Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

świat wolnych ludzi

~~ niezalogowany
30 sierpnia 2017r. o 22:00
~~ napisał(a): było też coś takiego
''do wiary trzeba dorosnąć '' ;)

jak to się ma do chrztu i pierwszej komunii?
ano tak że niewiadome niczego dziecko się chrzci a pierwsza komunia to bardziej oczekiwanie na to co będzie
rower czy tablet
i to jest ta prawdziwa ''tajemnica wiary ''

To prawda, że do wiary trzeba dorosnąć. A dzisiejszy świat proponuje nam bycie "wiecznym dzieckiem". Zabawa, zabawa i zabawa. A jak nie ma zabawy to jest depresja.

A co do chrztu i pierwszej Komunii Św. to jeżeli masz dzieci odpowiedz sobie - rodzice wysyłają nieświadome i nawet już całkiem świadome dziecko na lekcje tańca, muzyki, języków, itd. Decydują za dziecko, co ma robić, czego się uczyć i w jakiej szkole, i co będzie dla niego dobre w przyszłości. Często wbrew temu co dziecko chce. Robią tak, bo chcę dobra dla swojego dziecka. Rodzice wierzący chrzczą i wysyłają dzieci do pierwszej Komunii Św. z tych samych powodów. Chcą ich dobra. Gdzie tu widzisz jakikolwiek problem? Chcesz pozwolić, aby dzieci decydowały za rodziców o najważniejszych sprawach przed osiągnięciem dojrzałości?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~debest niezalogowany
30 sierpnia 2017r. o 22:20
Chyba nie o to chodziło pytającemu o chrzest.

Czym innym jest wychowanie zgodnie z religią katolicką, czy szerzej z wiarą chrześcijańską, a czym innym jest "chrzest" niemowląt.

Każdy z nas w Polsce (lub prawie każdy) nawet jeśli nie jest katolikiem wychowuje swoje dziecko zgodnie z wartościami chrześcijańskimi zaczerpniętymi z Pisma Świętego. Nawet ateiści uczą dzieci, by nie kradły, nie zabijały itd.

Ale kiedy ktoś rozsądny po lekturze Biblii ze zdumieniem odkryje (a kiedy ją przeczyta to musi to odkryć), że chrzest niemowląt w kościele katolickim jest obrzędem związanym z tradycją tego kościoła i jest niezgodny z Biblią to wówczas zadaje trafne pytanie: dlaczego to robicie, skoro z całego Nowego Testamentu "bije po oczach", że chrzest jest następstwem przyjęcia wiary, a nigdy odwrotnie. Chrzest jest następstwem świadomej decyzji odwrócenia się od grzechu, a nigdy odwrotnie. I skąd pomysł tzw. wiary w zastępstwie za dziecko.

O to chodzi pytającemu. Ja znam naukę katechizmu. W uzasadnieniu chrztu dzieci jest użyte słowo "prawdopodobnie". Oznacza to, że chrzest niemowląt jest prawdopodobnie chrztem. A to dlatego, że żeby przyjąć chrzest należy najpierw uwierzyć w Boga.
~~ niezalogowany
30 sierpnia 2017r. o 22:21
bzdurne próby tłumaczenia
na lekcję tańca nie pójdę i po problemie bo po jakimś czasie sami mnie wyrzucą
dlaczego kościół nie wyrzuca ?
dlaczego nawet utrudnia tworząc bariery proceduralne?
nie pisz mi tylko że akt apostazji jest prosty i bezproblemowy bo narazisz się a śmieszność

~~ niezalogowany
30 sierpnia 2017r. o 22:26
841
Relacje Kościoła z muzułmanami.
"Zamysł zbawienia obejmuje również tych, którzy uznają Stworzyciela, wśród nich zaś w pierwszym rzędzie muzułmanów; oni bowiem wyznając, iż zachowują wiarę Abrahama, czczą wraz z nami Boga jedynego i miłosiernego, który sądzić będzie ludzi w dzień ostateczny"

Co z tym kwiatkiem? Kościół katolicki ma wspólnego boga z muzułmanami. Którego?
8687
#jr nieaktywny
31 sierpnia 2017r. o 14:40
Apostazja, a po co to komu? Jesli dokonijesz apostazji, to zna czyży, ze wciaz jestes ich poddanym. Nie potrzeba zadnych aktow, wyastarczy swiadoma decyzja.
A teraz do wszyskich sekciarzy, powiedzcie mi, moze i bog jest prawdziwa wolnoscia, ale czy to znaczy, ze przez wszystkie lata zycia na ziemi ma zyc w niedostatku i niewoli, bo grupa cwaniakow sobie wykombinowala, ze wszyscy maja pracowac na ich przyjemnosci? Tylko tyle, nie pytam, co bedzie kiedys tam po smierci, bo TEGO ZWYCZAJNIE NIE WIECIE, pytam co teraz?
~~ niezalogowany
31 sierpnia 2017r. o 15:03
jak mam rozumieć kogoś kto mówi mi że ''bóg jest wolnością ''?
żaden bóg z żadnymi swoimi nakazami , nigdy nie był i nie będzie ''wolnością ''
stąd juniorze takie co
nie będziesz miał
nie rób tego
nie pożądaj tamtego i całe setki podobnych zakazów -nakazów

a kościół robi swoje mając w''D'' to co myślą o nim jego ''owieczki'' otumanione słowem z ambon i oparami ziółek z kadzideł
a jaki jest dzisiaj polski kościół ?a taki

''Kościół w Polsce „przestał być pokój czyniący”. – Jest źródłem podziału. ''
taka jest prawda ::)
~~debest niezalogowany
31 sierpnia 2017r. o 16:31
Masz wolną wolę. Możesz robić co zechcesz. Nie odpowiadają ci przykazania - nie przestrzegaj ich. To Twoja decyzja. Jeśli tak do tego podchodzisz to znaczy, że nie rozumiesz po co Bóg przekazał człowiekowi swoje prawa - nie po to, by go zniewolić, ale po to, by go ochronić przed jego własną naturą.

"Dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności.Mienili się mądrymi, a stali się głupi.(...)

Dlatego też wydał ich Bóg na łup pożądliwości ich serc ku nieczystości, aby bezcześcili ciała swoje między sobą (...)

Dlatego wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze,

Podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę.

A ponieważ nie uważali za wskazane uznać Boga, przeto wydał ich Bóg na pastwę niecnych zmysłów, aby czynili to, co nie przystoi;

Są oni pełni wszelkiej nieprawości, złości, chciwości, nikczemności, pełni są również zazdrości, morderstwa, zwady, podstępu, podłości;
Potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, wynalazcy złego, rodzicom nieposłuszni;

Nierozumni, niestali, bez serca, bez litości;

Oni, którzy znają orzeczenie Boże, że ci, którzy to czynią, winni są śmierci, nie tylko to czynią, ale jeszcze pochwalają tych, którzy to czynią." To z listu do Rzymian.

Bez boskich przykazań natura człowieka objawia się w Wołyniu, Katyniu, Srebrenicy, czy teraz w Rimini.

Problem z Bogiem jest taki obecnie, że nie pozwala na zaspokajanie swoich żądz - bzykanie na prawo i lewo, picie co tydzień na umór, zdzieranie kasy z innych aby postawić większy dom lub kupić lepsze auto itd.

Bóg Ci tego nie zabrania.
~~ niezalogowany
31 sierpnia 2017r. o 16:49
totalna bzdura co do tego że nienawidzę twojego czy innego ''boga''
co mnie to obchodzi kogo za niego uważasz?
czcij sobie kamień czy gałązkę wikliny
tylko do kur...nędzy nie stawiaj im kapliczek na każdym rogu ulicy
nie ubieraj ich w szaty-ornaty
i nie każ mi przystawać samochodem kiedy zachce ci się iść w pochodzi ku jej ''czci ''
wspomniałeś Katyń ,Srebrenicę ,Rimini
no to proszę -odpowiedz
czy ta zgwałcona dziewczyna jeśli zajdzie w ciążę ma urodzić?
bo Gowiny i inne Terlikowskie tak chcą ?
powinna?
tak czy nie?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.