~~Zielononiebieski Jałowiec napisał(a): fobiak napisał(a): a co tobie z oltarza jak jest zamkniety. nie zganiaj winy na cpunow ani na swirow bo tacy zawsze byli i kosciol nie zniszczyli. normalne jest, ze jak jestes biedny to twoja chata jest otwarta dla wszystkich a jak sie wzbogacisz to zaczniesz sie grodzic.
co nam z kosciolow jak sa pozamykane.
Ano nic mi z porąbanego ołtarza czy spalonego kościoła. Takie czasy że antykościelni przypuścili szturm. A jak wojna to trzeba się jakoś bronić. I bynajmniej nie chodzi tu o jakąś ochronę "niezliczonych bogactw". Największy skarb, który należy chronić przed profanacją, materialnie jest bez wartości. Kościoły zamyka się głównie po to by nie dopuścić do profanacji. Sprowadzanie księży do roli "cieciów" to chyba też nie jest, właściwa droga. Ich rola jest nieco inna.
To może zatrudnić ochroniarzy z Ukrainy ? :D
Załóżmy , że Panna się nawróciła i postanowiła się pomodlić przed Tabernakulum klęcząc w skupieniu w wolnym od pracy czasie , czyli mniej więcej w porze obiadowej o godzinie trzynastej trzydzieści. Pal licho zwiedzanie . W Tabernakulum obecne jest Mistyczne Ciało Chrystusa , które symbolizuje duchową łączność z Bogiem. Pytanie brzmi tak , czy Panna musi dzwonić , składać podanie z fotką , uiścić opłatę za łączność z Bogiem i trzy miechy czekać na rozpatrzenie sprawy ?
A co wtedy , kiedy Panna miała by przy tym klasyczną deprechę i potrzebowała duchowego wsparcia Kapłana we wspólnej modlitwie ? Ta sama procedura ?
Nie jestem zwolennikiem Jahwe , ponieważ przeczytałem Stary Testament , ale jeśli Ludzie potrzebują wiary , to niech Kapłan będzie Cieciem , bez samochodu . Dba o przybytek boży i służy wiedzą , wiarą , nadzieją i zrozumieniem o każdej porze dnia i nocy , absolutnie każdemu , egal , czy przychodzą się modlić , czy zwiedzać.
Sekularyzacja we Francji i we Włoszech niczego Was nie uczy Kapłani ?
Chcecie przerobić Kościoły w galerie handlowe , w meczety , czy w oazę świętego Waszego spokoju ? :)
Odpowiedzi oczywiście nie oczekuję . Po co się wychylać ? :)
Miłego wieczoru celebryci wiary :) I jeszcze mała sugestia , posłuchajcie , co mówi Igor Witkowski . Napisał pięćdziesiąt , albo sześćdziesiąt książek o współczesnej cywilizacji ... no proszę Was , no co wam zależy , macie tyle czasu wolnego na kontemplację rzeczywistości . Wyguglajcie sobie :)