~~Sczerniała Szarotka napisał(a): Przepisy bardzo szczegółowo określają przesłanki, które muszą być spełnione, by móc mówić o mobbingu:
występowanie działań i zachowań dotyczących pracownika lub skierowanych przeciwko niemu;
oddziaływania polegają na nękaniu lub zastraszaniu;
działania są systematyczne i długotrwałe;
celem oddziaływania jest poniżenie lub ośmieszenie pracownika, odizolowanie go od współpracowników lub wyeliminowanie z zespołu;
w efekcie prowadzonych działań u pracownika występuje zaniżona ocena przydatności zawodowej, a także poczucie poniżenia czy ośmieszenia albo odizolowanie lub wyeliminowanie go z zespołu współpracowników.
Wszystko idealnie pasuje do mojej sytuacji. Tak, ja tez byłam pół roku na zwolnieniu lekarskim, następnie postanowiłam po 4 latach pracy w tym biurze odejść. Moje zdrowie nie wytrzymało tej sytuacji i zostałam , prosto z pracy odwieziona do lekarza. Oddziaływania mobbingu leczę do dzisiaj (już ok.2 lat, i nie wiem kiedy sytuacja wróci do normy). Kto nie przeżył mobbingu w pracy, nie ma pojęcia jak to wygląda. TO JEST KOSZMAR, KOSZMAR i jeszcze raz KOSZMAR. Ja po 35 latach pracy i 5 lat przed emeryturą, zostałam osobą bezrobotną, a współpracownice dalej pracują i mają się dobrze. Złe traktowanie nie dotyczyło tylko mojej osoby, pracownice z innych biur też były dotknięte tym problem. Panie potrzebowały ofiar żeby żyć, w perfidny sposób dokarmiały się każdego dnia. Jedna z osób nie tylko siedzi w pierwszej ławce w kościele, ale i bardzo często stoi przy ołtarzu. Poczucie mojej krzywdy i brak konsekwencji dla osób stosujących mobbing sprawiło, że jestem po rozmowie z ogólnopolską stacją telewizyjną.
~~Płowy Wrotycz napisał(a):~~Sczerniała Szarotka napisał(a):
Jedna z osób nie tylko siedzi w pierwszej ławce w kościele, ale i bardzo często stoi przy ołtarzu. Poczucie mojej krzywdy i brak konsekwencji dla osób stosujących mobbing sprawiło, że jestem po rozmowie z ogólnopolską stacją telewizyjną.
kiedy pojawiła się afera z placem też trzeba było sprawę nagłośnić w tv a nie w jakichś azatrach czy bolcach ...
kiedy wybuchła kolejna afera z wysypiskiem śmieci przy cmentarzu sprawa szybciutko przyschła ...
wnioski?...układ towarzysko-kolesiowsko -biznesowy najprawdopodobniej sprawnie działa...
i będzie działał bo ''po pierwsze mieszkańcy'' mogą ''skoczyć '' zarówno ''carowi'' jak jego ''bojarom'' ;)
''głosujta na wójta'' :]