Horus napisał(a): ależ nie mam zamiaru cię przepytywać ...po prostu kilka pytań na które nie znam odpowiedzi...
gdzie urodził się Jezus?
dlaczego Marię Kościół nazywa ''wieczną dziewicą '' skoro pewne fakty temu przeczą?
myślę że mając ''setki książek '' znasz udzielisz mi wyczerpującej odpowiedzi...
no chyba że jednak uznasz że cię ''przepytują'' co jest prawdopodobne...
Witajcie Horusie!
Jak widzę święta, dla innych rodzinne, dla ciebie z nową setką wpisów na forum :) Powiedz mi, kto w rodzinne święta siedzi przed komputerem i naparza w klawiaturę, aż klawisze wyskakują? Znasz odpowiedź?
Teraz dwa słowa w odpowiedzi na twoje "zaczepki" sprzed paru dni - chodzi o komunizm i s. Chmielewską.
Otóż może tego nie wiesz i nie rozumiesz, ale słowa każdej osoby należy odczytywać w kontekście jej przekonań i działań.
Tak prosto, żebyś pojął: zupełnie inaczej odczytasz słowa "nie lubię ciebie" wypowiedziane przez małe dziecko. któremu nie dałeś cukierka, a zupełnie inaczej, gdy wypowie je oprych przykładający ci pistolet do głowy i trzymający palec na spuście. Zrozumiałeś?
Więc tak samo słowa o sprawiedliwości zupełnie inaczej należy odczytywać i oczekiwać zupełnie innych działań. Gdy słowa te wypowiada osoba wierząca, która ma za sobą Chrystusa oddającego życie w imię Bożej sprawiedliwości brzmi to zupełnie inaczej niż gdy wypowiada je jakiś Zandberg albo inny komunista, za którym stoi marksizm-leninizm i sto kilkadziesiąt milionów ofiar ich ideologii.
Chrystus proponuje żebyśmy zmieniali świat przemieniając siebie i ufając jemu. Lewicowcy chcą zmieniać świat poprzez zmianę innych ludzi, a jak ci ludzie nie chcą się zmienić to ich prześladują, wysyłają do gułagów i mordują.
Nie wiem czy coś pojmujesz Horusie, bo chyba moje życzenia dla ciebie się nie spełniły - nie dostałeś ani kropli rozumu, ani kropli mądrości. Co prawda pisałeś, że masz te przymioty, ale:
1. Gdybyś miał dar rozumu, to pewnie skończyłbyś dobre szkoły, a tu znający ciebie pisali, że szkół nie masz skończonych. Dar rozumu to inaczej umiejętność przyswajania wiedzy i jej zrozumienia. Ot na przykład taki rachunek różniczkowy i całkowy byłby dla ciebie prz