Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
To nie H&M!
~Szarobrunatna Dynia niezalogowany
25 sierpnia 2018r. o 12:30
PŁOWY NAGIETEK, 50000 klientów to nie jest 50000 osób, tylko na przykład firm. Czyli obsługują 50000 firm które są ich klientami.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Ciemnoniebieski Heliotrop niezalogowany
25 sierpnia 2018r. o 13:33
Na paskach do wypłaty, zobaczymy równość multikulti.
~Szafranowa Pysznogłówka niezalogowany
25 sierpnia 2018r. o 17:13
Ale Wójt Pawliszczy bedzie mial radoche, bedzie miał wiecej wyznawcow 5 kultur i wiecej głosow przy wyborach
~~Jasnoszara Jukka niezalogowany
26 sierpnia 2018r. o 12:39
no tak polska jeszcze trochę to nowa ukraina.my musimy ich rozumieć ale nie oni nas.tylko my jak gdzieś wyjeżdżamy za pracą to nie było nam tak łatwo i nikt do nas po polsku nie mówił tylko w swoim języku.a Ukraina i inni czują się jak u siebie i mówią w swoim języku licząc na to że polak bedzie w polsce mówić w ich języku
~~Żółtawozielona Hakonechloa niezalogowany
26 sierpnia 2018r. o 12:51
tak to juz jest. jak pojedziesz do Niemiec i bedziesz robic z polakami i jednym niemcem to glownie bedziecie mowic po polsku. jak tu w Polsce bedziesz robic sam z Ukraincami to niestety musisz sie dostosowac. ostatnio slyszalem o takim przypadku. wspolczuje takiej osobie
1162
japimacho
26 sierpnia 2018r. o 14:24
~~Fioletowoczarny Nagietek napisał(a): Językiem tych ziem jest język niemiecki (tak to miało wyglądać)

Czyli, że jak? Tak naprawdę to porozumiewam się po niemiecku i teraz też piszę w tym języku, a nasi zachodni sąsiedzi porozumiewają się pewnie po bułgarsku? Wytłumacz mi to, proszę, bo nie za bardzo rozumiem. Może dlatego, że piszesz to po niemiecku (Chyba. Już mi się wszystko pomieszało).

Dopisane 26.08.2018r. o godz. 14:24:

Bernard napisał(a): Skoro zatrudniają ludzi z krajów rosyjskojęzycznych to chyba oczywiste, że znajomość tego języka może się kadrze przydać...

Nie wiem, czy może się przydać, czy nie . Ale jedno wiem na pewno, coraz mniej zaczynam rozumieć otaczającą mnie rzeczywistość. Kiedyś jak nasi ojce wyjeżdżali za granicę za pracą to ich atutem była znajomość języka kraju do jakiego się udawali (angielski, niemiecki itp.) i to jeszcze rozumiem, w miarę normalna rzecz. Później podczas aplikowania do pracy w Polsce atutem stawała się znajomość języka obcego, w głównej mierze angielskiego, niemieckiego. A teraz przeszliśmy do kolejnego etapu, atutem ma być znajomość j. rosyjskiego. A kiedy będzie kolejny etap, że w Polsce atutem (za czym oczywiście będą stały różne przywileje) będzie nieznajomość języka polskiego. Coś mi się wydaję, że historia z głośnym chichotem właśnie kończy zataczać koło i zaś o wszystko (wolność, bycie Polakami, gospodarzami we własnym domu) będzie trzeba walczyć od nowa.
~~Krasny Szparag niezalogowany
26 sierpnia 2018r. o 14:30
japimacho napisał(a):
~~Fioletowoczarny Nagietek napisał(a): Językiem tych ziem jest język niemiecki (tak to miało wyglądać)

Czyli, że jak? Tak naprawdę to porozumiewam się po niemiecku i teraz też piszę w tym języku, a nasi zachodni sąsiedzi porozumiewają się pewnie po bułgarsku? Wytłumacz mi to, proszę, bo nie za bardzo rozumiem. Może dlatego, że piszesz to po niemiecku (Chyba. Już mi się wszystko pomieszało).Dopisane 26.08.2018r. o godz. 14:24:
Bernard napisał(a): Skoro zatrudniają ludzi z krajów rosyjskojęzycznych to chyba oczywiste, że znajomość tego języka może się kadrze przydać...

Nie wiem, czy może się przydać, czy nie . Ale jedno wiem na pewno, coraz mniej zaczynam rozumieć otaczającą mnie rzeczywistość. Kiedyś jak nasi ojce wyjeżdżali za granicę za pracą to ich atutem była znajomość języka kraju do jakiego się udawali (angielski, niemiecki itp.) i to jeszcze rozumiem, w miarę normalna rzecz. Później podczas aplikowania do pracy w Polsce atutem stawała się znajomość języka obcego, w głównej mierze angielskiego, niemieckiego. A teraz przeszliśmy do kolejnego etapu, atutem ma być znajomość j. rosyjskiego. A kiedy będzie kolejny etap, że w Polsce atutem (za czym oczywiście będą stały różne przywileje) będzie nieznajomość języka polskiego. Coś mi się wydaję, że historia z głośnym chichotem właśnie kończy zataczać koło i zaś o wszystko (wolność, bycie Polakami, gospodarzami we własnym domu) będzie trzeba walczyć od nowa.

Mądrze napisane !
Wszędzie zawsze MY, mamy się podporządkować , i później jeszcze określają nas mianem ,,nietolerancyjni''
~~Lazurowy Różanecznik niezalogowany
26 sierpnia 2018r. o 18:13
~~Krasny Szparag napisał(a):
japimacho napisał(a):

Czyli, że jak? Tak naprawdę to porozumiewam się po niemiecku i teraz też piszę w tym języku, a nasi zachodni sąsiedzi porozumiewają się pewnie po bułgarsku? Wytłumacz mi to, proszę, bo nie za bardzo rozumiem. Może dlatego, że piszesz to po niemiecku (Chyba. Już mi się wszystko pomieszało).Dopisane 26.08.2018r. o godz. 14:24:

Mądrze napisane !
Wszędzie zawsze MY, mamy się podporządkować , i później jeszcze określają nas mianem ,,nietolerancyjni''

A kto mówi, ze Ty się musisz podporządkować? Nie wyolbrzymiajcie ludzie! Jest napisane wyraźnie: "jednym z atutów kandydatów na niektóre stanowiska może być na przykład znajomość języka rosyjskiego". Na niektóre stanowiska. Niemcy tez się musza uczyć angielskiego i bez tego ani rusz w ich kraju, na "niektórych stanowiskach".

Jak zwykle polskie narzekanie. Ale ze firma zadba o transport i cieple posiłki, to jest wam obojętne, nikt nie pochwali.

Punkt dotyczący tolerancji jak najbardziej popieram. Trzeba skończyć z przyzwoleniem na obrażanie obcokrajowców i zacząć patrzeć na ludzi innych narodowości jak na sobie równych.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza