~~Przekrwiony Dereń napisał(a): Gonić nierobów .
Po co mi płatny pośrednik do rozmowy z Nim ?
To że ty możesz się obejść bez pośredników, nie znaczy że i innym są oni zbędni.
Może sam potrafisz udzielić sobie Komunii Świętej czy ochrzcić dziecko. Ja jednak wolę w tym zakresie skorzystać z pomocy księdza.
Poczytaj Pismo Święte, przemyśl co przeczytałeś. Może dojdziesz do jakichś własnych wniosków odnośnie wiary. Bo póki co łykasz bezkrytycznie papkę wciskaną nam przez antyklerykałów. Popatrz na sąsiadujące z nami kraje, dokąd prowadzi antyklerykalizm. Chcesz żyć w świecie, w którym już nikt nie wie co jest dobre a co złe? Bo ja nie. System wartości, które określa Kościół Katolicki mi odpowiada. To że kapłani nie zawsze są z nim w zgodzie to nie mój a ich problem. To znaczy mój trochę też, bo popełniam grzech zaniechania, gdy obojętnie patrzę na czyjś grzech. Ale tyle mojego szczęścia, że osoby duchowne, z którymi mam do czynienia, są ok względem Boga. Tak przynajmniej jej odbieram. I cieszę się że mogę w niedzielę pójść do kościoła, w którym JEST ksiądz. A coraz częściej może być z tym problem.
Stawianie równości między księdzem a pedofilem, jest kiepską zachętą dla młodych do wstępowania w stan kapłański.