Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
11445
PanM
30 sierpnia 2020r. o 10:48
M21W2 napisał(a):
Piotrze odniosę się tylko do wypowiedzi Michalkiewicz -

" Dziś już nie porwiecie za sobą robotników bo oni już raz zostali oszukani i bardzo ciężko będzie ich przekonać że tak zwani działacze związkowi będą działali w ich imieniu i kto tu powinien się douczyć - ja czy wy panowie. "

W 1980 roku robotnicy nie oglądając się na nikogo wzięli sprawy w swoje ręce dlatego odnieśli sukces w negocjacjach z władzą PRL .
Ta władza podpisując porozumienie jak pokazuje historia nie miała zamiaru ich realizować .
Stan wojenny wymierzony w Solidarność jest tego dowodem Solidarność została rozbita , zostali w niej tylko Ci których Ty i inni nie szanujecie np . Kornela Morawieckiego i ludzie z Solidarności Walczącej którzy byli przeciwnikami negocjacji z komunistami , dążyli do przeprowadzenia demokratycznych wyborów , społeczeństwo w tym ja straszone rozlewem krwi zaakceptowało okrągły stół i jego ustalenia .
Okrągły stół okazał się wielkim oszustwem rządnej władzy inteligencji post-solidarnościowej .

Żyliśmy w tym samym czasie widzieliśmy to samo a jednak po 40 latach nasze oceny są diametralnie rozbieżne.
Zacznijmy od początku -- STAN WOJENNY / a właściwie okres przed nim ./
Solidarność podpisała porozumienia z rządem PZPR owskim. Komuniści zrozumieli że ich czas się kończy i zaczęli szykować sobie grunt do miękkiego bezbolesnego lądowania.
Niestety pewna część " związkowców " nie zamierzała dotrzymać warunków porozumienia.Wykorzystywali każdy pretekst aby wywoływać w zakładach strajki. Mała iskra w prowincjonalnej fabryczce odpalała ogólnokrajowe strajki tzw solidarnościowe.
Ludzie podburzający do strajków kierowali się swoimi partykularnymi interesami i chęcią odwetu. Mieli za nic ekonomiczne i gospodarcze konsekwencje wstrzymania produkcji.
Demontaż gospodarki / jakakolwiek była / w pierwszej fazie skutkował wydaniem dekretu o obowiązku pracy . To nie pomogło więc następnym krokiem było ogłoszenie stanu wojennego.
Solidarność mając wtedy poparcie 10 milionów członków plus rodziny dysponowała miażdżącą przewagę 3/1 którą należało wykorzystać przy najbliższych wyborach.
Głównym celem powinno być bezkrwawe przekazanie władzy.Niestety część nawiedzonych odwetowo działaczy / Macierwicz, Olszewski , Kaczyńscy i wielu wokoło zmierzali do konfrontacji./
Nie przypadkiem zaraz po powstaniu AWS powstało powiedzonko " PANOWIE CO BY TU JESZCZE MOŻNA SPIEPRZYĆ " / NIE BYŁA TO OPINIA KOMUNISTÓW/
Dzisiaj z perspektywy czasu widać kto był i jest głównym graczem w tym 40 leciu.
Kościół katolicki rozegrał swoją grę po swojemu z sukcesem .
Umiejętnie wpleciono wiarę w polityczną ideologię i skutecznie podzielono społeczeństwo.Od tamtej pory wszystkie uroczystości państwowe lub samorządowe odbywają się w asyście hierarchów kościoła,
Wszystkich mających odmienne zdanie okrzyknięto , zdrajcami , lewakami , pedałami , złodziejami , malwersantami i wszystkim co się źle kojarzy.
Tak jest do teraz.
Lekkie " modernizacje " faktów mają na celu wprowadzenie w błąd młodego pokolenia.

