~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: DP napisał(a): Masz wątpliwości a to znacznie prostsze niż;
Są tacy, co pragną Boga ujrzeć i zrozumieć. A ja bardziej pragnęłam żyć pośród nocy wiary, nie widząc ani Jego, ani Świętych (OR, 11 sierpnia, 5).
To jest świadectwo wiary.
Stwórca- jeśli taki istnieje daje życie a ideologie je odbierają.
Poruszyłaś ważne zagadnienie pewności wiary. Niestety z tym jest coraz gorzej. Sam Kościół często uważa to za przejaw pychy, kiedy ktoś twierdzi "nie mam żadnych wątpliwości, jeśli chodzi o istnienie Boga". Wiara stała się czymś niepewnym, ulotny, interpretowalnym. A tu chodzi o proste tak tak, nie nie. I wszystko. Albo się ma wiarę z wszystkimi tego konsekwencjami, albo się jej nie ma, też z wszystkimi konsekwencjami.
Z ulotności wiary często wynika postawa "Boże daj mi znak, bym mógł uwierzyć". Jak nie masz wiary, to żadne znaki ci nie pomogą.
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Widzisz jakąś niespójność w moim myśleniu? Wskaż mi ją.
A zapomniałem, że masz wyłączone procesy myślowe. To zadanie ponad twoje siły. Sorki, nie kopie się leżącego ;-)
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a): Szanowny i kochany panie prezesie Kaczyński , chcę bardzo podziękować za to wszystko, co robicie dla narodu polskiego, tak dobrze to nigdy nie było. Trwajcie, pomagajcie i pamiętajcie, że to wy jesteście Polakami i macie nam służyć jak najlepiej. Trwajcie przy Bogu i Maryi, a to wszystko będzie nam dane .Przy Maryi i przy Ojcu Tadeuszu!