi poszło z lekka do przodu a ty po prostu zatrzymałeś się na pewnym etapie nazwijmy to -ewolucji...
jest to dla ciebie po prostu wygodne bo po co ci wysiłek umysłowy skoro ktoś za ciebie zrobił robotę...
ty wszystko sprowadzisz do tego że i koło i zderzacz hadronów to zasługa ''kultury chrześcijańskiej'' :D
czy tylko ta ''kultura'' nie ma czasem ''zasługi'' także w ''ideologiach'' jankowskich i jędraszewskich?
dla ciebie dziwisz robi słusznie uprawiając handelek ''świętościami '' które mnoży niczym przchły na psie...

znasz legendę o ''świętym '' Antonim?
skąd wzięła się ta jego ''świętość'' a co za tym idzie i jego ''relikwie''?
znasz ''relikwię'' tzw. ''krwi Chrystusa'' która raz w roku odzyskuje swoje ''płynne właściwości'' ?
człowieku ...w internecie jest do kupienia nie tylko czystka kartka o której ci pisałem ale nawet flakonik z powietrzem którym oddychał Chrystus...

nie tak dawno i w Polsce jakaś tam woda trysnęła z jakiejś laski ...cena za litr?...nawet 50 zyli...

alleluja tytoniu...;D
9 czerwca 2022r. o 8:34
Horus napisał(a): czyli twoje ''myślenie'' zatrzymało się na dosyć odległych czasach...;D

I całe szczęście. Bo od tamtej pory to nie rozwój a degradacja. Przynajmniej jeśli chodzi o wartości, którymi się kierujemy.
~~Horus niezalogowany
9 czerwca 2022r. o 10:35
czyli żyjesz w swoim własnym ''skansenie''
według własnej ''ideologii'' ;D
a świat tymczasem ci umyka i umyka...

a wiesz ty ministrancie że nawet zasady przeprowadzania konklawe Kościół zmienił by koleżkom dogodzić? ;D
kiedyś to zgromadzenie miało jasny zapis...
trzy dni obrad i przy braku wybrania papieża udawali się do swoich pałaców i rezydencji... po dziewięciu
dniach zamykano ich na ''trzy spusty '' i jeden posiłek dziennie -chleb i woda...;D

by cię naprowadzić na pewien trop napiszę ci że to były czasy kiedy papież urzędował w Akwizganie...
to były takie ''sesje wyjazdowe'' ;D
9 czerwca 2022r. o 11:56
~~Horus napisał(a): czyli żyjesz w swoim własnym ''skansenie''

Dokładnie tak. Przynajmniej jeśli chodzi o normy społeczne.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy