~~Miedzianoczerwona Cebula napisał(a): falco napisał(a): ~~Tabaczkowy Żywotnik napisał(a): falco napisał(a): a ja jeszcze na moment wrócę do pewnego problemu ;)
jedziesz od szkoły muzycznej w górę do dworca -ul Tamka i będąc na głównej zamierzasz jechać w stronę Ogrodowej ...
sygnalizujesz chęć skrętu w prawo?...czyli opuszczenie głównej i chęć jazdy w STRONĘ OGRODOWEJ
wrzucasz ''kierunek '' czy nie?
Ja wrzucam bo jeśli ktoś jedzie z Daszyńskiego to widzi ,że skręcam w ogrodową .
myślę że nie Ty jeden tak robisz ale ...
dzisiaj z Daszyńskiego wyjechał mi gość i musiałem gwałtownie odbijać w lewo bo dostał bym ''strzał ''w sam środek auta ...
gdyby nie darł japy może bym mu odpuścił ale wydzierał się na pół miasta -''po ''H'' wrzucasz kierunek ?byłem pewny że skręcasz w ...Daszyńskiego ''
więc wrzucamy kierunek czy nie? ;)
druga sprawa - co za imbecyl wymalował pasy dla pieszych zaraz za przystankiem dla autobusów MPK ...
wyprzedzasz stojący przy przystanku autobus a za niego często można napotkać wychodzącą ''niespodziankę '' piszącą lub czytającą sms-a ...
o podobnych przykładach zle wytyczonych przejść dla pieszych można jeszcze wiele pisać ...
Tysiąclecia to chyba najlepszy przykład (naprzeciw bukmachera )i to przy drugim pasie dla skręcających w lewo w stronę Tesco
naprawdę trzeba uważać :)
I miał rację. Art. 22 ust 5 Prd mówi kiedy włączać a kiedy nie. Powiedz mi, jakbyś sygnalizował chęć zmiany kierunku w ulicę Daszyńskiego? Pewnie powiesz że włączysz kierunkowskaz w prawo. I dobrze. A teraz jak sygnalizujesz zmianę kierunku jazdy w kierunku stacji? Pewnie odpowiesz że włączysz w lewo. I bardzo dobrze. A teraz powiedz mi po co włączasz kierunkowskaz jadąc do ulicy Ogrodowej? Skoro w Daszyńskiego dajesz w prawo - bo jedziesz w prawo to po co dajesz również w prawo jadąc na wprost? Zaraz pewnie ktoś napisze że zjeżdżam z drogi z pierwszeństwem przejazdy. tu znowu kłania się art 22. pkt 5 ustawy PRD. Tylko zamiar kierunku jazdy bądź zamiar zmiany zajmowanego pasa ruchu sygnalizujemy kierunkowskazem. Nawet w taryfikatorze mandatowym, jest pozycja nie sygnalizowanie bądź niewłaściwe sygnalizowanie.
Jak zjeżdżasz w Ogrodową to właśnie zmieniasz pas ruchu bo twój pas ruchu biegnie do stacji. A jak zmieniasz pas ruchu to migasz.
Ja migam w prawo jak skręcam w Daszyńskiego i jak skręcam w Ogrodową. Z tym, że jak skręcam w Ogrodową i z Daszyńskiego ktoś wyjeżdża to migam i mu głęboko patrzę w oczy, trzymając nogę na hamulcu, Prędkość max 20 km/h i jest duża szansa że dzwona nie zaliczę. No chyba ze mi ktoś w bagażnik wjedzie ;)