ABY NASZE DZIECI I WNUKI ŻYŁY W LEPSZEJ OJCZYŹNIE MUSIMY ZBUDOWAĆ I ZOSTAWIĆ PO SOBIE SILNĄ GOSPODARKĘ . SILNYCH OBYWATELI .
Państwowe rozdawnictwo i zarządzanie pseudo gospodarką nic nie zbuduje.
Polacy mogą się wzbogacić przy plantacji truskawek ale nikt i nigdy trwale się nie wzbogaci na 500+ i 13 emeryturach. [img=1598777303_64kp9bi.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Ciemnokasztanowa Słonecznica niezalogowany
30 sierpnia 2020r. o 11:41
Pannazdzieckiem napisał(a): Dzień dobry Droga Magnolio :) Mylisz się twierdząc , że dla nas czas się zatrzymał. Wręcz przeciwnie ... dalej egzystujemy :D Ja zaraz idę po piwo , ale nie wiem co tam Lucjan i Przemo porabiają. Żaden jeszcze nie dzwonił :)

Mają mnie za oszołoma od czasów , kiedy pisałem o chemitralach. Dzisiaj kiedy nawołuję do " Nowej Solidarności " Sokala , to też pewnie zostanę oszołomem ... kwestia przyzwyczajenia :D

Widzisz Magnolio , pan Stanisław Michalkiewicz uknuł taką teorię spiskową ... mniej więcej ... cytuję ze starczej , pijanej pamięci prosząc o wyrozumiałość ...

" Dziś już nie porwiecie za sobą robotników bo oni już raz zostali oszukani i bardzo ciężko będzie ich przekonać że tak zwani działacze związkowi będą działali w ich imieniu i kto tu powinien się douczyć - ja czy wy panowie. "

Dziś już nie ma proletariatu . Dlatego lewactwo wszelkiej maści skoncentrowało się na Kobietach i LGBT . Bo każdy robol robi żeby dostąpić do klasy burżujów , coś mieć . Kiedy robol coś ma , staje się burżujem i koniec proletariatu . Zależy mu wtedy na tym , aby zachować dorobek życia. Rozwój " klasy średniej " sprawił , że nie ma już dzisiaj siermiężnych roboli pokroju Gierka , ale została doktryna szoku. Kiedy lewactwo zorientowało się , że na kościele , robolach i matronach już dalej nie pojadą ... jak BOLO Wałęsa , to skoncentrowali się
na Kobietach i LGBT . Bo robolem można przestać być idąc w " klasę średnią " dorabiając się czegoś , zostając burżujem , ale Kobietą nie można przestać być :)

A jeśli chodzi o kochających inaczej , to już całkiem odjazd :D

... idę po piwo , może dadzą mi coś na zeszyt :D

Miłej niedzieli Wam życzę :)

Celnie to uchwyciles. Dzisiaj nie ma już klasy robotniczej. Nawet pod większe zakłady czy magazyny podjeżdżają pracownicy samochodami, i każdy z nich gdzieś tam aspiruje aby zahaczyć chociaż stylem zycia do klasy średniej, tzn wakacje zagraniczne, dobre mieszkanie, wykształcone dzieci itp.... więc największe pasożyty w dziejach ludzkości - lewica, chcąc nie chcąc musiała zacząć "walczyć o prawa" innej grupy... niedawno zrobili cyrk w sejmie, sztandary już oficjalnie zamienili na tęczowe
~~Terakotowa Magnolia niezalogowany
30 sierpnia 2020r. o 13:59
Pannazdzieckiem napisał(a): Dzień dobry Droga Magnolio :) Mylisz się twierdząc , że dla nas czas się zatrzymał. Wręcz przeciwnie ... dalej egzystujemy :D Ja zaraz idę po piwo , ale nie wiem co tam Lucjan i Przemo porabiają. Żaden jeszcze nie dzwonił :)

Mają mnie za oszołoma od czasów , kiedy pisałem o chemitralach. Dzisiaj kiedy nawołuję do " Nowej Solidarności " Sokala , to też pewnie zostanę oszołomem ... kwestia przyzwyczajenia :D

Widzisz Magnolio , pan Stanisław Michalkiewicz uknuł taką teorię spiskową ... mniej więcej ... cytuję ze starczej , pijanej pamięci prosząc o wyrozumiałość ...

