~~Renata napisał(a):Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Rudozłoty Cyprysik napisał(a):
czym różni się to moje słuchanie ''gadającej skrzynki '' od ''gadającej głowy '' z ambony która mówi ci co masz sam myśleć?
Ano tym się różni że z ambony słyszę słowa mające źródło w Bogu. A tylko w Bogu jest prawda. Prawda stała i niezmienna od początku świata.
A gadająca skrzynka może ci codziennie podawać inną prawdę. Według niej prawda może być na przykład przegłosowana. Kilku mądrali się zbierze i przegłosują, że człowiek od dziś może mieć 777 różnych płci. I jeszcze wprowadzą restrykcje dla tych, którzy ośmielą się uważać inaczej.
A Bożej prawdy nikt nie każe ci uznawać. Jedyną konsekwencją jest tylko to, ze możesz nie być zbawiony. Ale to ty o tym decydujesz.
Na zachodzie , który już praktycznie zapomniał o Bogu, możesz pójść siedzieć za odrzucenie "prawdy" o wielu płciach.
Proste pytanie. Skąd się wziął Bóg , czy też inni bogowie ? Kto i dlaczego ich stworzył? Dlaczego, np. ludy pierwotne nic nie wiedziały o Trójcy Świętej? Czy nauka ma rację mówiąc, że świat powstał z materii ? Najłatwiej powiedzieć, że świat stworzył jakiś bóg i spokój . Ludzi zawsze straszono bogiem, czy tam jakąś siłą nieczystą. Czy wszyscy ludzie pochodzą od Adama i Ewy ? Jak rozpoznać, która wiara jest prawdziwa? Czyngis Chan powiedział by wierzyć w każdego boga, bo nie wiadomo, który z nich jest prawdziwy .
Zadajesz mądre pytania. Na wiele z nich na szczęście nie mamy odpowiedzi. Tę wiedzę posiada sam Bóg. Gdybyśmy wiedzieli wszystko to co On, to bylibyśmy Mu równi. A gdzie nam przecież do Boga?
Który Bóg jest prawdziwy? I dlaczego akurat ten nasz? Mi dojście do tego zabrało pół wieku. W trzech słowach ci tego nie streszczę :-|
~~Horus napisał(a): nawet nie wiem czy jest jakikolwiek sens komentować te twoje posty ...
tyle tu napisałeś a w sumie...nic nie napisałeś...
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a): nawet nie wiem czy jest jakikolwiek sens komentować te twoje posty ...
tyle tu napisałeś a w sumie...nic nie napisałeś...
Gdybym ci zrobił wykład o fizyce kwantowej, twoja reakcja byłaby dokładnie taka sama.
Po prostu niektórych rzeczy nie jesteś w stanie ogarnąć swoimi dwoma zwojami więcej od kury.
Ale i tak możesz normalnie funkcjonować dzięki temu że ze szkiełka ci powiedzą co masz myśleć i co robić. To właśnie dlatego ludzie o podobnym poziomie intelektu tak chętnie stają po stronie jełopozycji, bo od razu stają się mądrzy, wykształceni, młodzi i z dużych miast :-DDDDD
~~Horus napisał(a):
ty nie potrafisz odpowiedzieć na najprostsze nawet pytanie a chcesz mi robić ''wykłady o fizyce kwantowej''?
zapytany o tezy Lutra o których sam wspomniałeś zwiałeś do swojej kruchty bo i tu byś poległ a ty mi tu z kwantami wyskakujesz?
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a):
ty nie potrafisz odpowiedzieć na najprostsze nawet pytanie a chcesz mi robić ''wykłady o fizyce kwantowej''?
zapytany o tezy Lutra o których sam wspomniałeś zwiałeś do swojej kruchty bo i tu byś poległ a ty mi tu z kwantami wyskakujesz?
Ty nie spytałeś a zacząłeś mnie przepytywać. Nie jesteśmy w szkole, a ty nie jesteś moim nauczycielem by mnie przepytywać. Chcesz tez Lutra to spytaj wujka Google.
Ciebie bawią utarczki słowne, to zupełnie naturalne przy twoim poziomie intelektualnym. Mnie interesuje bardziej rzeczowa wymiana zdań. Ale widzę że z tym to akurat będzie ciężko :-|