~~Jasnofioletowa Alstremeria napisał(a):Ktoś napisał: ~~Wesoły Romek napisał(a):
Wielebny Tytoniu, nie manipuluj postami OK? :)
Nie manipuluję. Nie zacytowałem linka, bo nie wiem co sie pod nim kryje. nie zapoznałem się z jego treścią. odniosłem sie tylko do twojej haotycznej wypowiedzi z której wynikało coś odwrotnego niż zamierzałeś nam tu wykazać. a mianowicie że to duchowieństwo było pokrzywdzone a nie rewolucjonista Kościuszko.
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: ~~Pozłocista Morwa napisał(a):
Ludzkość istnieje kilkaset tysięcy lat. Kościół katolicki zaledwie nieco ponad 2000. Widać że bez niego istniał i świat i ludzkość.
Obecnie też blisko
2/3 ludzkości doskonale funkcjonuje bez kościoła katolickiego a spora ich część w ogóle nie wie o jego istnieniu więc bez przesady o znaczeniu tej instytucji.
Jest pewien drobny szczegół, z którego chyba nie zdajesz sobie sprawy. Przed Chrystusem niewolnictwo było czymś zupełnie naturalnym. To Jezus powiedział nam że wszyscy mamy jednakową godność i jesteśmy równi przed Bogiem. Czeka nas okres nowego niewolnictwa. Jedynym punktem oporu przed jego wprowadzeniem jest Kościół Katolicki. I to właśnie dlatego jest obecnie tak zaciekle zwalczany. Jest ostatnim trybikiem, który trzeba połamać, przed wprowadzeniem nowego porządku świata. Świata, w którym zostaniesz obdarty z godności, gdzie nawet nie wysikasz się bez zgody władzy.
Horus napisał(a): a mnie bardziej zainteresowało to co sam napisałeś ...
''No chyba że mówimy o ziemiach dziś Polskich, to we Wrocławiu przez jakiś czas działał krwawy inkwizytor, po którym ostała nam się wyliczanka "entliczek, pantliczek, czerwony stoliczek...". Ale pojedyncze przypadki wynaturzeń nie świadczą o całym charakterze Kościoła.''
chcesz powiedzieć że jednak ta Inkwizycja istniała?...i że działali w niej ''krwawi inkwizytorzy''?
dziwne ...dziwne bo sam tu podważałeś istnienie krwawej inkwizycji jednocześnie przypisując wszystko sądom świeckim...;D
dla twojej wiedzy to nie były ''pojedyncze przypadki'' nawet na ziemiach polskich ...
a jeśli masz wątpliwości napisz a w ramach pewnego wyjątku nie link a cały artykuł ci podeślę ...
nie link bo nie będziesz wiedział ''co się pod nim kryje'' :D
Horus napisał(a):
chcesz powiedzieć że jednak ta Inkwizycja istniała?...i że działali w niej ''krwawi inkwizytorzy''?
dziwne ...dziwne bo sam tu podważałeś istnienie krwawej inkwizycji jednocześnie przypisując wszystko sądom świeckim...;D
dla twojej wiedzy to nie były ''pojedyncze przypadki'' nawet na ziemiach polskich ...
a jeśli masz wątpliwości napisz a w ramach pewnego wyjątku nie link a cały artykuł ci podeślę ...
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: Horus napisał(a):
Znów na podstawie pojedynczych przypadków wyciągasz zbyt ogólne wnioski. Możliwe że poza Janem Kapistranem znajdziesz jeszcze jakiegoś innego psychopatę. Ale i tak będą to tylko pojedyncze przypadki.