Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

670
ramaj
15 grudnia 2022r. o 9:19
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Horus napisał(a): A nie DZIWISZ się że tytoń o pazerności i oszustwach kleru milczy jak zaklęty? A nie DZIWISZ się że tytoń milczy o tym jak kler zaprzedawał się zaborcom a później pomagał w ucieczce przed sprawiedliwością nawet SS-manom z obsługi obozów zagłady?

Po prostu nie znam tematu to go nie poruszam. Ciebie to kręci to o tym pisz, ale nie wymagaj bym komentował coś, o czym nie mam bladego pojęcia. To są kwestie ewentualnych grzechów sług bożych. Piszę ewentualnych bo często nagłaśniane są już same pomówienia i na ich podstawie feruje się publiczne wyroki. Nie chcę uczestniczyć w tym linczu. Modlę się za kapłanów, tyle mogę zrobić. Poza tym chyba mnie pomyliłeś z rzecznikiem Kościoła. Gdybym piastował taką funkcję, byłbym zobowiązany zgłębiać temat i ci odpowiadać. A że jestem tylko zwykłym wiernym szukającym drogi do Boga, to skupiam się na obszarze wiary, a nie grzechów, w dodatku nie swoich.

Wielebny.
To nie są "kwestie ewentualnych grzechów sług bożych",to sa tragedie konkretnych ludzi.Właśnie przez takich jak ty to się dzieje - udajacych,że to nie ich sprawa,że to lepiej nie widzieć.
To taka ślepota a la Dziwisz ,a mówiąc po ludzku zwykłe sk ...wysyństwo.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Wesoły Romek niezalogowany
15 grudnia 2022r. o 9:45
~~Płowy Zawilec napisał(a):
Ktoś napisał: ~~wikary napisał(a): Przeproś Boga tytoń bo to co wypisujesz woła o pomstę do nieba.

Ciekawe kiedy ten bóg przeprosi ludzi za te wszystkie nieszczęścia jakie ich spotkały od czasów Adama i Ewy.

I niech przeprosi Józka za to , że go wrobił w to dziecię :)
~~Rudy Perukowiec niezalogowany
15 grudnia 2022r. o 11:32
ramaj napisał(a): Właśnie przez takich jak ty to się dzieje

Rozumiem że jak tylko TVN poda coś niesprawdzonego o bezeceństwach jakiegoś księdza z drugiej strony Polski, to mam tam jechać i pikietować parafię, bo inaczej jestem WSPÓŁWINNY?
Nie ja jestem tam prokuratorem, nie ja jestem tam sędziom. Gdyby rzecz się działa u nas, pewnie zainteresowałbym się sprawą.
A co do winy lub niewinności to powtórzę jeszcze raz. W Polsce krzywdzonych w ten sposób jest tysiące dzieci. Komu zależy by informację o problemie medialnie zawęzić tylko do kilkunastu, może kilkudziesięciu przypadków powiązanych w jakiś sposób z Kościołem? Dlaczego tak szybko przyschła afera z wykorzystywaniem nieletnich w środowiskach artystycznych? Coś tam napisali o klubie na pomorzu, a Kuba dalej celebrytuje i się chwali "że święty nie jest". Dlaczego nie obchodzi cię los tych tysięcy krzywdzonych dzieci? Czy aby sam nie jesteś tu bardziej winny?
15 grudnia 2022r. o 11:33
Tak, wiem, sędzią :-)
14505
DP
15 grudnia 2022r. o 11:36
Nie ma nic gorszego niż ludzka obojętność w obliczu czyjejś tragedii, prawda Tytoniu?
Zwłaszcza wobec tej która dzieje się na jego własnym podwórku.

„Posoborowie wychowuje do tępego posłuszeństwa. Sprzyjająca przemocy konstrukcja”
https://kontrrewolucja.net/kosciol/posoborowie-wychowuje-do-tepego-posluszenstwa-sprzyjajaca-przemocy-konstrukcja
~~Będzie piekło niezalogowany
15 grudnia 2022r. o 12:20
Nie potrzebujemy obrony chrześcijan, ale ochrony świeckiego państwa przed instytucją Kościoła katolickiego. Chrońmy państwo polskie, a nie watykańskie. Wypowiedzmy konkordat. Chrońmy polskie nieruchomości, które za darmo wpadają w ręce hierarchów. Chrońmy dzieci z niepełnosprawnością, przed księżmi i zakonnicami, którzy się nad nimi znęcają. Chrońmy dzieci przed pedofilami w sutannach
~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
15 grudnia 2022r. o 12:21

DP napisał(a): Nie ma nic gorszego niż ludzka obojętność w obliczu czyjejś tragedii, prawda Tytoniu?

Jest wiele gorszych rzeczy.
A co do artykułu, który poleciłaś...
Czy ty wszystko o czym przeczytasz w necie przyjmujesz tak samo bezkrytycznie? Skoro posoborowie poczyniło z naszą psychiką tak straszne rzeczy, to co z twoją psychiką zrobił TVN, że bezkrytycznie przyjmujesz każdy tekst, byleby pluł na Kościół. Czy tezy postawione w rzeczonym artykule zostały jakoś głębiej zbadane? Bo takich kocopałów mógłbym natworzyć na poczekaniu tysiące. A naiwna DP będzie łykała jak młody pelikan. TVN całkowicie znieczulił cię intelektualnie. Zostałaś sprowadzona do roli bulteriera czekającego tylko na cel do ataku.
Akurat trochę się interesowałem jakie skutki dla Kościoła niósł II Sobór. Autor stawia tezę że po nim każdy duchowny jest nieomylny w swoich słowach i czynach. Niestety życie wskazuje na coś zupełnie odwrotnego. Ale ty tego nie zauważysz, bo ten twój ulubiony TVN zabił w tobie wszelki krytycyzm, przez lata podając ci jako pewnik wzajemnie sprzeczne informacje. Nie wiem czy jest dla ciebie jeszcze jakiś ratunek. Ale może wyłącz telewizor i poczytaj dzieła ojców kościoła, gdzie wszystko jest ładnie i logicznie wyprowadzone, jedno z drugiego. A nie tak jak u dzisiejszych władców dusz - sprzeczność logiczne co drugie zdanie. Przestałaś działać rozumowo, kierujesz się tylko emocjami. A to droga donikąd.
15 grudnia 2022r. o 12:25
~~Będzie piekło napisał(a): Chrońmy dzieci przed pedofilami w sutannach

I mamy następnego nawiedzonego. Znaczy się żeby te dzieci podsyłać, czy jak?
Bo skoro tak bardzo ci zależy aby ścigać tylko grzeszne występki kościoła, to widocznie chcesz tuszować to co się dzieje poza nim?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza