M21W2 napisał(a): Fobiak jedno napisałeś zgodnie z prawdą , żeby zarobić na rodzinę i w miarę godne życie sam na Wizowie zamiast średnio 184-godz . pracowałem po 250-300 , pierwsze dwie nadgodziny były płatne o 50% więcej pozostałe to 100% więcej , traktorzyści w PGR-ach od wczesnej wiosny do późnej jesieni zaczynali pracę o świcie kończyli w nocy , czy to jest Twoim zdaniem wyznacznikiem " dobrobytu w PRL " ? . Trochę historii - 1956 strajki w Poznaniu - władza wysyła tysiące wojska i setki czołgów , strajk zakończył się masakrą robotników - ( kilkadziesiąt ofiar śmiertelnych ) - 1970 strajki na Wybrzeżu znów stłumione przez wojsko i milicję , ponownie dziesiątki ofiar . To samo w Radomiu i Ursusie w 1976 . W 1980 r . strajki i poparcie dla Gdańska w całej Polsce , władza bezsilna siada do stołu z robotnikami , po raz pierwszy bez ofiar i krwawej pacyfikacji , . Naród podzielony to naród słaby , i to się dzieje od 1989 . W Niemczech w
związkach zawodowych zrzeszonych jest ponad 90% pracujących w Polsce ok .10 - 12% . Twoja i Falco ocena Solidarności jest waszą sprawą , macie do tego prawo , nie godzę się tylko z kłamstwami i fałszowaniem przez was historii .
jesli dzisiaj by mi sie oplacalo pracowac po godzinach to tez bym pracowal ale nie pozwalaja. w sektorze rolniczym inaczeje placili niz w przemysle za nadgodziny.
a tu uzywasz instrumentow propagandowych, ogolnikow bez znaczenia
tysiące wojska
setki czołgów
masakrą robotników
kilkadziesiąt ofiar śmiertelnych
strajki na Wybrzeżu znów stłumione
przez wojsko i milicję
ponownie dziesiątki ofiar
To samo w Radomiu i Ursusie
strajki i poparcie dla Gdańska w całej Polsce
władza bezsilna
pierwszy bez ofiar
i krwawej pacyfikacj
siada do stołu z robotnikami i tak sobie siadali az do ostatniego stolu / okraglego
i czy im bylo zle? dzisiajsza wladza ma gdzies robotnikow, stol maja tylko dla siebie a nie dla choloty, drugi raz tego samego bledu nie popelnia. nie wiem co ty bronisz, chyba bolka jesli tak to dobrze robisz, swiadczy o twojej lojalnosci.
nie ucz mnie historii z netu lub ipn-u, napisz lepiej co ja falszuje i nie wciskaj tu tekstow skopiuj, wklej bo to nie twoje bzdety.
moje zdanie o tobie to jestes zlodziejem bo okradles mi polske a zlodziej zawsze sie wypiera i wine zgania na innych
o zwiazkach zawodowych w niemczech przesadzasz i to grubo, w zakladach ponizej 10 pracownikow nie obowiazuja zwiazki, ani taryfy plac, jednakowoz wszedzie obowiazuje placa minimalna. wiesz ile jest firm, zatrudniajacych mniej niz 10ciu pracownikow i ilu ich jest? to przestan pier dolic bucu z wizowa