Panie Piotrze nie wiem kto to taki Michałkiewicz ten cytat to moja opinia i w nosie mam co myśli przywołany przez pana facet więc proszę o odniesienie się do mojego wpisu a nie dziwnych pana dywagacji.
~~Terakotowa Magnolia niezalogowany
30 sierpnia 2020r. o 14:02

Panie Piotrze nie wiem kto to taki Michałkiewicz ten cytat to moja opinia i w nosie mam co myśli przywołany przez pana facet więc proszę o odniesienie się do mojego wpisu a nie dziwnych pana dywagacji.
Michalkiewicz -sory mój błąd.
11445
PanM
30 sierpnia 2020r. o 14:38
Do wszystkich wspierających rządy PiS.

Dlaczego rząd i sejm nie podnoszą do godnego poziomu kwoty wolnej ?
Dlaczego nie zlikwidują podatku od emerytury ?
Dlaczego nie znoszą podatku od wynagrodzeń dla pracowników budżetowych ?
Dlaczego nie zwolnią z podatku pomocy charytatywnej ?
Dlaczego nie zamyka tych których w kampanii nazywał złodziejami ?
Dlaczego nie zmniejsza ilości stanowisk w radach nadzorczych ?
Dlaczego nie blokuje możliwości nagradzania się w centrali i samorządach ?
Dlaczego nie zmniejsza wpływu państwa na działanie firm prywatnych ?
Dlaczego nie likwiduje zezwoleń na sprzedaż alkoholu będącego najbardziej opodatkowanym towarem?
Dlaczego nie opracowuje projektu zagospodarowania opakowaniami po produktach i napojach ?
Dlaczego nie wprowadza przyjaznej polityki dla inwestycji w źródła energii odnawialnej ?
Dlaczego nie likwiduje tzw podatków obligatoryjnych wyniszczających praktycznie lokalną małą przedsiębiorczość i możliwość zarabiania przez pracowników. ?
Dlaczego nie ujednolica i nie upraszcza systemu podatkowego ?

Kto odpowie ?
Może Ty Lucjanie ?

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
211
skorn
30 sierpnia 2020r. o 15:00
PanM napisał(a): Do wszystkich wspierających rządy PiS.

Dlaczego rząd i sejm nie podnoszą do godnego poziomu kwoty wolnej ?
Dlaczego nie zlikwidują podatku od emerytury ?
Dlaczego nie znoszą podatku od wynagrodzeń dla pracowników budżetowych ?
Dlaczego nie zwolnią z podatku pomocy charytatywnej ?
Dlaczego nie zamyka tych których w kampanii nazywał złodziejami ?
Dlaczego nie zmniejsza ilości stanowisk w radach nadzorczych ?
Dlaczego nie blokuje możliwości nagradzania się w centrali i samorządach ?
Dlaczego nie zmniejsza wpływu państwa na działanie firm prywatnych ?
Dlaczego nie likwiduje zezwoleń na sprzedaż alkoholu będącego najbardziej opodatkowanym towarem?
Dlaczego nie opracowuje projektu zagospodarowania opakowaniami po produktach i napojach ?
Dlaczego nie wprowadza przyjaznej polityki dla inwestycji w źródła energii odnawialnej ?
Dlaczego nie likwiduje tzw podatków obligatoryjnych wyniszczających praktycznie lokalną małą przedsiębiorczość i możliwość zarabiania przez pracowników. ?
Dlaczego nie ujednolica i nie upraszcza systemu podatkowego ?

I z nadzieją, że zmian tych dokona PO, głosował pan na Trzaskowskiego? Czym pan się różni od tych, co głosowali na PiS? Głosowaliście na to samo towarzystwo, które jest przy żłobie od 40 lat.

