E napisał(a): PanM napisał(a): W tym samym dniu na jednej lekcji uczy się o ewolucji a po przerwie na religii że to nieprawda bo wszystko stworzył bóg.
Proszę spojrzeć.
"Stanowisko Kościoła do teorii ewolucji zawarte jest w encyklice Humani Generis Piusa XII z dnia 12. 08. 1950. Papież nie widzi, by ewolucja biologiczna zagrażała nauce o stworzeniu człowieka i jego zbawieniu"
http://mateusz.pl/pow/020206.htm
Tekst jest mi znany. Jednak tam głównym aspektem jest tzw " moment nadania duszy " / czy jak kto woli tknięcia duszy w ciało człowieka.
Spotykałem się z tego typu filozofią/ wywodami/ jednak w żaden sposób nie mogę się z nią zgodzić.Zwierzęta kierują się nie tylko instynktem . One mają uczucia , potrafią planować , Wystarczy obcować z psem aby poznać wiele cech wspólnych z człowiekiem.
Poza tym to tylko papieski dogmat. Znaczy się ludzki.
Pisząc ewolucja sięgamy prawie trzy miliardy lat wstecz.
Pisząc o stwórcy nijak nie da się wpisać logicznie chronologii zdarzeń.Nawet taki lapsus jak najpierw stworzenie roślin a potem słońca i gwiazd . Najpierw stworzenie nocy i dnia a potem słońca . Zbyt dużo fantazji. Dwa tysiące lat temu ludzie łykali nie takie cuda . Dzisiaj wiedza powoli sprowadza to na ziemię i zbliża biblię do roli mitologii.
Ale dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.[img=1603747788_iiql60o.jpg]