<i>
14240
M21W2
30 sierpnia 2020r. o 15:15
~~Terakotowa Magnolia napisał(a):
M21W2 napisał(a):
Piotrze odniosę się tylko do wypowiedzi Michalkiewicz -

W 1980 roku robotnicy nie oglądając się na nikogo wzięli sprawy w swoje ręce dlatego odnieśli sukces w negocjacjach z władzą PRL .
Ta władza podpisując porozumienie jak pokazuje historia nie miała zamiaru ich realizować .
Stan wojenny wymierzony w Solidarność jest tego dowodem Solidarność została rozbita , zostali w niej tylko Ci których Ty i inni nie szanujecie np . Kornela Morawieckiego i ludzie z Solidarności Walczącej którzy byli przeciwnikami negocjacji z komunistami , dążyli do przeprowadzenia demokratycznych wyborów , społeczeństwo w tym ja straszone rozlewem krwi zaakceptowało okrągły stół i jego ustalenia .
Okrągły stół okazał się wielkim oszustwem rządnej władzy inteligencji post-solidarnościowej .
Gdyby wtedy rządził niejaki Gwiazda na pewno skończyło by się jak na Węgrzech rozlewem bratniej krwi i nie były to czcze pogróżki.A cóż takiego osiągnął pan Kornel Morawiecki - spłodził największego kłamcę i hipokrytę demokratycznego kraju faceta bez jaj i kręgosłupa moralnego .Proszę wskazać co dla szarego robotnika zrobiły i robią współczesne związki zawodowe?Tak jak mówiłem dzisiejsze związki to zeszmacona organizacja-przystań dla różnego rodzaju oszołomów którzy dbają tylko o swoje stołki i robią w balona szarego robotnika a ci jak frajerzy im przyklaskują.

Przedstawiłem Tobie dwie drogi prowadzące do zmian ustrojowych i gospodarczych .
Jaruzelski jak teraz Łukaszenka zwrócił się o pomoc do Moskwy , otrzymał od Gorbaczowa odpowiedź że ma sam rozwiązywać sprawy polskie .
Puste pułki , gospodarka na skraju bankructwa doprowadziły do rozłamu w samej PZPR , owszem był rozważany stan wyjątkowy ale na skutek wspomnianego rozłamu szybko komuniści się z tego wycofali .
W sierpniu 1988 r. Kiszczak zaprosił na rozmowy w hotelu MSW Wałęsę , to wersja Wałęsy , Kiszczak twierdził co innego , że to Wałęsa sam przyjechał do MSW i poprosił o rozmowy .
O jakim rozlewie bratniej krwi na Węgrzech piszesz , owszem było coś takiego w 1956 r. w całkowicie innej sytuacji geopolitycznej .
W 1989 r . jedynym przywódcą który zastosował rozwiązana siłowe był Ceausescu , i tylko tam doszło do rozlewu krwi , wojsko wzięło stronę demonstrantów ,Ceausescu wraz z żoną zostali oskarżeni i rozstrzelani .
Jeżeli uważasz że porozumienie okrągłostołowe było dobrym rozwiązaniem to dlaczego nie krytykujesz postów Pana M czy Horusa którzy bardzo krytycznie odnoszą się do przemian ustrojowych po 1989 r. tylko zajmujesz się krytykanctwem , demagogią i populizmem .

Dopisane 30.08.2020r. o godz. 15:15:

Panie M - Przemku już na te pytania odpowiedziałem , powtórzę , pomyliłeś adresata zwróć się z tymi pytaniami do władz ustawodawczej i wykonawczej .
Sensowną odpowiedź otrzymałeś od Skorna .
~~Niebieski Wawrzynek niezalogowany
30 sierpnia 2020r. o 15:25
Ty krętaczu M21W2 . pRZECIEŻ SOLIDARNOŚĆ POPIERA TĄ KŁAMLIWĄ WŁADZE.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza